Diplomatia militara romaneasca pe frontul de est

de | sept. 26, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a efectuat, in perioada 23-25 septembrie 2010, o vizita oficiala in Republica Moldova, la invitatia sefului Marelui Stat Major si comandant al Armatei Nationale, generalul de brigada Iurie Dominic. Vizita in Republica Moldova a avut loc după vizita oficiala efectuata de seful Statului Major General de la Bucuresti in Ucraina in perioada 22-23 septembrie 2010.

Amiralul Gheorghe Marin, seful SMG roman, intampinat de omologul sau moldovean, generalul Ion Dominic

Amiralul Gheorghe Marin, seful SMG roman, intampinat de omologul sau moldovean, generalul Iurie Dominic

Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a efectuat, in perioada 23-25 septembrie 2010, o vizita oficiala in Republica Moldova, la invitatia sefului Marelui Stat Major si comandant al Armatei Nationale, generalul de brigada Iurie Dominic. Vizita in Republica Moldova a avut loc după vizita oficiala efectuata de seful Statului Major General de la Bucuresti in Ucraina in perioada 22-23 septembrie 2010.
Pe agenda de discutii dintre generalul de brigada Iurie Dominic si amiralul Gheorghe Marin, s-au aflat subiecte privind cooperarea militara bilaterala, instruirea in comun a militarilor din cele doua armate, precum si pregatirea personalului in institutiile de invatamant militar. Cei doi lideri militari au explorat posibilitati de dezvoltare a cooperarii bilaterale la nivelul tuturor categoriilor de forte. Au fost identificate domenii practice ale cooperarii bilaterale precum exercitiile intrunite, pregatirea corpului de sergenti si subofiteri, si instruirea evaluatorilor militari conform standardelor occidentale. Totodata, au fost discutate perspectivele cooperarii in domeniul tehnico-militar si identificarea unor posibilitati de dezvoltare a cooperarii in mentenanta tehnicii.

Relatii militare

In cadrul intilnirii cu amiralul Gheorghe Marin, ministrul Apararii Vitalie Marinuta a declarat ca vizita unui inalt oficial militar roman reprezinta un moment de referinta pentru Armata Nationala, care va consolida relatiile militare bilaterale pe domeniile de interes reciproc. „Suntem interesati de consolidarea relatiilor militare bilaterale pe mai multe planuri. Vrem sa intensificam dialogul politico-militar la nivelul celor doua armate, iar vizita Şefului Statului Major General al Armatei Romane la Chisinau reflecta din acest punct de vedere importanta acordata de cele doua state dezvoltarii cooperarii bilaterale”, a accentuat ministrul Apararii de la Chisinau.
Totodata, Vitalie Marinuta a evocat contributia Romaniei la asistenta sociala a militarilor si functionarilor Armatei Nationale, care au beneficiat impreuna cu familiile lor de odihna la statiunea militara „Cap Aurora” din Constanta. Ministrul Apararii a evidentiat inclusiv sprijinul Romaniei privind instruirea efectivului Armatei Nationale in institutiile de invatamint militar romanesc de nivel liceal, universitar si postuniversitar.
La rindul sau, amiralul Gheorghe Marin, a apreciat ca relatiile de prietenie dintre cele doua tari sunt rezultatul bunelor relatii politice existente intre R. Moldova si Romania, iar colaborarea bilaterala va fi bazata intotdeauna pe principiile egalitatii si respectului reciproc. „La fel ca si Dumneavoastra, suntem preocupati de intarirea si dezvoltarea relatiilor militare bilaterale, care reprezinta o parte insemnata a cooperarii dintre tarile noastre”, a mentionat oficialul militar roman, la intalnirea cu ministrul Vitalie Marinuta.

Asistenta tehnico-militara

Recent, ministrul Apararii din R.Moldova a mentionat ca, in plan militar bilateral, Romania contribuie semnificativ la asistenta tehnico-materiala a Armatei Nationale, asistenta sociala a militarilor si familiilor lor, precum si la instruirea efectivului Armatei Nationale in institutiile de invatamant militar romanesc. „Adresez sincere multumiri Guvernului Romaniei pentru faptul ca a sporit semnificativ numarul burselor oferite R. Moldova in domeniul invatamintului militar liceal, universitar si postuniversitar”, a accentuat ministrul Marinuta. Ministrul Apararii a sutinut ca tematica mesei rotunde „Securitate prin Cooperare” este actuala si binevenita si a evocat in acest sens rolul Centrului George C. Marshall in pregatirea personalului Armatei Nationale in domeniul politicilor de aparare si securitate. „Datorita raportului diplomatic cu Romania, am edificat un parteneriat strategic in spirit european care a impulsionat relatiile bilaterale. Revigorarea dialogului politic a reanimat mecanismele de cooperare in domeniile social, economic, cultural si desfasurarea proiectelor care reprezinta un interes reciproc pentru ambele state”, a specificat ministrul Apararii, V. Marinuta.

Interludiu ucrainean

Anterior, seful Statului Major General de la Bucuresti, amiralul Gheorghe Marin, a efectuat, în zilele de 22 şi 23 septembrie, o vizită oficială în Ucraina. Conform comunicatului oficial al serviciului de presa al Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti, in cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate aspecte ale cooperării militare bilaterale şi ale cooperării regionale. Totodata, amiralul Gheorghe Marin a prezentat elemente ale participării militarilor români la misiuni şi operaţii internaţionale, experienţa românească în procesul de modernizare şi transformare a Armatei României ca ţară membră a NATO şi UE, precum şi experienţa românească în procesul de organizare şi folosire a forţelor în misiuni sub egida NATO şi tip coaliţie, se mai arata in comunicatul oficial al serviciului de presa al Ministerului Apararii Nationale de la Bucuresti, remis mass-media.

Cimitir de onoare

Reamintim, ca in data de 21 septembrie 2010, a avut loc ceremonia oficiala de inaugurare a Cimitirului Romanesc de Onoare din comuna Varzaresti, raion Nisporeni, Republica Moldova, actiune comemorativa organizata de autoritatile locale, la care a participat o delegatie a Oficiului National pentru Cultul Eroilor condusa de directorul institutiei, colonel Marian Popescu. Proiectul de reconstructie a acestei necropole de razboi, in care sunt inhumati 178 militari romani cazuti in luptele pentru eliberarea Basarabiei si nordului Bucovinei in vara anului 1941, s-a desfasurat in perioada noiembrie 2009 – septembrie 2010, prin implicarea financiara a Oficiului National pentru Cultul Eroilor, in colaborare cu autoritatile locale: Consiliul Raional Nisporeni si Primaria Comunei Varzaresti, precum si cu Societatea „Ginta Latina”, filialele Sangeorz-Bai si Nisporeni.
Reabilitarea acestui asezamant social-cultural se inscrie intr-un program mai amplu de recuperare a memoriei militarilor romani cazuti in cele doua conflagratii mondiale, in Republica Moldova, derulat de institutia noastra inca de la infiintarea sa in anul 2004, in cadrul caruia au fost reconstruite, in anii 2005-2009 necropolele de razboi de la Tiganca, Festelita, Neculaieuca, Micleuseni, Cania si troitele eroilor romani din Varvareuca si Dealul Epureni.
Pana in anul 2005, la 60 de ani de la incheierea razboiului, singurul semn al recunostintei romanesti era o troita instalata in 2004 pe locul fostului cimitir, de Asociatia Culturala „Romania din Inima Mea“ din Bistrita-Nasaud si inceperea demersurilor pentru realizarea unei manastiri in apropierea fostului cimitir romanesc de campanie.

Misiunea ONCE

Oficiul National pentru Cultul Eroilor (ONCE) din Romania si-a propus, inca de la infiintarea sa in 2004, sa reabiliteze cele mai importante locuri de inhumare ale eroilor romani care au fost distruse dupa incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cimitirul de Onoare de la Tiganca se impunea a fi reamenajat astfel incat sa devina un loc de reculegere in memoria celor peste 71.000 de militari romani cazuti in Campania din Est (iunie 1941 – august 1944). In acest context, Oficiul National pentru Cultul Eroilor a lansat – la data de 9 iunie 2005, de Ziua Eroilor – proiectul reconstructiei acestui veritabil memorial.
Reconstructia Cimitirului de Onoare Romanesc de la Tiganca a constat in: imprejmuirea acestuia, reamenajarea celor 9 gropi comune, instalarea a 142 de insemne de capatai (cruci crestine), amplasarea a 11 placi de marmura (pe 9 dintre ele fiind inscrise numele celor 830 de eroi romani identificati ), amenajarea peisagistica si a cailor de acces, montarea unei troite, a unei porti monumentale traditionale si a candelelor ce vor arde intru vesnica recunostinta a celor ce s-au sacrificat pentru Romania.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *