Discutii sterile intre Presedintie si partidele coalitiei pro-europene de la Chisinau

, , , ,
 

AIE fm3Convorbirile dintre partidele aflate la guvernare si liderul de la Chisinau, Nicolae Timofti, nu au adus miercuri rezultate concrete. Presedintele Republicii Moldova a purtat miercuri consultari cu fiecare grup parlamentar din fosta Alianta pentru Integrare Europeana. Primii au discutat cu seful statului liberal-democratii. Acestia au reiterat ca Vlad Filat ramane candidatul lor pentru functia de prim-ministru. Asta desi liberalii nu agreeaza acest lucru si au anuntat in repetate randuri ca nu-l vor revota in aceasta functie, relateaza Unimedia.info. „In cadrul consultarilor nu trebuie sa identificam doar candidatura pentru functia de prim-ministru. si nu din prima runda. Noi ne-am expus pozitia politica a partidului, care a fost adoptata, dar este prerogativa si dreptul presedintelui sa analizeze nu doar aceasta propunere, ci tot contextul politic si sa iasa ulterior cu propunerile sale. Noi vom negocia atat cat va fi nevoie pentru a atinge un rezultat bun”, a declarat liderul fractiunii PLDM, Valeriu Strelet. Acesta a reiterat ca formatiunea pe care o reprezinta va face tot posibilul pentru ca alegerile anticipate sa fie evitate.

Criterii liberale

Si liberalii lui Mihai Ghimpu au declarat ca au pregatit anumite criterii in baza carora vor examina candidaturile inaintate pentru Cabinetul de Ministri. „Partidul Liberal doreste o Alianta pentru Integrare Europeana noua, improspatata, imbunatatita, la un nivel de calitate cu cel putin o treapta mai sus. Dupa scandalurile de corutie si interceptari telefonice, noi ne-am stabilit si niste criterii pentru persoanele care pot conduce Moldova: sa fie oneste, incoruptibile, responsabile pentru soarta Republicii Moldova, dar si pentru integrarea in Uniunea Europeana. Noi vom continua discutiile cu celelalte doua structuri componente ale AIE. La etapa actuala discutam disfunctionalitatile in diferite institutii ale statului. Am descoperit destule si aceste lacune trebuie sa le lichidam ca sa venim cu o AIE-3 credibila si care sa nu mai poata fi compromisa. PL nu va sustine candidatura lui Vlad Filat. Prim-ministru inseamna om de stat, iar un om de stat nu poate spune: ori eu, ori Republica Moldova”, a declarat deputatul PL Corina Fusu, care face parte si din grupul de negociatori.

PDM nu vrea sa deschida „subiectul Filat”

La randul lor, democratii le-au solicitat jurnalistilor sa nu sara peste cinci trepte si sa nu-i intrebe de pe acum daca vor sustine candidatura lui Vlad Filat pentru functia de premier. „Problema personificarii noului Guvern este ultima intrebare pe agenda discutiilor, in formatul 3+3+3. Noi nu avem doar sarcina sa ajungem la identificarea unui candidat pentru functia de prim-ministru si sa identificam persoane pentru functia de ministri. Sarcina noastra este mult mai complexa: sa asiguram un pachet intreg de schimbari, in cadrul Guvernului, in mecanismele de functionare ale Executivului. Doar dupa ce identificam acest set de schimbari, ajungem la crearea unui profil al prim-ministrului si a ministrilor. Abia ultima, va fi identificarea, conform acestor profiluri a candidaturilor la functiile de premier si ministri. Noi nu vrem sa schimbam, a completat presedintele PD, speakerul Marian Lupu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *