Deschidera parlamentara la Chisinau

, , , ,
 

Chisinaul, pregatit pentru diplomatia parlamentara

Chisinaul, pregatit pentru diplomatia parlamentara

In data de 17 martie 2010 la Chisinau se va desfasura cea de-a 34-a reuniune a Comisiei Economice, Comerciale, Tehnologice si de Mediu a Adunarii Parlamentare a Cooperarii Economice la Marea Neagra (APCEMN), se arata intr-un comunicat al serviciului de relatii cu mass-media a Parlamentului Republicii Moldova, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform unor surse diplomatice de la Chisinau, pe agenda discutiilor se afla securitatea alimentara in statele membre ale OCEMN, raportul urmand sa fie prezentat de Svilen Kraychev, seful delegatiei Republicii Bulgaria la APCEMN. Sursele citate au mai declarat ca participantii la reuniunea APCEMN vor adopta o serie de recomandari in acest sens.
Agenda reuniunii internationale mai include propunerile grupului de lucru cu privire la energetica a OCEMN referitor la posibilitatea instituirii Fondului Infrastructurii Energeticii Regionale, precum si starea ecologica a Marii Negre.

For parlamentar

Reamintim ca saptamana trecuta, in capitala lituaniana Vilnius, a fost constituit Forul Parlamentar al Comunitatii Democratiilor, care isi propune sa devina un instrument eficient de promovare a institutiilor democratiei in lumea intreaga. Declaratia de constituire a forului, numita si Declaratia de la Vilnius, a fost semnata din partea Republicii Moldova de Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, sef interimar al statului, si de deputatul liberal Ion Hadarca, prezenti la evenimentele care marcheaza cea de-a 20-a aniversare a restabilirii independentei Lituaniei, relateaza mass-media locala, citand un comunicat de presa al Parlamentului de la Chisinau. Potrivit Declaratiei, Forul Parlamentar al Comunitatii Democratiilor este o coalitie de parlamentari care au drept obiectiv cooperarea in vederea consolidarii democratiei si a promovarii pacii, dezvoltarii si drepturilor omului in statele din care vin, precum si in lumea intreaga.

Angajamente europene

Conform angajamentelor asumate de statele membre ale Forului Parlamentar, vor fi organizate diverse activitati de consolidare a democratiei, inclusiv organizarea discutiilor sub forma de mese rotunde, conferinte tematice, dezbateri in diferite tari cu reprezentanti ai partidelor democrate, tineretului si in general ai societatii civile. „Recunoscand ca democratizarea si buna guvernare nu sint scopuri in sine, ci ele sint vitale pentru reducerea saraciei, dezvoltarea durabila, pacea si stabilitatea, Forul Parlamentar se angajeaza nu doar la promovarea drepturilor civile si politice, dar, de asemenea, a drepturilor sociale, culturale si economice, inclusiv a solidaritatii”, se mai mentioneaza in textul declaratiei.
Membrii Forului Parlamentar al Comunitatii Democratiilor au convenit asupra cooperarii in cadrul Parlamentului European pentru a asigura actiuni mai coordonate, consistente si coerente.
Forul Parlamentar se va intruni cel putin de doua ori pe an si va aproba planurile de activitate si strategiile pentru perioada urmatoare de activitate, in vederea dezvoltarii democratiei in lume, fiind formulate recomandari pentru noile democratii sau pentru statele unde democratia este in pericol. 11 martie 2010 ramine a fi data permanenta a reuniunii informale din Lituania, Forul Parlamentar intentionand sa instituie si un Comitet al Donatorilor.
Comunitatea Democratiilor, fondata in anul 2000, este o coalitie interguvernamentala a tarilor democratice, care cuprinde peste 100 de tari, iar Lituania detine presedintia in perioada 2009-2011. Forul Parlamentar al Comunitatii Democratiilor este o structura informala care reuneste deputati din statele membre ale Comunitatii Democratiilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *