Dezghet in relatiile turco-israeliene

, ,
 

turkish-israeli-flagAutoritatile de la Ankara si Tel-Aviv s-au pronuntat marti pentru relaurea dialogului dintre cele doua state, cu prilejul vizitei la Ankara a ministrului israelian al Comertului si Industriei, Benyamin Ben Eliezer, ambele tari facand referire la un “parteneriat strategic”, informeaza agentia de presa turca Anadolu. “Impartasim valori democratice comune”, a afirmat oficialul israilian, dand in acelasi timp asigurari ca tara sa doreste continuarea relatiilor bilaterale in domeniile politic, strategic si economic cu Ankara. Vizita lui Eliezer este prima efectuata de un oficial israelian in Turcia de la finele operatiunii Israelului impotriva palestinienilor din Fasia Gaza din iarna trecuta, actiuni ce au determinat o atitudine ostila din partea opiniei publice turce dar si o racire a relatiilor la nivel mai inalt. Oficialul de la Tel-Aviv a lasat sa se inteleaga ca Israelul este dornic de dezghetarea relatiilor dintre cele doua state si ca doreste “repunerea lucrurilor la locul lor” dar asteapta un semn in acest sens si din partea turcilor. “N-am nicio indoiala ca trebuie sa mentinem prietenia noastra pe calea cea dreapta”, a declarat Ben Eliezer. Ministrul turc al Apararii, Vecdi Gronul, care reprezinta tara sa in comisie, a indicat la randul sau ca Turcia considera relatiile sale cu statul evreu “intr-o perspectiva durabila” si vizeaza “aprofundarea si dezvoltarea raporturilor lor bilaterale”. Seful Executivului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a spus la randul sau ca Turcia este gata sa joace un rol important in procesul de pace din Orientul Mijlociu in cazul in care i se va cere acest lucru, in ciuda faptului ca seful diplomatiei israeliene, Avigdor Lieberman, a declarat ca este exclus ca Turcia sa mai asigure din nou medierea acestui proces. Siria si Israelul au angajat in mai 2008 negocieri indirecte prin intermediul Turciei. Ele au fost intrerupte de Siria in decembrie trecut dupa lansarea ofensivei israeliene in Fasia Gaza.

Franta pe fir

In tot acest timp, Franta s-a aratat foarte interesata de a substitui Turcia in cadrul acestor negocieri. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner a spus la finele saptamanii trecute, intr-o vizita in Israel, ca tara sa ar putea juca un rol de mediere intre Israel si Siria. In ceea ce priveste controversatul program nuclear iranian, Kouchner a salutat intentia presedintelui american pentru un dialog direct cu iranienii. Siria a lansat negocieri de pace indirecte cu Israelul in 2008, cu medierea Turciei, dar a insistat ca vrea ca SUA sa fie principalul mediator in negocierile privind statutul platoului Golan, ocupat de Israel in 1967. Ultimele negocieri directe dintre Israel si Siria sub mediere americana au fost abandonate in urma cu noua ani, iar administratia de la Washington a ezitat sa se mai implice, din cauza rolului jucat de autoritatile de la Damasc in problemele Libanului si a legaturilor sale cu Iranul.

Declansatorul tensiunilor

Relatiile turco-israeliene trec printr-o perioada dificila dupa ce Ankara a decis sa excluda aviatia israeliana dintr-un exercitiu militar international in luna octombrie, probabil din cauza ofensivei derulate de statul evreu in Fasia Gaza. Oficialii de la Ankara au criticat aspru incursiunea din aceasta iarna in teritoriul palestinian. in replica, o serie de oficiali israelieni au sugerat ca Israelul ar putea reexamina contractele de vanzare de armament catre Ankara. Seful diplomatiei turce, Ahmet Davutoglu, a facut insa apel la “bun-simt” si a calificat declaratiile facute de oficialii de la Ierusalim, in acest context, drept “inacceptabile”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *