Diplomatia americana federalizeaza Republica Moldova

, , , ,
 

Ambasadorul american Asif Chaudhry sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Ambasadorul american Asif Chaudhry sprijina integrarea europeana a Republicii Moldova

Soluţionarea conflictului transnistrean prin implementarea unui proiect adecvat de federalizare a ţării nu poate compromite procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americi, Asif Chaudhry, drept răspuns la o întrebare în acest sens, acordată în cadrul şedinţei de vineri, 15 iulie, a Clubului de presă de la Chişinău, relateaza mass-media regionala. Potrivit diplomatului, important este să fie respectate două principii esenţiale în realizarea unui eventual proiect de federalizare, restul depinde de voinţa populaţiei să stabilească tipul de relaţii în interiorul statului. “Este o întrebare bună. În primul rând trebuie să ne gândim ce înseamnă federalizare. Este un sistem federal pe care îl avem în SUA? Este Federaţia Rusă? Sunt foarte multe tipuri de federaţii şi de asta nu ştiu ce au în vedere oamenii atunci când vorbesc despre federalizare şi au asemenea îngrijorări. Important este ca Moldova să fie integră în hotarele sale internaţionale recunoscute. Important este ca Moldova să-şi poată exercita suveranitatea asupra întregului teritoriu. Odată ce aceste două condiţii sunt îndeplinite este treaba poporului care locuişte şi pe un mal, şi pe celălalt să hotărască ce fel de relaţii pot avea”, a declarat diplomatul american.

Axa SUA-UE

“Sper şi cred că şi SUA şi UE susţin o asemenea abordare care să ajute Republica Moldova să se apropie de UE. Puteţi vedea că Republica Moldova deja a păşit pe această cale, dovadă sunt discuţiile şi negocierile pe care le poartă Republica Moldova cu UE în domeniul liberalizării regimului de vize”, a specificat el. “Intenţionat nu am dat un răspuns concret privind atitudinea mea faţă de problema federalizării pentru că depinde ce avem în vedere, pentru că sunt modalităţi negative de a face o federaţie, dar sunt şi exemple pozitive. Cel mai important lucru care vreau să-l reiterez este ca Republica Moldova să-şi exercite suveranitatea în întregul său teritoriu în hotarele care sunt recunoscute în plan internaţional”, a afirmat ambasadorul Statelor Unite ale Americi, Asif Chaudhry, la Clubul de presă de la Chişinău.

Integrare europeana

În acelaşi context, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflictele îngheţate, Giedrius Čekuolis, a declarat în interviul pentru Info-Prim Neo, publicat joi, 30 iunie 2011, că integrarea europeană a Republicii Moldova şi reformele social-economice desfăşurate în legătură cu acest proces vor apropia rezolvarea conflictului transnistrean. „Consider că puterea de atracţie a Moldovei din partea dreaptă a Nistrului în ansamblu, bunăstarea cetăţenilor acesteia, existenţa statului de drept, circulaţia liberă prin Europa şi orientarea europeană a ţării d-voastră vor ajuta să fie create premisele şi pentru reglementarea diferendului transnistrean”, a spus diplomatul lituanian. „Este necesar să se înceapă pregătirea societăţii pentru eventuale compromisuri cu bătaie lungă în procesul de reglementare a diferendului transnistrean” a declarat reprezentantul preşedintelui OSCE, dar nu a oferit detalii privind natura unor astfel de compromisuri.

Un nou ambasador american la Chisinau

Candidatul propus de Casa Albă pentru postul de ambasador la Chişinău a declarat, în cursul audierilor de confirmare din Senatul SUA, că intenţionează să contribuie la reglementarea conflictului din Transnistria, relatează mass-media regionala. William Moser a precizat că intenţionează să se implice în reglementarea conflictului de lungă durată dintre Republica Moldova şi republica separatistă Transnistria, considerat drept potenţială sursă de instabilitate în Europa de Est.
Reamintim ca saptamana trecuta Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul american a audiat mai mulţi candidaţi propuşi de administraţia preşedintelui Barack Obama pentru funcţii de ambasador. Printre aceştia, s-a numărat şi John Heffern, propus pentru postul din Armenia, care a afirmat că, spre deosebire de preşedintele american, îşi propune să evite termenul de “genocid” pentru a descrie masacrarea armenilor în Imperiul Otoman. “Caracterizarea acestor evenimente este o decizie politică şi a fost luată de preşedintele Statelor Unite”, a spus el. “Aşa cum a spus preşedintele, masacrele şi deportările forţate care au dus la moartea a 1,5 milioane de armeni sunt recunoscute şi deplânse de preşedintele Obama, iar eu cred la fel”, a afirmat Heffern, răspunzând unei întrebări puse de senatorul democrat Robert Menendez.  Acesta a afirmat însă că este “dificil să trimiţi diplomaţi într-o ţară unde vor merge la comemorări ale genocidului, dar nu vor pronunţa cuvântul genocid”.
Obama a comemorat, în aprilie, împlinirea a 96 de ani de la evenimente, cerând autorităţilor de la Ankara să recunoască masacrul, însă nu a mai folosit termenul “genocid”, utilizat în campania electorală din 2008. Turcia se opune categoric masacrului din Imperiul Otoman drept “genocid”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *