Diaconescu la Chisinau. Guvernele din Romania si R. Molodva pregatesc sedinta comuna

, , ,
 

Diaconescu - LeancaŞedinţa comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău ar putea avea loc la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie, a declarat marţi la Chişinău ministrul Afacerilor externe, Cristian Diaconescu, după o întrevedere cu omologul său, Iurie Leancă.
El a precizat că aceasta va fi anticipată de o întâlnire pregătitoare, iar în cadrul şedinţei urmează să fie puse în discuţie proiecte ce ţin de interconectarea energetică a celor două state, construcţia unor poduri peste Prut, dar şi posibilitatea oferirii de asistenţă de către România pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Bucureştiul şi Chişinăul discută despre posibilitatea organizării unei şedinţe comune de mai bine de un an, dar aceasta a fost amânată de mai multe ori în această perioadă. Cele două părţi au convenit însă că aceasta se va desfăşura la Galaţi.
Potrivit lui Leancă, în cadrul întrevederii de marţi, au fost trecute în revistă agenda bilaterală şi planurile comune pentru anul curent, care urmează a fi unul memorabil din punct de vedere al integrării europene şi al relaţiilor dintre cetăţeni.
Cristian Diaconescu a menţionat că a venit la Chişinău pentru a transmite un semnal cu privire la substanţa pe care o pune în relaţia specială dintre România şi R. Moldova. „Este un moment special, deoarece ambele state încearcă să găsească soluţii pentru criza economică şi să facă faţă aşteptărilor de cooperare”, a precizat Diaconescu, citat de Moldpres.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a ţinut să infirme unele zvonuri precum că România ar intenţiona să stopeze procesul de acordare a cetăţeniei române. „Informaţia e falsă, chiar astăzi am extins secţia consulară a Ambasadei României de la Chişinău pentru a face faţă solicitărilor”. El a adăugat că, în a două jumătate a anului 2012, România va intra într-o nouă fază a planului privind liberalizarea regimului de vize. „Pot să spun moldovenilor că, în 2012, nu vor apărea elemente restrictive ce ţine de circulaţia cetăţenilor”, a spus Diaconescu.
Ministul român de externe a participat la inaugurarea unei anexe a Consulatului României la Chişinău, unde a fost prezent premierul Vlad Filat, şi ambasadorul român, Marius Lazurca. Cristian Diaconescu mai are programate întrevederi cu premierul Vlad Filat, vicepremierul pentru  reintegrare, Eugen Carpov, şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *