Diaconescu-Bagis: Romania si Turcia, relatii excelente

, , ,
 

Ministrul Afacerilor externe, Cristian Diaconescu, şi ministrul pentru Afaceri europene şi negociator şef cu UE al Republicii Turcia, Egemen Bağiş, au salutat miercuri nivelul excelent al relaţiilor bilaterale şi au exprimat interesul comun pentru consolidarea acestora prin implementarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Turcia.
Întrevederea a prilejuit un schimb de opinii aprofundat privind perspectiva europeană a Turciei, partea română reiterând susţinerea României în procesul de aderare a Turciei la UE. De asemenea, cei doi oficiali au abordat şi teme de actualitate de pe agenda regională şi internaţională. Cei doi miniştri au reconfirmat necesitatea susţinerii în continuare a perspectivei europene a statelor din Balcanii de Vest pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii în zonă. De asemenea, au fost discutate evoluţiile recente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu.
România a pregătit o formulă pentru facilitarea accesului în ţara noastră a oamenilor de afaceri turci care va fi pusă în aplicare în curând, a anunţat astăzi ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, referindu-se la cererile repetate ale Turciei de relaxare a regimului de vize pentru oamenii de afaceri turci. Leonard Orban a semnat miercuri la Bucureşti cu ministrul turc pentru Afaceri europene, Egemen Bagiş, un memorandum de înţelegere în domeniul afacerilor europene în baza căruia România va acorda Turciei expertiză în negocierea aderării la Uniunea Europeană şi în ce priveşte alinierea la legislaţia comunitară.

Memorandum initiat in 2010

Iniţiat de partea română în 2010, memorandumul a fost integrat exerciţiului de cooperare consolidată între cele două state în baza parteneriatului strategic româno-turc semnat în decembrie 2011. Potrivit memorandumului, România va împărtăşi Turciei din experienţa sa în negocierea aderării la Uniunea Europeană, precum şi în ceea ce priveşte alinierea la legislaţia comunitară. În acest scop, va fi constituit un comitet de coordonare, care va monitoriza şi evalua punerea în aplicare a prevederilor memorandumului şi, dacă va fi necesar, va propune noi mijloace de cooperare. Vor fi efectuate schimburi de experţi, cursuri pe teme europene, consultări pe proiecte de acte legislative, vizite de studiu, seminarii, conferinţe, vor fi elaborate şi promovate proiecte şi programe comune.
“România este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai aderării noastre la UE. Iar acest acord este la fel de valoros ca un gol marcat de Hagi într-un meci de 90 de minute”, a spus miercuri Egemen Bagiş, anunţând totodată că Leonard Orban a acceptat invitaţia de a vizita Turcia în luna septembrie sau octombrie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *