Despre scut, la rece

de | feb. 14, 2010 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Mancarea nu e consumata la temperature fierbinte la care e gatita, ne invata un proverb din partea de lume vizata pe proiectul american de scut spatial in care urmeaza sa intre si Romania. Un astfel de proiect, militar, securitar, chiar daca defensiv, oricum ambitios, nu poate sa nu starneasca, macar initial, o doza de preocupare, […]
Elemente ale scutului antiracheta al SUA

Elemente ale scutului antiracheta al SUA

Mancarea nu e consumata la temperature fierbinte la care e gatita, ne invata un proverb din partea de lume vizata pe proiectul american de scut spatial in care urmeaza sa intre si Romania. Un astfel de proiect, militar, securitar, chiar daca defensiv, oricum ambitios, nu poate sa nu starneasca, macar initial, o doza de preocupare, de incertitudine, ba chiar si reactii mai dure. Asa s-a intamplat si cu proiectul american, si cu decizia de la Cotroceni,  in primul rand din partea Moscovei. Decizia privind sistemul ABM american  nu a fost luata dupa consultarea partii ruse iar proiectul este deocamdata “obscure”, s-a scris in presa de la Moscova.

Pe masura trecerii timpului, lucrurile au inceput sa se mai clarifice. Proiectul american nu va deveni oricum functional decat in contextual in care si Rusia isi va da, intr-un fel sau altul, acceptul, iar faptul se va produce, probabil, in contextual finalizarii acordului START II.

Apoi, alte comentarii de presa din Rusia, mai noi, remarca faptul ca noua varianta de scut american, mai la sud si mai departe de teritoriul Rusiei, este mai putin preocupanta decat proiectul initial Polonia-Cehia. “Sistemul ABM european, care se bazeaza pe rachete SM-3 – scrie agentia RIA-Novosti – nu prezinta amenintari pentru fortele nucleare ruse. Performantele rachetelor SM-3, in caz de desfasurare in Polonia si Romania sau pe nave in Baltica sau Marea Neagra, nu permit interceptarea eficienta a rachetelor balisticei intercontinentale ruse“.

Mai mult, unii analisti rusi avanseaza chiar ideea unei posibil sistem comun de aparare antiracheta ruso-american. Nikolai Zlobin, director pentru programe ruse si asiatice la Institutul pentru securitate mondiala, observa ca, “in principiu, pentru Washington, cooperarea cu Moscova in aceasta privinta este o buna solutie pentru a asigura o securitate a in regiune, desi se dovedeste dificila din cauza diferentelor considerabile de apreciere a amenintarii  iraniene”. Dincolo de caracteristicile tehnice ale fiecaruia dintre posibilii parteneri, diferentele politice dintre SUA si Federatia Rusa raman principalul impediment in imaginarea unui proiect comun antiracheta.

Fapt este ca, la nivel oficial, Rusia nu a avut o pozitie critica fata de Romania in privinta implicarii sale in proiectul american, iar poarta negocierilor ruso-americane in chestiune ramane deschisa.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *