Diplomatia romaneasca sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

, , , ,
 

Diplomatia romaneasca sprijina traseul european al Republicii Moldova

Diplomatia romaneasca sprijina traseul european al Republicii Moldova

Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a avut la Bucureşti, o întrevedere cu reprezentantul special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, discuţiile vizând, între altele, şi evoluţiile recente în dosarul transnistrean, relateaza serviciul de presa al MAE de la Bucuresti, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Cei doi oficiali vorbit, de asemenea, despre situaţia internă din Republica Moldova, precum şi relaţia UE – Republica Moldova, reiterandu-si sprijinul pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Invitarea Comisiei Europene de a elabora Planul de acţiune asupra vizelor – element esenţial în procesul liberalizării vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova – reprezintă un semnal important al angajamentului UE faţă de Republica Moldova, consideră Baconschi şi Mizsei.
Vizita reprezentantului special al UE pentru Republica Moldova la Bucureşti se înscrie în seria de consultări periodice ale oficialului european cu partea română, precizează MAE. Ea intervine înainte de alegerile legislative anticipate din R. Moldova, programate pentru 28 noiembrie 2010 şi a căror miză este menţinerea la putere a actualei coaliţii proeuropene.

Capcana pentru Romania

Mass-media internationala a comentat intens şi recentul summit de la Deauville, între cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi preşedintele rus Dmitri Medvedev. Dacă înainte de summit au existat speculaţii că Rusia ar putea accepta o reglementare a conflictului transnistrean în schimbul unei relaţii mai apropiate cu UE, în special în chestiunile de securitate, după summit, declaraţiile rezervate ale celor trei lideri i-au făcut pe unii observatori să spună că Moscova doar încearcă să tragă de timp folosindu-se de dosarul transnistrean sau că este o momeală pentru a obţine mai multă influenţă în UE.
Declaraţia comună a celor trei lideri care s-au întâlnit la Deauville menţionează că a fost abordată în discuţii şi problematica transnistreană. La conferinţa de presă comună după summitul franco-ruso-german, liderul de la Kremlin a declarat că succesul negocierilor pentru soluţionarea conflictului transnistrean depinde şi de poziţia României. „Consider că putem obţine rezultate bune, dar e necesar ca toate părţile implicate în conflict să aibă o atitudine constructivă, în special intermediarii – cei care sunt în măsură să influenţeze această problemă”, a spus preşedintele rus. În acelaşi timp, el a subliniat că succesul va depinde nu numai de Rusia, ci în primul rând de poziţia Republicii Moldova, a Transnistriei, dar şi de poziţia României şi a UE.
Poziţia României în ceea ce priveşte negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean ar trebui să fie cu mult mai calmă şi echilibrată, a mai spus preşedintele rus Dmitri Medvedev. Procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean poate fi continuat după ce în Republica Moldova se va instaura o guvernare eficientă, a mai afirmat Medvedev, care a menţionat că, în opinia sa, dosarul transnistrean poate fi soluţionat.

Diplomatie parlamentara

La randul sau, preşedintele Comisiei pentru politică externă al Senatului României, Titus Corlăţean, l-a primit marţi, 26 octombrie 2010, pe reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, relateaza mass-media de la Bucuresti. În cadrul întâlnirii cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu privire la situaţia actuală din Republica Moldova din perspectiva traseului european al acestei ţări.
Titus Corlăţean şi Kalman Mizsei au salutat recentele concluzii ale Consiliului pentru Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene privind Republica Moldova, care confirmă aspiraţiile sale europene. Concluziile CAE reprezintă un mesaj de sprijin pentru continuarea procesului european şi de recunoaştere a eforturilor pe care guvernului de la Chişinău şi partidele din Alianţa pentru Integrare Europeană le depun. Totodată, Titus Corlăţean a apreciat ca deosebit de important faptul că miniştrii de externe ai statelor membre UE au mandatat Comisia Europeană să elaboreze un plan de acţiune pentru începerea negocierilor în vederea liberalizării regimului vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Kalman Mizsei a subliniat în acest context necesitatea ca Guvernul de la Chişinău să continue procesul de reforme interne de tip democratic şi european în Republica Moldova. Totodată, au fost trecute în revistă evoluţiile pozitive legate de relansarea formatului de negociere ‘5+2’ privind reglementarea chestiunii transnistrene şi necesitatea implicării active a UE în acest format.
Titus Corlăţean a făcut, în acelaşi context, o prezentare a evoluţiilor pozitive şi a dinamicii accelerate a relaţiilor bilaterale româno-moldovene, inclusiv mecanismele de cooperare în plan parlamentar. Senatorul roman, în calitatea sa de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, va participa la misiunea internaţională de supraveghere a alegerilor anticipate din Republica Moldova programate la data de 28 noiembrie a.c.., informează un comunicat de presă al Senatului României, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *