Diplomatia romana cere reluarea dialogului politic intre fortele politice pro-europene de la Chisinau

de | mart. 11, 2013 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Titus Corlatean, a declarat luni ca Republica Moldova este obligata sa continue reformele pe care le-a inceput si sa mentina cursul european pentru scopul final de a adera la UE. „Asteptarile Uniunii Europene (UE) sunt legate de identificarea rapida a unei solutii politice la Chisinau care sa garanteze stabilitatea politica […]
Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean (dreapta) si omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca

Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean (dreapta) si omologul sau de peste Prut, Iurie Leanca

Seful diplomatiei de la Bucuresti, Titus Corlatean, a declarat luni ca Republica Moldova este obligata sa continue reformele pe care le-a inceput si sa mentina cursul european pentru scopul final de a adera la UE. „Asteptarile Uniunii Europene (UE) sunt legate de identificarea rapida a unei solutii politice la Chisinau care sa garanteze stabilitatea politica si continuitatea eforturilor atat de reforma in plan intern, cat si de apropiere de UE, a declarat ministrul roman de externe, Titus Corlatean, la Bruxelles, dupa reuniunea Grupului pentru Actiunea Europeana a Republicii Moldova (GAERM). Titus Corlatean a prezidat aceasta intalnire. ‘Din punctul nostru de vedere, al europenilor, am putut sa confirmam evaluarea obiectiva privind progresele substantiale pe care Republica Moldova le-a facut in acesti ani, in baza eforturilor unui guvern de coalitie, cu o orientare proeuropeana foarte clara, si, pe de alta parte, sa transmitem, si toti ministrii au intervenit in dezbatere, o serie de mesaje politice foarte clare in atentia liderilor politici de la Chisinau’, a spus Titus Corlatean. El a apreciat, in cadrul unei conferinte de presa, desfasurate in marja Consiliului Afaceri Externe (CAE), ca aceasta reuniune a grupului de prieteni ai Republicii Moldova a fost organizata ‘la momentul oportun din punct de vedere politic’, la eveniment fiind prezenti noua ministri de externe din statele UE, precum si vicepremierul si ministrul de externe de la Chisinau, Iurie Leanca, comisarul european pentru comisarul pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule, si secretarul general adjunct al Serviciului European de Actiune Externa (SEAE), Helga Schmid. El a subliniat ca a reiesit clar din dezbaterile GAERM faptul ca exista o dorinta de a evalua politic ce se intampla in spatiul estic si ‘faptul ca, paradoxal, crize politice asa cum este cea de la Chisinau pot genera oportunitati si pot genera mai multa atentie si mai multa deschidere din partea unor state membre care nu erau poate atat de angajate’.

Apropiere de UE

Corlatean a precizat ca, ‘in primul rand, efortul Republicii Moldova de modernizare, de reforma interna si de apropiere de UE este unanim apreciat’. „Al doilea mesaj a fost faptul ca asteptarile UE sunt legate de identificarea rapida a unei solutii politice la Chisinau care sa garanteze stabilitatea politica si continuitatea eforturilor atat de reforma in plan intern, cat si de apropiere de UE. in al treilea rand, a fost un lucru extrem de imbucurator, inclusiv pentru Chisinau, confirmarea faptului, prin vocea comisarului Stefan Fule, ca executivul comunitar este deschis pentru a accelera negocierile pe marginea Acordului de asociere si cele legate de Acordul de liber schimb’, a adaugat ministrul roman de externe. Potrivit sefului diplomatiei romane, exista asteptari ale autoritatilor de la Chisinau si ale liderilor politici ‘pentru a se identifica niste formule corecte legate de incheierea Acordului de asociere cu ocazia summitului de la Vilnius si inclusiv pentru a se gasi o formula corecta in preambulul Acordului de asociere care sa dea o linie privind perspectiva europeana a R. Moldova’.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *