Diaconescu-Clinton: Romania ar putea avea un rol important in rezolvarea dosarului sirian

de | apr. 19, 2012 | Alte regiuni, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, că secretarul de stat american, Hillary Clinton, i-a transmis că se gândeşte la o cooperare cu România în ceea ce priveşte "chestiuni umanitare sau aspecte politice sau diplomatice" privind Siria.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, miercuri, că secretarul de stat american, Hillary Clinton, i-a transmis că se gândeşte la o cooperare cu România în ceea ce priveşte „chestiuni umanitare sau aspecte politice sau diplomatice” privind Siria.
„Secretarul de Stat chiar mi-a spus că în acest moment se gândeşte la o variantă de cooperare cu noi, pentru că situaţia este din ce în ce mai critică şi instrumentele de dialog din ce în ce mai reduse”, a spus Diaconescu, citat de Mediafax. Ministrul nu a intrat în detalii, dar a precizat că această cooperare ar viza „chestiuni umanitare sau aspecte politice sau diplomatice ce ţin de găsirea unor soluţii paşnice” în Siria.
„În ceea ce priveşte Siria, au luat notă de faptul că potenţialul pe care România îl poate avea în legătură cu soluţiile politice, umanitare este unul foarte mare”, a spus Diaconescu. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a avut, miercuri, la Bruxelles, o întâlnire bilaterală cu secretarul de stat american, Hillary Clinton, în marja reuniunii comune a miniştrilor de externe şi ai apărării din statele membre NATO.

Parteneriatul strategic

În ceea ce priveşte proiectele bilaterale de cooperare în cadrul dimensiunii de securitate a Parteneriatului Strategic româno-american, semnat de preşedinţii Traian Băsescu şi Barack Obama, a fost exprimată satisfacţia pentru progresele înregistrate în procesul de negociere a aranjamentelor de implementare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, care reconfirmă colaborarea robustă dintre cele două state în domeniul militar şi creează bazele necesare intensificării cooperării pe acest palier. Proiectul apărării antirachetă devine realitate datorită eforturilor României, a declarat secretarul de stat american.
In cursul întrevederii, secretarul de stat american a exprimat mulţumiri pentru continuarea prezenţei româneşti în Afganistan. Cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia pentru consolidarea şi extinderea continuă a Parteneriatului Strategic, consacrat şi la nivel formal prin adoptarea, la Washington, la 13 septembrie 2011, a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI. Au subliniat, în mod deosebit, necesitatea impulsionării schimburilor economice şi stimulării interesului investitorilor americani pentru piaţa românească. Ministrul român a subliniat că această dimensiune va fi prioritară în cadrul activităţii viitorului Grup de Lucru bilateral pentru implementarea Declaraţiei Comune, creat sub auspiciile premierului României, domnul Mihai-Răzvan Ungureanu.

Problema Visa Waiver

În acest context, ministrul român al afacerilor externe a salutat recenta înfiinţare a Consiliului de Afaceri Româno – American, care va contribui semnificativ la consolidarea relaţiilor bilaterale în domeniul economic, şi a reiterat interesul ţării noastre pentru extinderea şi diversificarea colaborării cu Statele Unite în domeniul energetic. Secretarul de stat Hillary Clinton a subliniat importanţa găsirii unor soluţii menite să consolideze securitatea energetică a României, Statele Unite dorind a intensifica dialogul cu ţara noastră pe acest domeniu. În acest sens, ambasadorul Richard Morningstar, reprezentantul special al secretarului de stat pe probleme de energie va efectua o vizită la Bucureşti.
Ministrul Cristian Diaconescu a adus în discuţie perspectivele României de accedere în Programul Visa Waiver (VWP), subliniind interesul major pe care ţara noastră îl acordă îndeplinirii acestui obiectiv. De asemenea, a solicitat sprijinul Administraţiei Obama pentru adoptarea noului proiect legislativ aflat pe agenda Senatului SUA, care vizează modificarea criteriilor de acces în VWP, într-o formă care să permită includerea cât mai rapidă a ţării noastre în program. Întâlnirea a mai prilejuit un schimb de opinii pe subiecte de interes comun de pe agenda globală şi de securitate, în pregătirea reuniunii la nivel înalt a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, care se va desfăşura la Chicago.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *