Dosarul sirian, discutat de CIA la Ankara

, , , , ,
 

Directorul CIA, David Petraeus, a evocat marţi la Ankara o serie de probleme regionale, mai ales criza siriană, cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, a anunţat Ambasada SUA din Turcia.
În cadrul întâlnirii desfăşurate cu uşile închise şi care nu figura pe agenda distribuită presei de biroul premierului, cei doi demnitari au abordat „probleme de securitate regională şi de interes reciproc”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ambasadei, T.J. Grubisha. „Cele două părţi prevăd o cooperare mai strânsă în lunile următoare în legătură cu subiectele presante”, a adăugat responsabilul citat.
Acesta a mai precizat că directorul CIA s-a întâlnit de asemenea cu şeful serviciilor secrete turce, Hakan Fidan. Vizita înaltului responsabil american în Turcia are loc înaintea împlinirii unui an de la debutul revoltelor din Siria, la 15 martie 2011. SUA şi Turcia, care sunt aliaţi în cadrul NATO, se află pe aceeaşi lungime de undă în criza siriană şi au cerut plecarea de la putere a preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Turcia a rupt relaţiile cu fostul său aliat sirian în urma reprimării mişcării de contestare.

Armamentul rusesc provoacă îngrijorare

În altă ordine de idei, senatorii americani i-au cerut secretarului Apărării, Leon Panetta, să pună capăt relaţiilor Pentagonului cu o firmă din Rusia care furnizează arme regimului sirian condus de Bashar al-Assad. Într-o scrisoare adresată lui Panetta, cu data de luni, 17 senatori din ambele partide sunt de părere că în niciun caz „contribuabilii americani nu trebuie să fie puşi în situaţia de a subvenţiona indirect masacrul în masă al civililor sirieni”.
„Vă sprijinim ca să folosiţi toate pârghiile pe care le aveţi la dispoziţie pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi a altor entităţi ruse ca să pună capăt sprijinului acordat regimului Assad”, se mai afirmă în document, transmite Agerpres. Senatorii îi cer lui Panetta să înceteze orice relaţie comercială cu firma rusească de exporturi Rosoboronexport. Aleşii fac referire la un contract încheiat între această societate şi Pentagon privind 21 de elicoptere Mi-17, cu o valoare totală de 900 de milioane de dolari, destinate Afganistanului.
Congresmenii subliniază că Rusia rămâne principalul furnizor de arme al Siriei, potrivit lor, în sumă de peste un miliard de dolari numai în anul 2011. Marţi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a dat asigurări că diplomaţia americană „împărtăşeşte intenţia senatorilor care este de a convinge Rusia să pună capăt exportului de arme în Siria”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *