Dosarul transnistrean, tratat de pe o pozitie de forta de Moscova

de | mart. 26, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 1 comentariu

Presa rusa comenteaza, luni, numirea lui Dmitri Rogozin, fost reprezentant al Rusiei la NATO, in noua postura de trimis al Moscovei in Republica Moldova pentru dosarul transnistrean. Totodata, seful diplomatiei dla Chisinau, scrie Nevazisimaia Gazeta, l-a sfatuit pe presedintele Rusiei sa convina cu autoritatile molodovene deciziile luate in legatura cu nerecunoscuta republica, iar ajutorul umanitar […]

Presa rusa comenteaza, luni, numirea lui Dmitri Rogozin, fost reprezentant al Rusiei la NATO, in noua postura de trimis al Moscovei in Republica Moldova pentru dosarul transnistrean. Totodata, seful diplomatiei dla Chisinau, scrie Nevazisimaia Gazeta, l-a sfatuit pe presedintele Rusiei sa convina cu autoritatile molodovene deciziile luate in legatura cu nerecunoscuta republica, iar ajutorul umanitar destinat regimului de la Tiraspol sa fie trimis nu direct, ci prin Chisinau. „Rogozin este o figura puternica, iar desemnarea lui ca reprezentant special al Rusiei pentru Transnistria a fost pentru Chisinau o senzatie. Ce poate insemna asta? Va sustine in continuare Rusia acelasi statut pentru Transnistria sau va permite dezlegarea acestui nod, obligand Chisinaul la un acord in conditiile Moscovei? Mai degraba a doua varianta. In caz contrar, putea fi numit in aceasta pozitie oricine altcineva. Dar Rogozin, care s-a evidentiat deja la Bruxelles, poate inclina balanta negocierilor in format 5+1 in interesul Rusiei. Astfel ca tratativele pot deveni platforma de negociere nu atat pentru aceasta regiune, cat pentru Siria, spre exemplu, pentru sitemele de aparare aeriana in Europa etc”, a comentat pentru NG directorul Institutului pentru politica sociala, Arcadie Barbarosie. „Pentru noi, numirea lui Rogozin a fost o surpriza totala. Pe de o parte, aceasta decizie poate confirma importanta acordata de Federatia Rusa procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Pe de alta, acest pas nu a fost convenit in prealabil cu autoritatile moldovene”, se subliniaza in documentul MAE de la Chisinau citat de Nezavisimaia gazeta.

Rusia vorbeste prin gura Tiraspolului

Institutia precizeaza ca va incerca prin canale diplomatice sa obtina explicatii corespunzatoare in legatura cu o hotarare care „afecteaza in mod direct o parte componenta a Moldovei”. In acest context, seful diplomatiei de la Chisinau, Iurie Leanca, a afirmat ca ajutorul financiar acordat Transnistriei de Rusia trebuie sa ajunga la destinatie prin Chisinau. Ministrul a mentionat ca aceasta pozitie a Moldovei a fost adusa la cunostina Moscovei. Chisinaul a primit raspuns, dar nu din partea Moscovei, ci a Tiraspolului. MAE transnistrean a afirmat ca decizia legata de Rogozin corespunde in totalitate pozitiei oficiale a Rusiei ca participant la procesul de reglementare a conflictului si menit sa apere interesele a peste 60.000 de cetateni ai Federatiei ruse care traiesc in regiune. Analistii politici de peste Prut sunt de parere ca numirea lui Rogozin in Republica Moldova arata faptul ca Rusia doreste sa desfasoara viitoarele discutii din dosarul transnistrean de pe o pozitie de forta.

Share our work

1 Comentariu

  1. Mirica Bogdan

    Filat ar fi bine sa uiti poate o sa faci o vizita la Grozney la kAsaev ala Samil iti va spune el cine dicteaza viziele nu inainte sa treci pe la Buucresti ca iti dadeam in 2009 imprumuturi neremabursabile de 1 mil de euro energie, locuri in fac , si voi nici juramantul fata de tara asta nu il depuneti mai Moldovenilor eu nu va consider romani . Asta sa auzi si tu din Baltile TALE pe Demeter Radio Dif Roman.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *