Dosarul sirian: Rusia si SUA, pe pozitii antagonice

, , , ,
 

Rusia va bloca în Consiliul de Securitate al ONU orice iniţiativă care să autorizeze o intervenţie militară în Siria, a declarat joi la Astana, capitala Kazahstanului, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
„Nu va exista un mandat al ONU pentru o intervenţie externă în Siria. Vă garantez acest lucru”, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, care îl însoţeşte pe preşedintele Vladimir Putin într-o vizită oficială în Kazahstan. „Există părţi implicate în conflict, mai ales aşa-zisul Consiliu Naţional Sirian (CNS), care nu doresc să negocieze cu regimul, ci numai să continue lupta armată până când Consiliul de Securitate va acorda un mandat pentru o intervenţie externă”, a adăugat Lavrov.
Aceste noi declaraţii de sprijin ale Rusiei faţă de Siria survin în timp ce autorităţile de la Damasc sunt acuzate pentru un nou masacru în urma căruia 55 de persoane şi-au pierdut viaţa în provincia Hama. Rusia, alături de China, şi-a exercitat deja dreptul de veto pentru a bloca două rezoluţii ale Consiliului de Securitate care erau nefavorabile Siriei.

Afront la adresa demnităţii umane

Casa Albă a condamnat joi noul masacru „revoltător” din provincia siriană Hama şi refuzul Damascului de a permite observatorilor ONU să-l investigheze, calificând această situaţie drept „un afront la adresa justiţiei şi demnităţii umane” şi a cerut în acelaşi timp statelor care încă îl susţin pe preşedintele sirian, Bashar al-Assad, să nu îl mai sprijine şi să se alăture eforturilor pentru realizarea unei tranziţii politice la Damasc.
„Nu există nici o justificare posibilă pentru refuzul continuu al acestui regim de a-şi respecta obligaţiile prevăzute în planul de pace al lui Kofi Annan”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, considerând că refuzul preşedintelui sirian „de a-şi asuma responsabilitatea pentru aceste acte cumplite nu are nici o valoare şi nu face decât să sublinieze natura ilegitimă şi imorală a puterii sale”.
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH), cel puţin 55 de persoane au fost ucise miercuri în provincia Hama. Pe data de 25 mai, alte 108 persoane şi-au pierdut viaţa într-un masacru în provincia Homs, pentru care autorităţile de la Damasc şi insurgenţii se acuză reciproc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *