Diplomatie de criza

de | sept. 30, 2010 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti analizează, pentru reducerea cheltuielilor instituţiei, şi reducerea şi restructurarea numărului de reprezentanţe ale României în străinătate, relateaza surse oficiale de la Bucuresti.

MAE de la Bucuresti, infrunta criza

MAE de la Bucuresti infrunta criza economica

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti analizează, pentru reducerea cheltuielilor instituţiei, şi reducerea şi restructurarea numărului de reprezentanţe ale României în străinătate, relateaza surse oficiale de la Bucuresti. Răspunsul transmis la interpelarea senatorului independent Laurenţiu Chirvăsuţă de la finalul lunii iulie arată că, la nivelul MAE, se analizează varianta de închidere de misiuni, în cadrul măsurilor menite să reducă cheltuielile de funcţionare ale instituţiei. „În prezent, posibilitatea reducerii numărului de reprezentanţe ale României în străinătate este în stadiul de analiză la nivelul factorilor de decizie din cadrul ministerului şi, în momentul în care o hotărâre finală va fi adoptată, aceasta va fi comunicată public”, se arată în răspunsul ministrului. Totodată, Teodor Baconschi menţionează că „restructurarea MAE este legată de adoptarea cadrului normativ în acest sens”. Pe de altă parte, o serie de măsuri de austeritate adoptate de Ministerul de Externe sunt prevăzute într-un alt răspuns semnat de Baconschi şi transmis, de această dată, în urma unei interpelări a deputatului PDL Mihaela Stoica, referitoare la restructurarea instituţiilor din subordinea ministerelor. Potrivit răspunsului semnat de ministrul Baconschi şi transmis în timpul vacanţei parlamentare, numărul de posturi reduse din cele patru instituţii din subordinea MAE – ANCEX, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Diplomatic Român şi Comisia Fulbright – a fost de 86. Totuşi, nu au fost persoane disponibilizate din aceste instituţii, „fiind identificate alte formule de încadrare a personalului în numărul total redus de posturi alocat fiecărei instituţii”.

Buget redus

Răspunsul citat precizează de asemenea că bugetul alocat în 2010 instituţiilor din subordinea MAE reprezintă 70% faţă de cel alocat în anul 2009, scăzând de la 4,344 milioane lei la 3,255 milioane lei. Potrivit documentului, cea mai dramatică reducere se înregistrează la nivelul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi, unde bugetul s-a redus cu 40%, de la 2,141 milioane lei la 1,265 milioane lei. De altfel, din răspunsul ministrului rezultă că la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi s-au luat cele mai dure măsuri de austeritate. Astfel, pe lângă raţionalizarea consumului de utilităţi, apă menajeră şi energie electrică şi termică, la Institut s-au tăiat abonamentele de presă, cablu şi Internet. Mai puţin afectat, Institutul Diplomatic Român a fost nevoit să îşi reducă cheltuielile de protocol, să renegocieze contractele de telefonie mobilă şi să reducă şi cheltuielile cu deplasările în străinătate. Până acum, în declaraţii publice, ministrul Teodor Baconschi s-a exprimat împotriva închiderii de misiuni susţinând că, pe termen lung, costul pe care îl implică redeschiderea acestora este mult mai mare. Astfel, la 8 iunie, întrebat dacă este avută în vedere o reducere a numărului de ambasade ale României în străinătate, ministrul a apreciat că această măsură „dă bine” la publicul care aşteaptă aşa ceva, dar din punct de vedere politic presupune costuri mai mari de redeschidere.

Precedent ceh

Guvernul ceh a decis sa isi inchida ambasadele din Venezuela, R.D. Congo, Kenya, Yemen si Costa Rica, precum si consulatul general din Mumbai, in cadrul masurilor de restrangere a cheltuielilor, a anuntat recent Ministerul ceh de Externe, citat de mass-media regionala. „Motivele pentru care vor fi inchise aceste reprezentante diplomatice sunt in principal de ordin bugetar”, a precizat ministrul adjunct de Externe, Jiri Schneider, intr-un comunicat. „Este vorba despre o decizie dureroasa”, a adaugat el, precizand ca aceste misiuni diplomatice vor fi inchise incepand cu 31 ianuarie 2011.
In cadrul reducerii cheltuielilor bugetare, Ministerul de Externe a recurs si la o reducere
de personal in strainatate dar si in Cehia, precum si la o „limitare substantiala a investitiilor”, potrivit unui comunicat oficial.
Bugetul Ministerului ceh de Externe pe 2010 reprezinta 75% din bugetul pe 2001, potrivit textului. Praga dispune in prezent de 115 reprezentante diplomatice in lume. Decizia Guvernului lui Petr Necas este vehement criticata de opozitia de stanga.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri