Directorul FBI la Bucuresti. Mueller, incantat de colaborarea cu SRI

, , , ,
 

SRI FBIFBI va găsi întotdeauna în SRI un partener deschis şi de încredere”, a declarat miercuri George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii. Directorul FBI se află în vizită oficială în România şi a avut mai multe întâlniri cu şefii SRI, Poliţiei române, Parchetului General, dar şi cu preşedintele Traian Băsescu.
“Îl felicit pe dl Mueller pentru prelungirea cu 2 ani a mandatului de director al FBI, un semn de recunoaştere şi de apreciere a eforturilor pe care le-a depus în ultimii 10 ani pentru modernizarea FBI şi consolidarea capabilităţilor de gestionare a priorităţilor sale de securitate naţională – terorismul, spionajul şi criminalitatea cibernetică. Misiunea Domniei Sale a fost cu atât mai dificilă cu cât a debutat aproape concomitent cu tragicele evenimente de la 11 septembrie 2001”, a declarat George Maior.
“În cadrul discuţiilor mi-am exprimat satisfacţia faţă de nivelul înalt al cooperării dintre SRI şi FBI, abordare care consolidează dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic pentru secolul 21 existent între România şi Statele Unite. Am discutat despre progresele obţinute în ultimi ani în domeniile în care avem responsabilităţi comune – terorismul, crima organizată şi securitatea cibernetică. Un exemplu recent, cunoscut deja mass media din România, este acţiunea comună, din iulie 2011, a FBI cu autorităţile de aplicare a legii din ţara noastră, care a primit un sprijin consistent din partea SRI, în urma căreia au fost arestate mai multe persoane implicate în activităţi de criminalitate cibernetică împotriva cetăţenilor americani”, a spus directorul SRI.

Directorul FBI, mulţumit de colaborarea cu România

“De asemenea, am identificat noi domenii în care să dezvoltăm dialogul şi cooperarea, în special pe componenta de cyber intelligence, domeniu în care SRI este autoritate naţională din anul 2008,  dar şi în ceea ce priveşte combaterea criminalităţii economice şi financiare, fenomen exacerbat de criza economică globală (…) Totodată, aş dori să îl asigur, încă o dată, pe dl Mueller că FBI va găsi întotdeauna în SRI un partener deschis şi de încredere”, a mai afirmat George Maior, directorul Serviciului Român de Informaţii.
“Toţi cei care suntem parte a comunităţii de intelligence am devenit conştienţi de faptul că ameninţările la adresa securităţii nu mai sunt îngrădite de frontierele naţionale, iar criminalitatea a căpătat caracter internaţional şi transnaţional. Fie că vorbim despre terorism, trafic de droguri, trafic de persoane sau ameninţări cibernetice, nici un stat, nici o agenţie, nu mai are capacitatea de a combate aceste ameninţări fără ajutor, iar pentru a combate în mod eficient aceste ameninţări şi pentru a ne proteja cetăţenii, trebuie să lucrăm împreună”, a declarat directorul FBI.
“În ultimii ani, împreună cu omologii noştri din România, în special cu cei din cadrul SRI, am participat la exerciţii de pregătire şi misiuni comune, în vederea combaterii acestor ameninţări. După cum a subliniat şi domnul director Maior, în luna iulie am desfăşurat o operaţiune importantă, în cadrul căreia peste o sută de persoane au fost arestate în România şi Statele Unite, fiind acuzate de infracţiuni cibernetice. Şi pot să vă asigur că vom mai desfăşura acţiuni similare”, a mai spus Robert Mueller.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *