Drumul european al R. Moldova sprijinit de Romania

de | mart. 31, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat sustinerea pe care Romania o acorda parcursului european al Republicii Moldova, atat in calitate de stat membru aflat la frontiera rasariteana a UE, cat si prin prisma patrimoniului comun de valori lingvistice, culturale si spirituale.

Moldova-UE-steaguriSecretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat sustinerea pe care Romania o acorda parcursului european al Republicii Moldova, atat in calitate de stat membru aflat la frontiera rasariteana a UE, cat si prin prisma patrimoniului comun de valori lingvistice, culturale si spirituale. „Apropierea unui stat de UE nu este un proces usor si nici de scurta durata. Acest parcurs conduce, in cele din urma, la transformari in intreaga societate. Dar este un efort care merita facut si speram ca el sa fie continuat cu aceeasi hotarare. Stim ca aveti o agenda europeana si de reforme ambitioasa. Romania o sprijina si crede in ea. Suntem gata, asa cum am fost intotdeauna, sa oferim toata asistenta noastra in atingerea obiectivelor pe care le-ati stabilit”, a declarat Bogdan Aurescu, la Forumul UE – Republica Moldova. Acesta a prezentat evolutiile recente din vecinatatea estica si sudica a Uniunii Europene, precum si progresele Republicii Moldova in relatia cu UE si contributia sa la indeplinirea obiectivelor Parteneriatului Estic: „Parteneriatul Estic a raspuns interesului partenerilor din vecinatatea estica de a-si accelera procesele de asociere politica si integrare economica cu Uniunea Europeana”. Totodata, a subliniat importanta revizuirii adecvate a Politicii Europene de Vecinatate in raport cu nevoia de sprijin pentru statele din regiune si in baza principiului diferentierii si al meritelor proprii, precum si necesitatea unui cadru de politici substantiale care sa permita UE mentinerea echilibrului eforturilor de sprijin intre Sud si Est. In acest context, a reiterat pozitia Romaniei ca procesul de revizuire sa conduca la oferirea perspectivei europene statelor care indeplinesc masurile si reformele subsumate parcursului european asumat: „[…] Romania, ca suporter al politicii europene a <usilor deschise> este in favoarea unei Politici Europene de Vecinatate continand perspectiva extinderii in continuare a UE”.

Intalnire cu Natalia Gherman

Referitor la viitorul statelor membre in Parteneriatul Estic, Bogdan Aurescu a aratat ca principiul „Mai mult pentru mai mult/More for more” ofera „mijloacele de a analiza pasii care trebuie facuti si de a recompensa progresele acestora prin actiuni concrete ale UE, cum ar fi avansarea catre urmatoarea faza a dialogului pe o anumita tema in relatia cu statul respectiv, cresterea ajutorului financiar si, de ce nu?, oferirea unei perspective europene clare”. A accentuat totodata importanta influentei procesului de apropiere de UE al Republicii Moldova asupra unor teme de interes major pentru vecinatatea estica a UE, precum dosarul transnistrean. Secretarul de stat roman a avut, in marja evenimentului intrevederi cu vice-ministrii afacerilor externe si integrarii europene ai Republicii Moldova, Natalia Gherman si Andrei Popov. In cadrul intrevederilor, Bogdan Aurescu a reiterat sustinerea constanta a Romaniei pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum si interesul pentru dinamizarea in continuare a dialogului bilateral, la nivelul celor doua diplomatii. Cei doi oficiali au stabilit cu aceasta ocazie ca urmatoarea runda de consultari la nivel de secretar de stat/ viceministru sa se desfasoare la Bucuresti, la 24 mai 2011. Secretarul de stat Bogdan Aurescu si viceministrul Natalia Gherman au trecut totodata in revista stadiul dialogului Republicii Moldova cu UE pe diversele sale componente (Acordul de Asociere, liberalizarea regimului de vize, inceperea negocierilor pe marginea Acordului de Comert Liber Cuprinzator si Aprofundat etc.) si posibilitatile Romaniei de a oferi expertiza si sprijin in procesele de negociere. La randul sau, viceministrul MAEIE, Natalia Gherman, a accentuat determinarea autoritatilor de la Chisinau de a continua cu aceeasi hotarare reformele interne in vederea mentinerii aceluiasi ritm in dialogul cu UE. De asemenea, cele doua parti au convenit demararea pregatirilor pentru organizarea, in luna iunie 2011, a sedintei comune a celor doua guverne. Forumul UE – Republica Moldova se inscrie in seria initiativelor de sprijin al parcursului european al Republicii Moldova, fiind organizat, in perioada 29-31 martie 2011, de Institutul pentru Studii Estice din Varsovia si Asociatia pentru Politica Externa din Chisinau, sub inaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, si al Prim-ministrului Poloniei, Donald Tusk. La eveniment au participat alaturi de prim-ministrii Republicii Moldova si Poloniei, si fosti sefi de state din Romania, Polonia si Republica Moldova, seful Misiunii OSCE din Republica Moldova, parlamentari, precum si reprezentanti ai mediului guvernamental, academic, economic si ai societatii civile.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *