Dorin Chirtoaca a condus un transportor blindat

, , ,
 

Dorin Chirtoaca intr-un transportor blindat

Dorin Chirtoaca intr-un transportor blindat

Serviciul militar in Armata Nationala inseamna calirea corpului si spiritului pentru a infrunta mai usor greutatile din viata, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, in cadrul zilei recrutului si zilei usilor deschise, organizata in Brigada de infanterie motorizata „Stefan cel Mare” din Chisinau. „Ii indemn pe tinerii care vor fi incorporati in Armata Nationala sa respecte disciplina, sa faca fata cerintelor serviciului militar timp de un an de zile si sa fie uniti ca fratii”, a afirmat Dorin Chirtoaca, care nu a ezitat sa conduca un transportor blindat si sa serveasca cu recrutii un terci ostasesc pregatit la o bucatarie de campanie in cele mai frumoase traditii militare. La eveniment au participat circa 200 de recruti, care vor fi incorporati in Brigada „Stefan cel Mare”, dar si parinti, elevi si studenti din municipiul Chisinau. Vizitatorii au fost familiarizati cu tot ce inseamna conditii de viata in unitate, cantina ostaseasca, muzeul brigazii, biserica „Sfintul Victor”, baza de instructie si parcul de tehnica militara. De asemenea, acestia au avut posibilitatea sa asiste la un program care a inclus intre altele exercitii de lupta corp la corp, un program de minuire a armamentului prezentat de soldatii garzii de onoare, piese muzicale interpretate de orchestra Brigazii ”Stefan cel Mare” si alte activitati specifice evenimentului desfasurat. Comandantul Armatei Nationale, generalul de brigada Iurie Dominic, a declarat ca ziua recrutului si ziua usilor deschise este un eveniment cu profunde semnificatii patriotice si civice, deoarece in scurt timp tinerii din municipiul Chisinau vor fi inrolati in Fortele Armate, vor imbraca haina militara si vor depune juramintul de credinta. „Armata Nationala este la ora actuala scoala in care se deprinde barbatia, curajul si puterea de a invinge greutatile. Urez recrutilor din municipiul Chisinau multa vointa, incredere si rezistenta in perioada indeplinirii serviciului militar”, a subliniat generalul Dominic. In aceasta primavara in Fortele Armate vor fi incorporati circa 2000 de tineri, dintre care aproximativ 200 originari din municipiul Chisinau.

Bani putini pentru Aparare

Anul trecut, bugetul militar al Republicii Moldova a constituit 227 milioane de lei, circa 18,3 milioane de dolari, fiind cel mai mic din Europa. Datele cuprinse in raportul Institutului International de Cercetare pentru Pace (SIPRI) de la Stockholm, Suedia, arata ca tara cu cel mai mare buget militar din Europa este Marea Britanie cu circa 59,6 miliarde de dolari, fiind urmata de Franta cu circa 59,3 miliarde de dolari si Rusia cu circa 58,6 miliarde de dolari. La coada clasamentului european se afla Republica Moldova cu circa 18,3 milioane de dolari, fiind devansata de Muntenegru cu circa 53,5 milioane de dolari si Malta cu circa 57 milioane de dolari, scrie presa de la Chisinau. Statele Unite ale Americii de la an la an majoreaza bugetul apararii. La sfarsitul anului 2010, cheltuielile militare s-au ridicat la 698.3 miliarde de dolari, cifra constituind 42,8 la suta din cheltuielile militare mondiale. Al doilea loc il ocupa China cu 119 miliarde de dolari avand cresterea cheltuielilor militare cu 3,8 la suta, iar pe locul trei se afla Marea Britanie, cu 59.6 miliarde de dolari, reducand cheltuielile militare cu 0.8 la suta. Totalul cheltuielilor mondiale pentru armament in 2010 a constituit 1630 miliarde de dolari, inregistrand o crestere in comparatie cu 2009, cu 1,3 la suta. Prin “cheltuieli militare” SIPRI intelege intregul spectru de cheltuieli suportate de stat pentru fortele armate, inclusiv achizitionarea si modernizarea de echipamente militare si armamente, salariile militare, costurile operatiunilor militare, constructii, asigurari, cercetari si educatie.

Tinerii de la sate, baza Armatei Nationale

Informatia cu privire la rezultatele incorporarii in perioada noiembrie – decembrie 2010, a fost facuta publica joi, 17 februarie, in cadrul sedintei Comisiei de stat privind bilantul incorporarii cetatenilor in Fortele Armate, desfasurata la Ministerul Apararii. Bilantul incorporarii de toamna a fost prezentat de seful Directiei personal, colonel Eduard Ohladciuc, care a declarat ca in Fortele Armate au fost incorporati 2340 de tineri. Din numarul total al cetatenilor incorporati, in Armata Nationala au fost inrolati 1300 de tineri, in Trupele de carabinieri – 740, iar in Serviciul graniceri – 300. Analiza efectuata releva ca in cadrul campaniei de incorporare din toamna anului 2010, la comisiile de recrutare-incorporare s-au prezentat circa 24 mii de cetateni, iar 90 la suta din tineri au fost declarati apti pentru serviciul militar. Din numarul total al tinerilor apti pentru serviciul militar au fost incorporati 11 %, iar 65,3 % au avut dreptul la aminare. Trebuie subliniat ca 96,9 % de recruti au obtinut dreptul la aminare pentru continuarea studiilor, iar 3,1 % au fost aminati din motive familiale. Totodata, 23,8 % din cei apti pentru serviciul militar n-au putut fi incorporati deoarece au atins virsta de 27 de ani, aveau antecedente penale, erau urmariti penal, sau au invocat motive de constiinta. Din numarul total al celor incorporati, 87,3 % sint moldoveni de nationalitate, 5,88% ucraineni, 2.21% gagauzi, 2.26% rusi, iar 1.75 % reprezinta alte nationalitati. In afara de aceasta, datele de analiza releva ca 73,3 % din tinerii incorporati provin din mediul rural, iar 27,7 % din orase. Caracteristica calitativa a recrutilor incorporati mai arata ca dupa nivelul de studii 3.4 % din cei incorporati au obtinut studii colegiale, 56,3% au studii de bacalaureat, medii complete si medii speciale, iar 40,3 % studii medii incomplete. Informatiile prezentate in cadrul sedintei de bilant denota ca in domeniul administrativ-militar exista rezerve. In special este vorba despre colaborarea centrelor militare cu administratia publica locala.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *