Diplomația ucraineană demontează tezele ruso-transnistrene cu iz de scandal

, , , ,
 

Fostul și actualul lider al Transnistriei, Igor Smirnov și Vadim Krasnoselski (dreapta)

Diplomația de la Kiev a reacționat vehement, după ce Duma de stat a Rusiei a adoptat o declarație prin care condamnă așa-zisa blocadă economică instaurată de către Ucraina și R. Moldova regiunii separatiste transnistrene. De altfel, ucrainenii au demonstrat că Transnistria se bucură de toate privilegiile zonei libere de comerț din CSI și cea de liber schimb între R. Moldova și UE. De altfel, MAE ucrainean a și transmis o serie de statistici oficiale prin care arată că exporturile de mărfuri fabricate în regiunea transnistreană a crescut de la 51 de milioane de dolari, cu circa 20%, la 61 de milioane dolari. De asemenea, ritmul de creștere este în continuare pozitiv, fapt ce nu susține afirmația Moscovei.

Bătuți cu propriile argumente

„O totala neînțelegere din partea noastra reprezinta „preocuparea” Dumei în urma introducerii controlului comun la punctul de control Cuciurgan. La urma urmei, această decizie confirmă actiunea cadrului legal al Republicii Moldova pe întreg teritoriul țării sale. În același timp, Rusia a declarat în mod repetat despre respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional”, se arată într-o declarție a MAE ucrinean.

Diplomația de la Kiev a subliniat că afirmațiile făcute de partea rusă ca Ucraina pune piedici pentru desfasurarea următoarei runde de negocieri în format „5 + 2“ este un alt exemplu de manipulare deschisa, deoarece administrația de la Tiraspol a fost cea care a respins propunerea recentă pentru organizarea Conferinței bavareze, unde urma sa se discuta despre viitoarea agendă a negocierilor precum și calendarul punerii în aplicare a acestora.

Kievul cere retragerea trupelor ruse din regiune

„Ucraina cere Federației Ruse să înceteze acțiunile sale distructive, și în cele din urmă să ofere asistență eficientă în rezolvarea seriei de probleme de actualitate de pe agenda procesului de negocieri în formatul“ 5 + 2”, în interesul populației de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv prin îndeplinirea angajamentului, asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999, de a retrage trupele din regiunea transnistreană a Republicii Moldova“, a subliniat declaratia Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat vinerea trecută, o declarație în care denunță așa-numite presiuni din partea Republicii Moldova și a Ucrainei asupra regiunii separatiste transnistrene. Potrivit deputaților ruși, Chișinăul și Kievul ar încerca să creeze o blocadă în jurul regiunii transnistrene și nu s-ar consulta cu Tiraspolul în anumite decizii. Deputații ruși somează Guvernul de la Chișinău și pe autoritățile de la Kiev să renunțe ”la orice formă de presiune asupra Transnistriei și la acțiuni de organizare a blocadei sale”, transmite RIA Novosti. Nu în ultimul rând, declarația Dumei de Stat se spune că acțiunile Republicii Moldova și ale Ucrainei ar fi o amenințare asupra stabilității regiunii transnistrene și a securității populației, inclusiv pentru mai mult de 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse. De altfel, doctrina militară a Rusiei stipulează că Rusia poate interveni militar pentru apărarea cetățenilor ei, iar un deputatul rus a amenințat Chișinăul, pe acest fond al „blocadei”, cu un conflict pe calapodul Donbasului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *