Diplomatii din R. Moldova, pregatiti pentru integrare europeana in Romania

, , , , ,
 

MAE sprijina integrarea europeana a Chisinaului

MAE roman sprijina integrarea europeana a Chisinaului

Un Memorandum de intelegere intre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei privind instruirea a 10 tineri diplomati si functionari din institutiile guvernamentale din Republica Moldova angajati in negocierile cu Uniunea Europeana a fost semnat marti, la Chisinau. Stagiul de pregatire va fi organizat la Bucuresti de Institutul Diplomatic Roman pe durata a trei luni de studii si va demara in luna septembrie. MAEIE va selecta candidatii, iar partea romana a elaborat curricula convenita de ambele parti. Partea romana va acoperi cheltuielile de deplasare, cazare si scolarizare a tinerilor din Republica Moldova. In cadrul discutei prilejuite de eveniment, Andrei Popov, viceministru, si Gabriel Pistol, Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei la Chisinau, au subliniat buna cooperare existenta intre cele doua state si si-au exprimat convingerea ca acest nou proiect va consolida in continuare relatiile bilaterale si dimensiunea calitativa a demersului proeuropean al Republicii Moldova.

Eforturi comune

Agentia de presa KARADENIZ PRESS reaminteste ca, la 21 decembrie 2009, Uniunea Europeana si Republica Moldova au convenit sa isi continue eforturile pentru a aduce Republica Moldova mai aproape de UE, recunoscand aspiratiile europene ale Moldovei. Ele au discutat despre evolutiile pe plan intern in Moldova si au convenit asupra importantei unei agende ambitioase orientate spre reforme si a situatiei politice, sociale si economice stabile in tara. Ele au salutat acordul preliminar intre Guvernul Moldovei si Fondul Monetar International (FMI), au luat act de angajamentul Moldovei de a coopera pe deplin cu institutiile financiare internationale si UE in vederea asigurarii redresarii economice si sunt in asteptarea semnarii Acordului cu FMI.
UE si R. Moldova au convenit asupra necesitatii asigurarii standardelor in domeniul drepturilor omului, principiilor democratice si ale statului de drept in Moldova, subliniind rolul societatii civile in acest context. Ele au salutat recentele masuri pozitive in aceasta directie si angajamentul autoritatilor moldovenesti de a aborda problemele nerezolvate ale drepturilor omului si recomandarile ODIHR pentru alegerile viitoare. Ele au convenit ca progresul Moldovei in consolidarea respectului fata de aceste principii va consolida legaturile reciproce. UE a salutat disponibilitatea Republicii Moldova de a lansa un dialog periodic privind Drepturile Omului.

Cooperare sectoriala

UE si Moldova au luat nota de realizarile concrete in domeniul cooperarii sectoriale. Ele au salutat, in special, decizia Consiliului Ministerial al Tratatului Comunitatii Energetice de la Zagreb din 18 decembrie privind aderarea Moldovei la Comunitatea Energetica si au convenit asupra importantei implementarii de catre Republica Moldova a angajamentelor aferente. De asemenea, au convenit asupra importantei Instrumentelor anuale de implementare a Planului de Actiuni, ca instrumente menite sa consolideze procesul de reforma interna in Moldova, precum si relatiile UE-Moldova.
Republica Moldova si Uniunea Europeana au subliniat numeroasele oportunitati oferite de Parteneriatul Estic, ca o dimensiune specifica de Est a Politicii Europene de Vecinatate, in vederea consolidarii relatiilor dintre UE si Moldova, precum si dintre tarile partenere. Ele au exprimat angajamentul comun de a continua implementarea Parteneriatului Estic atat la nivel bilateral, cat si multilateral. De asemenea, UE si Moldova au convenit sa promoveze in continuare in Moldova reforme si armonizarea la standardele UE. Ele au confirmat faptul ca negocierile privind Acordul de Asociere UE-Moldova vor fi lansate la Chisinau la 12 ianuarie 2010.

Sprijin romanesc

Recunoscand faptul ca Moldova a abolit regimul de vize pentru toti cetatenii UE, partile au subliniat necesitatea implementarii depline si efective a Acordurilor de facilitare a regimului de vize si de readmisie de catre autoritatile statelor membre ale UE si Moldovei. Ele au salutat implementarea Parteneriatului de Mobilitate. in acelasi timp, au cazut de acord sa depuna eforturi pentru a initia, in 2010, un dialog privind examinarea conditiilor pentru eliminarea vizelor de calatorie pentru cetatenii moldoveni in UE, ca un obiectiv pe termen lung, luand in consideratie Abordarea Globala a Migratiei a UE si tinand cont de faptul ca pasii treptati catre liberalizarea completa a regimului de vize vor fi luati doar cu asigurarea conditiilor pentru o buna si sigura gestionare a mobilitatii.
Romania continua sa sustina aspiratiile europene ale Republicii Moldova si obiectivul strategic al acesteia de integrare europeana. Ca stat membru UE, Romania va insista pentru o mai mare implicare a Uniunii in Republica Moldova, pentru acordarea de asistenta financiara europeana si cresterea contributiei Uniunii la finantarea proiectelor de dezvoltare economica si sociala. De asemenea, Romania va actiona in continuare pentru convenirea si realizarea unor proiecte de cooperare bilaterala in relatia cu Republica Moldova, in domeniile prioritare: comert, transporturi, energie, educatie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *