Diplomatia americana: Rusia vrea sa creeze in estul Ucrainei o noua Transnistrie

, , , , , , ,
 

UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-POLITICSCotidianul american „New York Times” a publicat joi un material amplu despre vizitele cancelarului german Angela Merkel si cea a presedintelui Frantei, Francois Hollande, la Kiev si Moscova, in incercarea de a gasi o solutie viabila la incetarea conflictului ruso-ucrainean. Surse din diplomatia americana au declarat pentru publicatia citata ca presedintele rus Vladimir Putin ar incerca sa inlocuiasca Acordurile de incetare a focului de la Minsk cu o propunere de pace ce ar fi echivalentul crearii in estul Ucrainei a unei noi republici separatiste pe modul celor din Transnistria (Republica Moldova) si Abhazia (Georgia). Acest nou aranjament ar urma sa extinda influenta Rusiei asupra Ucrainei si de a da separatistilor o enclava economica mult mai viabila. „Nu este un plan de pace”, a spus diplomatul american. „Este o foaie de parcurs pentru a crea o noua Transnistrie sau Abhazie in Ucraina. Este o modalitate cinica de a iesi din cadrul angajamentelor asumate (de incetare a focului -n.r.) la Minsk”, a continuat sursa. Declaraţia diplomatului american aflat sub anonimat survine la mică distanță după ce secretarul de stat al SUA, John Kerry, a afirmat, joi, că preşedintele francez şi cancelarul german au primit din partea liderului de la Kremlin o propunere de soluţionare a conflictului din Donbas, potrivit eTransmedia.ro. Cu toate acestea, detaliile planului respectiv nu sunt cunoscute, părţile evitând să facă declaraţii în acest sens.

John Kerry, însă, a precizat că Angela Merkel şi Francois Hollande au pregătit propriul plan pentru soluţionarea paşnică a situaţiei din Ucraina, pe care l-au prezentat, joi, la Kiev, în cadrul discuţiilor cu preşedintele Petro Poroşenko. Vineri, Hollande şi Merkel se vor deplasa la Moscova, unde vor avea întâlnire cu Putin. Potrivit presei din Rusia, Hollande şi Merkel ar putea propune Moscovei şi Kievului îngheţarea conflictului din estul separatist al Ucrainei după modelul transnistrean. Referitor la discuțiile purtate joi de cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande cu șeful statului ucrainean Petro Poroșenko, ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin a subliniat că ‘s-a discutat despre modul în care ar trebui să se acționeze pentru ca acordurile de la Minsk să fie puse în aplicare’. ‘Întâlnirea a decurs foarte bine. Nu vă faceți griji. Asupra Ucrainei nu se exercită presiuni. Franța și Germania ne ajuta să restabilim pacea’, a scris Klimkin într-o postare pe Twitter.

Moscova joaca tare

În privința planului propus de Vladimir Putin, jurnalista americană de origine ucraineană Miroslava Gongadze, care lucrează la postul de radio Vocea Americii, a declarat joi seara pentru canalul de televiziune ucrainean ‘Kanal 24’ că ‘oficialii americani au criticat dur planul trimis de Putin lui Hollande și Merkel’. ‘Putin ar fi amenințat că va face una cu pământul estul Ucrainei’, a spus jurnalista, citând, sub rezerva anonimatului oficiali și jurnaliști care l-au însoțit pe Kerry la Kiev.’Nu am văzut acest plan, dar se spune că este foarte mare și că ar conține amenințări că ei (rușii) vor face una cu pământul estul Ucrainei’, a declarat Miroslava Gongadze, văduva jurnalistului Gheorghi Gongadze, ucis în mod brutal la Kiev în anul 2000, în epoca președinției lui Leonid Kucima. Potrivit acesteia, Merkel și Hollande ar fi citit documentul trimis de Kremlin și ar fi scos din el tot ceea ce nu era acceptabil, iar vineri vor pune pe masa discuțiilor la Moscova varianta revizuită a planului inițiat de Vladimir Putin.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *