Diplomatia bulgara, inca sub influenta KGB

, , ,
 

Bulgaria KGBScandalul fostilor agenti ai Securitatii bulgare, inca prezenti printre diplomatii acestei tari, face din nou valuri la sud de Dunare. Daca premierul Boiko Borisov vrea ca diplomatia bulgara sa se curete de fosti colaboratori sau ofiteri ai politiei politice comuniste, se pare ca nu exista suficienta vointa politica in randul celorlalti politicieni ca acest lucru sa se intample. In acest context, Legislativul de la Sofia a respins cererea Coalitiei albastre de a li se interzice agentilor securitatii comuniste accesul la slujbe in cadrul misiunilor diplomatice bulgare din strainatate, relateaza Sofia News Agency. Majoritatea parlamentarilor prezenti s-au abtinut de la vot. Prima propunere, care viza numai diplomatii, a primit 16 voturi pentru, 20 impotriva, iar 61 de parlamentari s-au abtinut A doua, care viza toti angajatii misiunilor diplomatice, a fost de asemenea respinsa. Seful diplomatiei bulgare, Nikolai Mladenov, este de acord cu propunerile, dar a spus ca acest lucru se va intâmpla numaui dupa ce va fi gata noua lege asupra misiunilor diplomatice, pregatita de ministerul sau. Circa 200 de diplomati, dintre care 90 inca angajati ai Ministerului bulgar de Externe, au fost expu[i ca fo[ti agenti sau colaboratori ai securitatii comuniste. 35 sunt ambasadori sau reprezentanti permanenti in prezent, printre acestia aflandu-se si actual ambasador al Bulgariei in Romania, Valentin Radomirski.

Diplo-securisti

Comisia pentru studierea arhivelor Securitatii a dezvaluit in urma cu circa trei saptamani numele altor 75 de diplomati care au colaborat sau au fost agenti ai fostei Securitati comuniste (DS), potrivit portalului Novinite.com. La randul sau. cotidianul sofiot 24 Ceasa anunta joi ca ultimele deconspirari necesita o actualizare a listei de diplomati care trebuie sa fie rechemati din posturi, din cauza trecutului lor in cadrul Securitatii. Lista urmeaza sa fie prezentata luni presedintelui Gheorghi Parvanov. In cadrul ultimelor verificari efectuate de Comisie au fost inclusi secretarii-sefi, directorii generali si sefii de departamente din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Scandalul care a izbuncit la inceputul anului, când Comisia a dezvaluit numele a 192 de diplomati, dintr-un total de 432, care lucreaza in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, dupa prabusirea regimului comunist, in 1989, si care au avut legaturi cu fosta Securitate. Intre acesti 192 de angajati, 41 (45 la suta) sunt sefi de misiuni, inclusiv ambasadorii bulgari in Marea Britanie, Germania, Italia, ONU (atât la New York, cât si la Geneva), Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, România, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuwait, Siria, Egipt, Bosnia, Grecia, Vatican, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia si Venezuela. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a cerut presedintelui sa-i recheme din post pe 33 dintre acestia, dar niciunul nu a fost afectat de masura, din cauza dificultatilor de a gasi inlocuitori.

Antrenati de KGB

Din cei 75 care tocmai au fost anuntati, 29 sunt angajati, in prezent, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Unul dintre ei este sef de Directie, iar sapte sunt sefi de departamente. Ognian Ceampoev, reprezentantul interimar la Reprezentanta Permanenta a Bulgariei la Organizatia pentru Cooperare si Securitate in Europa (OSCE), cu sediul la Viena, se afla, de asemenea, pe lista. Treizeci si unul dintre cei 75 au fost angajati cu norma intreaga la Securitate, iar noua dintre ei au fost antrenati de fostele servicii secrete sovietice, KGB. Amabsadorul bulgar la Bucuresti, Radomirski figureaza ca fost colaborator al Securitatii bulgare, potrivit publicatiei Sofia Echo. Radomirski a fost consilier al fostului premier bulgar Serghei Stanisev, liderul Partidului Socialist, principala formatiune rivala a GERB, partidul lui Boiko Borisov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *