Desi vrea in UE, Ucraina refuza ingerintele in politica interna

, , ,
 

Ucraina doreşte să facă parte din Uniunea Europeană, dar nu este dispusă să tolereze ingerinţe din exterior în afacerile sale interne, a afirmat vineri preşedintele Viktor Ianukovici, făcând aluzie la criticile venite din partea statelor occidentale cu privire la încarcerarea opozantei Iulia Timoşenko.
“Integrarea cu orice preţ, în schimbul suveranităţii, a concesiilor economice sau teritoriale, sau prin acceptarea ingerinţei în afacerile interne, este o cale pe care nu am acceptat-o şi nu o vom accepta”, a spus Ianukovici în discursul susţinut cu ocazia Zilei Independenţei. “O ţară liberă, la fel ca şi o persoană liberă, poate comite erori sau suferi înfrângeri. Dar întotdeauna va avea posibilitatea unei victorii în viitor”, a adăugat el.
În prezent, Ucraina pare a fi tot mai departe de Europa din cauza încarcerării fostului premier Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare pentru “abuz de putere” după ce a semnat, fără acordul guvernului pe care-l conducea, un contract de import de gaze naturale ruseşti, considerat păgubos pentru Ucraina.
UE condiţionează semnarea acordului de asociere cu Ucraina de eliberarea Iuliei Timoşenko, cerând totodată ca acesteia să i se permită să participe la alegerile legislative din luna octombrie. Ea a fost înscrisă în capul listei alianţei de opoziţie condusă de partidul Batkivşina, dar Comisia Electorală ucraineană i-a respins candidatura, întrucât legea ucraineană interzice celor condamnaţi penal să participe la alegeri.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *