Dodon continuă războiul mut împotriva integrității teritoriale a Ucrainei

, , , , , , ,
 
Igor Dodon refuza sa recunoasca in mod clar apartenenta Peninsulei Crimea la Ucraina

Igor Dodon refuza sa recunoasca in mod clar apartenenta Peninsulei Crimea la Ucraina

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, ezită să răspundă dacă recunoaște integritatea Ucrainei, însă declară că „în 27 de ani de independență a Republicii Moldova, conducerea țării vecine a recunoscut integritatea teritorială a statului ucrainean și nimic nu s-a schimbat”. Declarația a fost făcută de către șeful statului la emisiunea „Puterea a patra”, de la postul de televiziune N4, preluată de mass-media de Chișinău.
„În 27 de ani de independență ai Republicii Moldova, conducerea de vârf a acestui stat, niciodată nu a pus sub semnul întrebării integritatea teritorială a statelor vecine și nimic nu s-a schimbat. Noi avem problema transnistreană, care nu e soluționată. Noi vrem să fim prieteni și cu Federația Rusă și cu Ucraina. Sper că mai târziu va exista un dialog între aceste două țări prietene nouă. Însă, conducerea de vârf a Moldovei și cetățenii trebuie să tragem învățătura din greșelile prietenilor noștri”, a afirmat Dodon în cadrul emisiunii.

Refuz total

Întrebat de către moderatorul emisiunii „Cui ar trebui să aparțină Crimeea?”, Igor Dodon a refuzat să răspundă la această întrebare, afirmând că „s-a expus deja”.
Totodată, președintele țării a menționat că este mereu deschis să se întâlnească cu președinții statelor vecine. „Ceea ce ține de întrevederea cu președinții statelor vecine, eu totdeauna sunt deschis pentru întrevederi fie în Republica Moldova sau în România ori Ucraina. Pe agendă noi nu avem programate întrevederi cu domnul Poroșenko, nici la noi nici la ei, însă poate pe platformele internaționale va fi posibilitate de a ne vedea”, a mai spus Dodon.

Condițiile lui Poroșenko

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat, în timpul unei ședințe cu reprezentanții corpului diplomatic ucrainean, că este gata să discute cu Igor Dodon doar în condițiile în care ultimul susține integritatea teritorială a statului ucrainean, relatează postul EspresoTV.
„Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că este gata de dialog și eu susțin că sunt gata de dialog. Avem relații foarte productive la nivel guvernamental. Acest lucru îi este bine cunoscut șefului statului moldovean, ca și despre așteptările președintelui Poroșenko și ale Kievului care vor oficializarea expresiei unui sprijin clar pentru integritatea teritorială și independența țării noastre, incluzând Crimeea. Așteptăm o poziție fermă, corespunzătoare, din partea vecinilor noștri”, a subliniat Poroșenko.

Dodon și Crimeea

În octombrie 2016, în cadrul dezbaterilor electorale de la RTR-Moldova, fiind întrebat cui aparţine Crimeea, Igor Dodon a spus că Federaţiei Ruse, după care a refuzat să dezvolte subiectul, deşi moderatorul Anatolie Golea a insistat.
Ulterior Igor Dodon a declarat: „Se speculează prea mult pe acest subiect. Şi răspunsul a fost următorul. De facto, Crimeea este parte a Federaţiei Ruse acum, dar juridic nu a fost recunoscută de către Occident şi de majoritatea ţărilor. Şi juridic nu ştiu dacă va fi recunoscută în timpul apropiat”. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *