Diplomatia romana reactioneaza la inlaturarea din titlu a cuvantului „romanesc” pentru Crucea Mantuirii Neamului Romanesc

, , , ,
 

Crucea Mantuirii Neamului Nisporeni fm3

Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Marius Lazurca, a declarat joi ca simbolul identitatii nationale, Crucea Mantuirii Neamului Romanesc de la marginea orașului Nisporeni a ajuns subiect de scandal dupa ce aceasta a fost instrainata și transmisa intr-un mod misterios in gestiunea Mitropoliei Moldovei, iar actualmente se dorește inlaturarea din titlu a cuvantului „Romanesc”, transmite Unimedia.info. El a mai spus ca simbolismul Crucii de la Nisporeni nu poate fi inlaturat sau tranzactionat in taina. „inainte de toate, gasesc straniu faptul ca cei care au decis acest transfer nu s-au consultat cu Mitropolia Basarabiei. Felul in care s-a construit Crucea si cum s-a desfasurat sfintirea ei indica faptul ca „proprietatea” ei morala e infinit mai importanta decat proprietatea juridica. Indiferent cine ar fi fost, din punct de vedere juridic, proprietarul acestui monument, el nu ar fi avut nicidecum dreptul moral sa il instraineze fara acordul explicit al tuturor donatorilor, in primul rand, fara acordul generoasei familii Dohotaru din Onesti, initiatorii acestui proiect”, a declarat Lazurca, in cadrul unui interviu pentru timpul.md.

Vandut la Mitropolia Moldovei

Autorii proiectului, cetateni de pe ambele maluri ale Prutului care au organizat si finantat monumentul, s-au aratat revoltati ca edificiul a fost transmis, printr-o modalitate neclara, in gestiunea Mitropoliei Moldovei. „Singura data cand am dialogat cu promotorii acestui proiect in R. Moldova a fost in cursul anului 2011, in cursul pregatirilor pentru construirea Crucii Mantuirii Neamului Romanesc. Am putut atunci afla ca postul de radio„Vocea Basarabiei” s-a plasat in fruntea eforturilor de mobilizare a resurselor in vederea realizarii acestei ctitorii. si, intr-adevar, multumita „Vocii Basarabiei” si altor entuziasti, s-a pornit o subscriptie publica de mari dimensiuni, gratie careia fondurile necesare constructiei au fost adunate si utilizate cu promptitudine. imi vine greu sa cred ca intreg simbolismul Crucii de la Nisporeni poate fi inlaturat sau tranzactionat in taina”, a mai adaugat Lazurca. pe 28 august 2011, la Nisporeni, a avut loc inaugurarea Crucii Mantuirii Neamului Romanesc, primul monument din Republica Moldova dedicat unitatii tuturor romanilor. Ridicata pe cea mai inalta culme de pe malul drept al Prutului, crucea, cu o inaltime de 35 de metri, a fost realizata dupa modelul celei de la Putna si se afla in vecinatatea Cimitirului Eroilor Romani si a Manastirii Varzaresti. Slujba de sfintire a crucii a fost oficiata de un sobor de preoti condus de inaltpreasfintitul Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si de Preasfintitul Parinte Corneliu, Episcop al Husilor. La eveniment au participat peste 1.000 de persoane din Republica Moldova si Romania. Zilele trecute s-a aflat ca edificiul a trecut in gestiunea Mitropoliei Moldovei, care vrea sa redenumeasca Crucea. Unul dintre promotorii proiectului, directorul postului de radio „Vocea Basarabiei”, Veaceslav tibuleac, ar fi declarat ca aceasta cruce nu a fost un simbol al unionismului, luand decizia sa o instraineze din cauza lipsei de fonduri pentru intretinere.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *