Doi ani spre Europa, doi ani de la “Revolutia Twitter”

, , , ,
 

moldova-protest-revolutie-twitter-internet-SV208535KC

Chisinaul marcheaza astazi doi ani de la momentul “7 aprilie” care a pus Republica Moldova pe aliniamentul european, aceasta “revolutie” consfiintind dorinta tinerilor de a se desprinde de trecutul sovietic si a pasi spre un alt viitor, european, in care valorile democratice sa devina litera de lege. La doi de la “Revolutia Twitter”, Republica Moldova inca se confrunta cu o criza politica deoarece lupta cu comunistii lui Voronin inca este departe de final. Cert este ca Uniunea Europeana priveste acum cu alti ochi Chisinaul pe care il vrea sub umbrela sa. O problema nerezolvata este inca tragerea la raspundere a vinovatilor pentru crimele si bataile pe care le-a administrate unor copii care nu voia altceva decat sa nu mai traiasca in comunism. Actiunile represive ale politiei, retinerile abuzive in plina strada ale tinerilor s-au soldat, conform bilantului primariei Chisinau, cu trei decese (cazurile Valeriu Boboc, Ion Tabuleac si Eugen tapu) si 41 de cazuri de tratament inuman, degradant si tortura. Cel putin 300 de persoane au fost, de asemenea, ranite. Intre timp, 7 aprilie continua sa reprezinte un motiv de acuzatii si dispute pentru liderii politici de la Chisinau. Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune ca “a facut tot posibilul” pentru ca “lucrurile sa se miste inainte”. “Acuma eu astept sa faca altii”, a afirmat Ghimpu. Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, care detine si functia de sef de stat interimar, crede insa ca “exista o doza de risc” ca niciodata nu se va afla adevarul. “Daca in spatele acestor actiuni stau grupuri serioase, credeti-ma, ca sunt forte serioase”, a punctat liderul democrat. La randul sau, premierul Vlad Filat liderul Partidului Liberal Democrat, s-a aratat deranjat ca dupa doi ani exista inca inca semne de intrebare in legatura cu evenimentele din aprilie. “Aceasta data continua a fi folosita intr-o maniera pe alocuri cinica in scopuri inguste de partid”, a spus premierul Vlad Filat, intr-o emisiune a postului Publika TV.

Voronin incearca sa arunce vina pe AIE

Presedintele Partidului Comunistilor, Vladimir Voronin, care s-a aflat la putere in timpul evenimentelor de acum doi ani, a reluat acuzatiile la adresa coalitiei aflata la guvernare pentru evenimentele din 7 aprilie. “Fara tot felul de comisii a devenit clar ca organizatorii acelor pogromuri si batjocuri ale simbolicii statale sunt actualii lideri ai AIE. Ramane sa aflam daca evenimentele din aprilie 2009 au fost o tentativa constienta de lovitura de stat sau consecinta unei iresponsabilitati”, a declarat Voronin, citat de portalul Unimedia.md. Dupa doi ani de la evenimentele din aprilie, Procuratura Generala de la Chisinau a anuntat ca pentru tortura si exces de putere au fost condamnati doi politisti, opt au fost achitati, iar in instanta de judecata se afla 27 de dosare, in timp ce 108 plangeri au fost depuse in total. Daca in stabilirea evenimentelor de acum doi ani nu a facut progrese remarcabile, Republica Moldova si-a castigat in schimb un loc important pe agenda marilor puteri.

In atentia Bruxelles-ului

O serie de oficiali de rang inalt au vizitat in martie Chisinaul, printre care si vicepresedintele american Joe Biden, care a reconfirmat sprijinul Washingtonului pentru parcursul european al R. Moldova si solutionarea conflictului transnistrean. Biden a fost cel mai inalt demnitar american care a pus vreodata piciorul la Chisinau. De asemenea, inaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externa, Catherine Ashton, s-a aflat la inceputul lunii martie la Chisinau, tot acolo unde a fost si premierul polonez, Donald Tusk. La randul lor, liderii de la Chisinau au usa deschisa la Bruxelles, dar si in capitalele europene, care se arata din ce in ce mai interesate sa sprijine Republica Moldova in parcursul european. Premierul Vlad Filat are programata saptamana viitoare o vizita in Franta, iar cancelarul german Angela Merkel ar putea veni in toamna acestui an la Chisinau. In ceea ce priveste relatia cu Romania, aceasta a fost reasezata in fagasul ei normal, de prietenie si sustinere reciproca. Parcursul democratic ireversibil al Republicii Moldova nu a pus insa capat instabilitatii cu care se confrunta Chisinaul de doi ani, in urma esecurilor repetate de a alege un presedinte. Cea mai dura lovitura pentru cei ce sustineau in urma cu doi ani nevoia de schimbare si democratie a fost, fara indoiala, esecul referendumului de anul trecut pe tema alegerii presedintelui. Impasul politic si constitutional continua, iar pe masura apropierii alegerilor locale – la 5 iunie – si AIE pare tot macinata de conflicte interne in timp ce comunistii lui Voronin cauta sa profite de aceasta situatie pentru a se reintoarce la putere.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *