Dodon vrea „neutralitatea permanentă” pentru Republica Moldova

, , , , ,
 

 

Președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon

Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat duminică, în cadrul alocuțiuni cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, că a cerut unui grup de experți să dezvolte în colaborare cu experți internaționali, așa-numitul concept de „neutralitate permanentă” pentru Republica Moldova. După asumarea unui astfel de document, Dodon vrea să-l scoată în dezbatere publică și apoi să meargă cu el în Parlament. “Cred că acest document va deveni piatra de temelie pentru menținerea pe termen lung a stabilității și securității în Republica Moldova, pentru dobândirea integrității teritoriale și consolidarea statalității țării’, a mai spus el.

Motivul care a dus la aceste declarații de intenție ale lui Dodon, ar fi opinia sa că mai multe instituții ale statului, precum Curtea Constituțională, majoritatea parlamentară, dar și guvernul, ar dori să schimbe actualul statut de neutralitate al R. Moldova cuprins în Constituție. Mai precis, ar fi vorba de  decizia adoptată la 3 mai de către Curtea Constituțională a Republicii Moldova privind neconstituționalitatea prezenței unor trupe străine sau baze militare pe teritoriul republicii, la declarația parlamentului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării și la decizia guvernului de a cere ONU includerea pe ordinea de zi a sesiunii din septembrie a Adunării Generale a problemei privind retragerea definitivă a trupelor militare ruse din Transnistria.

Totuși, prezența pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor ruse nu garantează în niciun fel neutralitatea R. Moldova, ci mai degrabă sprijină existența structurii artificiale de conducere separatistă de la Tiraspol, regiunea transnistreană.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *