Duda: Nord Stream 2, proiect de natură politică şi strategică, care este implementat în principal de Rusia

, , , ,
 
Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Într-un recent interviu la Polskie Radio, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că implementarea proiectului gazoductului Nord Stream 2 reprezintă o ameninţare pentru Ucraina şi Slovacia, relatează mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS. “Poziţia noastră este clară şi neschimbată. Credem că Nord Stream 2 este o investiţie care nu are nimic de a face cu economia. Acesta este un proiect de natură politică şi strategică, care este implementat în principal de Rusia”, a declarat Duda, exprimându-şi regretul pentru companiile germane “implicate în acest lucru”.
Președintele Duda a declarat că Varşovia încearcă să îşi asigure securitatea energetică cumpărând gaz natural lichefiat din SUA şi gaz natural din Norvegia.
Remarcile lui Duda au fost făcute la o săptămână după ce fostul ministru polonez al Apărării, Antoni Macierewicz, a descris gazoductul ca fiind un “laţ în jurul gâtului Varşoviei”. De asemenea, Macierewicz a susţinut că o cooperare între Rusia şi Germania în acest proiect afectează interesele Varşoviei şi că, din acest motiv, Polonia trebuie să îşi consolideze relaţiile cu SUA. “Germania urmăreşte o politică a alianţei cu Rusia şi ele vor ca împreună să strângă laţul în jurul gâtului nostru prin intermediul proiectului Nord Stream 2. Ele doresc să ştranguleze atât Polonia cât şi Europa Centrală şi să le facă dependente pentru totdeauna de puterea lor economică şi politică”, a precizat Macierewicz.

Berlin: proiect rațional

La începutul acestei luni, Martina Fietz, purtătoare de cuvânt a guvernului german, a afirmat că Berlinul consideră proiectul Nord Stream 2 un proiect raţional, ţinând cont de creşterea cererii ţării pentru gaz exportat estimată pentru anii viitori.
Anterior, ministrul german pentru Probleme Economice şi Energie, Peter Altmaier, a lăudat Nord Stream 2, susţinând că este un proiect care şi-a dovedit valoarea. El a fost susţinut de cancelarul german Angela Merkel, care a precizat că guvernul ei consideră Nord Stream 2 un proiect economic ce nu prezintă nicio ameninţare la adresa diversificării surselor de furnizare a energiei.
Reamintim că Nord Stream 2 este un proiect comun între compania rusă Gazprom, compania franceză ENGIE, compania austriacă OMV AG, Royal Dutch Shell, precum şi companiile germane Uniper şi Wintershall.
Fiind planificat să fie finalizat înainte de sfârşitul anului viitor, proiectul urmăreşte să livreze anual 55 miliarde de metri cubi de gaz natural rusesc către Uniunea Europeană printr-un gazoduct care va trece pe sub Marea Baltică şi va ajunge în Germania. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *