Dosarul Kosovo aruncă în aer relațiile Spaniei cu UE

, , , , ,
 
Relațiile dintre Madrid și alte state UE, amenințate de dosarul Kosovo

Relațiile dintre Madrid și alte state UE, amenințate de dosarul Kosovo

Preşedinţia bulgară a Consiliului UE a declarat în această săptămână că încearcă să ”răspundă preocupărilor” diferiţilor parteneri comunitari cu privire la Kosovo, reacţie survenită după avertismentul Spaniei că ar putea boicota summitul pe care UE îl va desfăşura pe 17 mai la Sofia cu ţările din Balcanii Occidentali dacă la această reuniune va lua parte şi preşedintele Kosovo, relatează mass-media spaniolă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS.

”Obiectivul summitului este de a-i reuni în acelaşi loc pe liderii celor 28 de ţări membre”, a declarat purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, Genoveva Cervenakova. ”Suntem conştienţi că unii dintre ei au anumite procupări şi nu recunosc toate statele din Balcanii Occidentali ca state independente. Lucrăm împreună cu aceşti membri pentru a răspunde preocupărilor lor”, a adăugat ea.

Poziție dură

Reacţia survine după ce surse din cadrul executivului spaniol au afirmat recent că dacă la summitul de la Sofia va participa preşedintele Kosovo, atunci premierul spaniol Mariano Rajoy nu va lua parte la reuniune. ”Nu vom participa la vreo acţiune care ar presupune o recunoaştere explicită sau implicită a Kosovo, iar Uniunea Europeană ştie perfect acest lucru”, a relatat mass-media spaniolă, citând surse anonime.

Conform aceloraşi surse, o asemenea decizie a guvernului de la Madrid reprezintă o susţinere a poziţiei acestuia, conform căreia, la fel ca în cazul Cataloniei, nu poate fi recunoscut un stat care s-a autoproclamat astfel printr-o declaraţie unilaterală de independenţă.

5 împotriva Kosovo

Întrebat tot vineri despre acest subiect, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Madrid, Mendez de Vigo, a afirmat că încă nu s-a stabilit ”structura” summitului de la Sofia şi prin urmare încă nu se ştie cine va participa. ”Vom vedea ce se întâmplă. Poziţia guvernului (de la Madrid n.red.) cu privire la Kosovo este clară, bine definită şi solidă, iar împreună cu alte patru ţări (Cipru, Grecia, România şi Slovacia) nu recunoaştem declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo”, a spus Mendez de Vigo. ”Nu am făcut-o în trecut şi nu o vom face în viitor”, a insistat el. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *