Dmitri Medvedev, validat ca premier al Rusiei

, ,
 

Candidatura fostului preşedinte Dmitri Medvedev la postul de premier al Rusiei a fost validată marţi de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, cu 299 de voturi pentru şi 144 împotrivă.
Funcţia de premier a rămas vacantă luni, odată cu revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, după alte două mandate de preşedinte deţinute în perioada 2000-2008. Pentru a fi confirmat în funcţie, Medvedev avea nevoie de o majoritate simplă, constituită din voturile a 226 de parlamentari din totalul celor 450 ai Dumei.
El a fost susţinut de către deputaţii partidului de guvernământ Rusia Unită (238 de locuri) şi de cei liberal-democraţi (56 de locuri), care şi-au anunţat dinainte sprijinul. Numărătoarea arată ce acestora li s-au alăturat alţi cinci deputaţi, care provin, cel mai probabil de la Rusia Justă (centru-stânga), fracţiune care a dezaprobat oficial candidatura lui Medvedev. Presa a scris anterior că Medvedev şi-ar fi dorit să întrunească susţinerea a cel puţin 300 de deputaţi, dar nu a reuşit să convingă Rusia Justă să-i dea voturile. Fracţiunea comuniştilor, a doua ca mărime în Duma de Stat, a anunţat că votează, în mod tradiţional, împotriva candidatului la postul de premier propus de Kremlin.

În umbra lui Vladimir Putin

Potrivit Constituţiei ruse, şeful guvernului este desemnat de preşedinte şi este validat de Duma de Stat. Vicepremierii şi miniştrii sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie de şeful statului, la propunerea primului-ministru. Legea prevede ca premierul să prezinte structura guvernului spre aprobare preşedintelui, în curs de o săptămână după desemnarea sa în acest post, transmite Agerpres. Ca şi mentorul său Vladimir Putin, Dmitri Medvedev este originar din Sankt-Petersburg, este licenţiat în drept şi a lucrat după 1990 la Primăria capitalei nordice, în timpul edilului de atunci, Anatoli Sobciak.
În 1999 a fost invitat la Moscova de acelaşi Putin, pe atunci premier, care l-a desemnat adjunct al şefului aparatului guvernului Dmitri Kozak. În 2000, a coordonat stafful electoral al lui Putin la alegerile prezidenţiale. După victoria lui Putin, s-a mutat şi el al Kremlin, devenind prim-adjunct şi ulterior şef al administraţiei prezidenţiale. În 2005 a fost numit prim-vicepremier în guvernul lui Mihail Fradkov.
În 2008, la vârsta de 42 de ani, susţinut de Vladimir Putin, a ajuns cel mai tânăr preşedinte al Federaţiei Ruse, dar a rămas mereu în umbra liderului forte Vladimir Putin. Deşi avea dreptul să mai candideze pentru al doilea mandat la Kremlin, el a fost nevoit să-şi curme ambiţiile prezidenţiale şi, pe 24 septembrie 2011, a anunţat că susţine revenirea lui Putin la preşedinţie. La 4 martie, Putin a fost ales în fruntea statului cu 64% din voturile ruşilor şi învestit în acest post la 7 mai, în cadrul unei fastuoase ceremonii la Kremlin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *