Diplomat UE: Propaganda rusă, unul dintre factorii care alimentează dezbinarea în R. Moldova

de | iul. 11, 2017 | Alte regiuni, Marea Neagra, România, Știri, UE | 0 comentarii

Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat, marți, în cadrul unei interviu pentru agenția de presă IPN, că una dintre problemele discordiei în rândul cetățenilor de la Chișinău este propaganda rusă care alimentează clivajul identitar. „Explicația simplă ar ține de situația geopolitică și propaganda străină, cea rusă. E o tematică exploatată des. Dar, în […]

Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola

Ambasadorul UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat, marți, în cadrul unei interviu pentru agenția de presă IPN, că una dintre problemele discordiei în rândul cetățenilor de la Chișinău este propaganda rusă care alimentează clivajul identitar. „Explicația simplă ar ține de situația geopolitică și propaganda străină, cea rusă. E o tematică exploatată des. Dar, în realitate, problema e mai complexă.

Pentru ca țările din fosta Uniune Sovietică să reușească, trebuie să se realizeze și mai mult, la toate nivelurile societății, că interesul național trebuie să predomine, iar interesele particulare nu trebuie să aibă un rol atât de important și noi am subliniat acest lucru în concluziile Consiliului UE din februarie 2016. Am vorbit și despre influența businessului și altor interese în viața politică. Lucrurile trebuie depolitizate.

Al doilea dușman e lipsa eforturilor în direcția creării unui „noi”. Cum am menționat, mă îngrijorează mult discursul polarizant. Cu cât se polarizează discursul, cu atât polarizarea devine mai evidentă și la nivel de cetățeni. Aceasta-i atmosfera. Nu ajută deloc la consolidarea unui „noi”, a declarat Tapiola.

El a mai spus că UE vrea să promovez în R. Moldova valori și norme europene, iar luptele surde pe criterii geopolitice nu vor ajuta cetățenii. „Sper de asemenea că se va înțelege mai bine și modul în care promovăm și comunicăm despre agenda UE. Că ceea ce se întâmplă e pentru a promova cu adevărat anumite norme, reguli și principii ale UE, nu o geopolitică în stilul secolului XIX, nu sfere de interese; e vorba cu adevărat de Europa, de o Republică Moldova europeană, care să-și deservească cetățenii și să fie bine guvernată”, a mai spus Tapiola.

 

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *