Democratia din Republica Moldova, „stabila” si „in crestere”

, , , ,
 

Republica Moldova, in atentia comunitatii internationale

Republica Moldova, in atentia comunitatii internationale

Romania se situeaza pe locul 40 din lume, iar Republica Moldova pe locul 60, in ceea ce priveste gradul de democratie intr-un clasament condus de Norvegia, Suedia si Finlanda, publicat, recent, la Viena de organizatia “Democracy Ranking Association”. Precedata de Bulgaria, Romania ocupa ultimul loc intre statele din Uniunea Europeana analizate de autorii acestui studiu comparat. Lista a fost realizata pe baza datelor funizate de organizatia americana ‘Freedon Hose’ si a indicilor ONU de dezvoltare umana, luandu-se in calcul indicatori politici, economici, referitori la egalitatea intre sexe, la accesul la educatie si la sistemul sanitar, precum si legati de gradul de protectie a mediului inconjurator.
In clasamentul intocmit pentru o suta de state in intervalul 2008-2009, Romania este cotata cu 61,85 de puncte si se afla cu trei locuri mai sus fata precedentul studiu, realizat pentru perioada 2005-2006. In clasamentul anterior tara noastra obtinuse 58,22 de puncte. Potrivit datelor din “The Democracy Improvement Ranking 2010”, Romania se afla pe locul sapte in privinta evolutiei democratiei sale, punctajul obtinut crescand cu 3,63 de unitati intre cele doua intervale de studiu.

Statele UE, in top 10

Pe primele zece pozitii din clasamentul publicat luni – Norvegia, Suedia, Finlanda, Elvetia, Danemarca, Noua Zeelanda, Olanda, Irlanda, Germania si Marea Britanie – se gaseste doar o singura tara din afara continetului european, Noua Zeelanda. La nivelul continentului american, pe cea mai inalta treapta se afla Canada (pozitia 14), chiar inaintea Statelor Unite (locul 15), in timp ce Japonia (pozitia 20) conduce democratiile asiatice, inaintea Coreei de Sud (33).
In clasamentul tarilor africane conduce Insula Mauritius (locul 36), iar in cel al Orientului Mijlociu, Israelul (pozitia 23), urmat, la mare distanta, de Turcia (66), Kuweit (77) si Liban (79). Rusia ocupa locul 87, iar China 97. Cele doua mari puteri au fost incluse in clasament in mod exceptional, intrucat organizatia nu le considera ‘tari libere’.

Republica Moldova a urcat trei pozitii

Republica Moldova se situeaza pe locul 60 in lume in ceea ce priveste gradul de democratie. Cu un punctaj peste medie, de 51,68%, Republica Moldova a urcat trei pozitii in top fata de studiul precedent. Precedata doar de Ucraina (locul 57) dintre tarile CSI incluse in clasament, tara noastra ocupa o pozitie mai buna decit Georgia (68), Armenia (83), Federatia Rusa (87). Autorii acestui studiu comparat apreciaza drept stabila situatia din Republica Moldova, aceasta fiind inclusa in grupa medie. Potrivit datelor „The Democracy Improvement Ranking 2010”, Republica Moldova se afla pe locul 47 in ceea ce priveste evolutia democratiei sale, punctajul obtinut a crescut cu 1,23 unitati intre cele doua intervale de studiu, 2005-2006 si, respectiv, 2008-2009.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *