Dosarul sirian. Directorul CIA, in Turcia

, , , ,
 

Directorul CIA, David Petraeus, efectuează o vizită în Turcia pentru a discuta cu autorităţile turce despre dosarele regionale, precum conflictul din Siria, au informat luni surse oficiale americane de la Ankara.
“David Petraeus este vizită în Turcia pentru a discuta în legătură cu cele mai recente evoluţii regionale”, a afirmat această sursă, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la conţinutul întrevederilor. Potrivit presei turce, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA a sosit duminică la Istanbul pentru a discuta cu oficialii turci în special despre criza siriană şi lupta împotriva terorismului.
Această vizită este cea de-a doua a lui David Petraeus în Turcia din luna martie. Atunci, directorul CIA a avut întrevederi cu premierul Recep Tayyip Erdogan şi cu şeful serviciilor secrete turce Hakan Fidan.
Turcia şi Statele Unite ale Americii au avut în urmă cu zece zile la Ankara o primă reuniune ce a avut drept scop să pună bazele unui “mecanism operaţional” care viza pregătiri pentru o Sirie post Bashar al-Assad. Principul unui astfel de mecanism a fost decis în cadrul unei vizite la Istanbul, la 11 august, a secretarului de stat american Hillary Clinton. Potrivit unor surse diplomatice turce, diplomaţii, militarii şi responsabilii serviciilor de securitate din cele două ţări care au participat la această reuniune au discutat despre coordonarea răspunsurilor lor în faţa crizei siriene în domeniul militar, politic şi al informaţiilor.
Şefa diplomaţiei americane s-a declarat îngrijorată de faptul că “teroriştii din PKK şi Al-Qaida ar putea profita de lupta legitimă a poporului sirian pentru a-şi promova propaganda”. Ministrul de externe turc, a cărui ţară se luptă cu PKK din 1984, consideră că “nu există loc pentru un vid de putere în Siria” de care ar putea beneficia rebelii PKK, subliniind că perioada de tranziţie trebuie să se încheie în cel mai scurt timp posibil în Siria. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent regimul de la Damasc că ar fi “încredinţat” PKK mai multe zone din nordul Siriei şi a avertizat că Turcia şi-ar putea exercita dreptul de a-i urmări în Siria pe aceşti rebeli.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *