Diplomatia romana detaseaza „artileria grea” la Beijing

de | aug. 31, 2011 | România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Secretarul de stat pentru afaceri globale din MAE, Doru Costea, va fi numit in postul de ambasador al Romaniei la Beijing, vacant din decembrie 2010, dupa ce diplomatul Viorel Isticioaia a fost desemnat director general in Departamentul Asia Pacific, au declarat surse oficiale de la Bucuresti, citate de mass-media nationala.

Noul ambasador roman in China, Doru Costea, chemat sa consolideze relatiile Bucuresti-Beijing

Noul ambasador roman in China, Doru Costea, chemat sa consolideze relatiile Bucuresti-Beijing

Secretarul de stat pentru afaceri globale din MAE, Doru Costea, va fi numit in postul de ambasador al Romaniei la Beijing, vacant din decembrie 2010, dupa ce diplomatul Viorel Isticioaia a fost desemnat director general in Departamentul Asia Pacific, au declarat surse oficiale de la Bucuresti, citate de mass-media nationala. Întrebat, la inceputul acestei saptamani, la TVR Info, cand o sa avem ambasador in China, ministrul de externe, Teodor Baconschi, a declarat: „A fost semnat chiar astazi (luni – n.r.) decretul si o sa anuntam de indata ce primesc pe cale institutionala…E o chestiune, poate, de 24 de ore”, a spus seful diplomatiei. El a mai precizat ca este vorba despre „un diplomat de cariera, e cineva foarte bine, un senior diplomat care va face fara indoiala o misiune buna acolo, mai ales pentru ca avem, dupa vizita premierului Emil Boc in China, o serie intreaga de proiecte de dus la capat”, a precizat ministrul Teodor Baconschi.

Pedigree oriental

Doru Costea este in prezent secretar de stat pentru afaceri globale in Ministerul Afacerilor Externe, functie in care a fost numit la 10 ianuarie 2009. Absolvent al Facultatii de limbi clasice, romane si orientale a Universitatii Bucuresti, cu specialitatile araba si engleza, Doru Costea a fost ambasador al Romaniei in Kuwait, Oman, apoi in Egipt. În decembrie 2003, a fost numit ambasador extraordinar si plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite de la Geneva si la alte organizatii internationale cu sediul in Elvetia. Între 19 iunie 2007 si 18 iunie 2008 a detinut functia de presedinte al Consiliului Drepturilor Omului – organism specializat in aceasta materie, infiintat in cadrul ONU in 2006.

Critici politice

Opozitia a criticat in repetate randuri guvernantii ca nu acorda o atentie suficient de mare dezvoltarii relatiilor cu China, in conditiile in care aceasta tara poate deveni un investitor cu greutate, mai ales in contextul crizei economice globale. În plus, criticii au reprosat Ministerului de Externe ca postul de ambasador in aceasta tara importanta este vacant de mai bine de opt luni, dupa ce fostul ambasador, Viorel Isticioaia-Budura, care se afla de opt ani la Beijing, a fost numit la sfarsitul anului trecut director general pentru Asia in cadrul Serviciului European pentru Actiune Externa.

Schita strategica

În august, ministrul Teodor Baconschi s-a intalnit la Beijing cu omologul sau chinez, Yang Jechi.  Într-un interviu acordat NewsIn, ministrul Teodor Baconschi declara, la inceputul acestei luni, ca MAE a produs o schita strategica pentru relatia romano-chineza in secolul XXI si a prezentat-o in CSAT. „Prietenii din China au resurse financiare considerabile, know-how si dorinta de a intra pe piata europeana. Sigur, aici sunt bariere protectioniste europene, obligatii de stat membru (UE – n.r.) legate de transparenta, de limitarea oricarei forme de ajutor de stat in domeniul garantiilor. Trebuie sa acomodam toate aceste conditii la dorinta fireasca a Chinei de a-si folosi reursele pentru proiecte in exterior”, a explicat ministrul de externe.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *