Dodon vrea să provoace o nouă criză politică în R. Moldova la început de 2018

, ,
 

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon

Președintele prorus al Republicii Moldova Igor Dodon a anunțat, joi, pe contul său de Facebook că a respins pentru a doua oară candidaturile miniștrilor propuși după remanierea guvernamentală făcută săptămâna trecută de către partidul de la guvernare – PD. Astăzi am respins în mod repetat candidaturile la funcțiile de miniștri, înaintate de Guvernul Filip. Să fie foarte clar pentru cei din majoritatea parlamentară și Guvern, eu nu am de gînd să cedez în această situație. Nu voi accepta și sînt sigur că toți cei care susțin președintele Republicii Moldova nu vor accepta astfel de miniștri”, a scris Dodon.

Acesta îi acuză pe noii miniștri de inconsecvență și de implicare în „furtul miliardului”.

Consider că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat, ci, din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulțumi algoritmul parlamentar. Dacă există și o miză preelectorală, e în zadar, fiindcă nimic nu va salva acest Guvern de la înlăturare după alegerile parlamentare din 2018”, a mai scris Dodon.

Anterior, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că guvernarea se va adresa din nou Curții Constituționale pentru deblocarea impasul instituțional, după ce Dodon a mai fost suspendat temporar în luna octombrie pentru blocarea numirii lui Eugen Sturza la Ministerul Apărării.

În situația în care Președintele Dodon a refuzat prima data, urmează ca Premierul Filip să propună a doua oară candidaturile respective, fără nici o schimbare. Președintele Dodon, potrivit Constituției, urmează să le aprobe. În cazul în care va respecta Constituția. În cazul în care nu va respecta Constituția și va încălca Constituția, bineînțeles există Curtea Constituțională, care este garantul Constituției, și ne vom adresa CC, pentru a veni cu soluții pentru a debloca situația respectivă”, declara Candu.

Editorialistul Ziarului Naţional, Nicolae Negru, a scris că şeful statului Igor Dodon ar trebui pus sub acuzare pentru sfidarea și încălcarea conștientă şi demonstrativă a Constituției după ce Dodon a refuzat să numească noii miniștri propuși de premierul Pavel Filip.

„Deputații nu pot admite în continuare ca președintele, amețit de putere, să se plaseze deasupra sau în afara legii, a Constituției. Pedepsirea sa devine un test al statului de drept, al supremației legii în Republica Moldova”, notează Nicolae Negru.

În luna octombrie, Curtea Constituționala a mai decis o dată suspendarea temporară a lui Igor Dodon.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *