Divergente de opinie intre UE si SUA pe tema inaspririi sanctiunilor asupra Rusiei

, , , , ,
 

G7 Leaders Meet To Discuss Ukraine During Nuclear SummitIntre UE si SUA apar diferente tot mai mari de opinie in ceea ce priveste inasprirea regimului de sanctiuni impuse Moscovei pentru amestecul militar al sau in estul Ucrainei de partea rebelilor. Presedintele PE, germanul Martin Schulz a declarat miercuri ca se opune instituirii de noi sanctiuni impotriva Rusiei. ‘Sanctiunile (in vigoare) sunt destul de eficiente. Noi este nevoie de altele noi’, a afirmat Schulz, citat de Unian. ‘Ma indoiesc ca instituirea de noi sanctiuni va pune capat crizei” ucrainene, a opinat el, subliniind ca pentru rezolvarea conflictului din Ucraina este nevoie sa se insiste cu rabdare asupra dialogului, pe baza acordurilor de la Minsk. Potrivit acestuia, UE trebuie sa arate clar Rusiei ca se poate ajunge la pace doar prin negocieri si nu prin confruntare militara.

In pofida escaladarii conflictului in ultima saptamana in estul Ucrainei, Uniunea Europeana trebuie sa-si mentina politica actuala. ‘Trebuie sa incercam sa dezamorsam criza printr-o combinatie de sanctiuni si dialog, altfel ne vom confrunta cu amenintarea unui conflict si mai grav’ decat acesta, a avertizat el. UE a anuntat marti ca are in vedere noi sanctiuni impotriva Moscovei, iar agentia americana Standard&Poor’s a retrogradat nota datoriei pe termen lung a Rusiei, plasand-o la ‘speculativ’ sau ‘junk’ (‘gunoi’), in jargon financiar.

Washingtonul, pe linie dura

In schimb, Washingtonul se arata tot mai transant in aceasta privinta. Secretarul american al trezoreriei, Jack Lew, a declarat miercuri la Kiev ca SUA vor coopera cu Uniunea Europeana pentru inasprirea sanctiunilor economice impotriva Rusiei din cauza rolului sau in escaladarea violentelor din estul Ucrainei. Prima noastra optiune este solutia diplomatica care ne va permite sa atenuam sanctiunile. Dar suntem pregatiti sa facem mai mult, daca este necesar. in acest scop, vom continua sa lucram cu aliatii nostri pentru a creste presiunea asupra Rusiei’, a spus Lew in fata presei. ‘Am spus clar de la inceput: daca Moscova isi respecta integral obligatiile in cadrul acordurilor (de pace) de la Minsk, sanctiunile impotriva Rusiei ar putea fi relaxate’, a spus secretarul american al trezoreriei. El a anuntat ca Ucraina, care se confrunta cu o grava criza economica, urmeaza sa primeasca in acest an doua miliarde de dolari sub forma de credite din partea SUA pentru a finanta cheltuielile sociale, cu conditia ca Kievul sa aplice reformele promise, in special in materie de lupta impotriva coruptiei.

Rusia joaca totul pe o carte

Nu de aceeasi parere este si Rusia care continua retorica belicoasa. Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, a declarat miercuri ca Rusia nu-si va revizui decizia privind alipirea Crimeii si portului Sevastopol, in pofida presiunilor fara precedent prin sanctiuni care sunt exercitate asupra sa. ‘Pretul pe care suntem gata sa-l platim este ridicat, pentru ca, fara indoiala, nu poate exista nicio decizie in vederea revizuirii deciziilor adoptate cu privire la Sevastopol, cu privire la Crimeea. Nu ne ramane decat sa ne miram de incapatanarea si uneori chiar de obtuzitatea interlocutorilor nostri din Occident, care considera ca Rusia ar putea ceda la sanctiunile lor’, a declarat Rogozin, citat de Itar-Tass.

Vicepremierul rus a amintit ca, imediat cum Rusia si-a facut public dreptul la libertatea de actiune, la posibilitatea de a lua decizii suverane, inclusiv pentru apararea cetatenilor si conationalilor sai, ‘a fost imediat data comanda de a asmuti asupra noastra toti cainii-sanctiuni’. „in primul rand, obiectivul celor care au organizat acest lucru — Occidentul, Washingtonul, puterile occidentale — este de a ingenunchea tara noastra, de a-i distruge economia, de a starni nemultumire fata de deciziile presedintelui, guvernului, care au fost legate in principal de exprimarea doleantei nationale de reunificare a Rusiei cu Crimeea si Sevastopol”, a conchis oficialul rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *