Demarcarea frontierei pe Dunare, discutata de Romania si Bulgaria

, , ,
 

România şi Bulgaria nu au semnat încă nici un acord privind demarcarea frontierei pe Dunăre. Acest lucru a fost amintit şi de fostul ministru de externe al Bulgariei, Solomon Passy.
Într-un interviu publicat de un cotidian sofiot, întrebat dacă există o dispută şi în ceea ce priveşte frontiera pe Dunăre, acesta a afirmat: “Dacă încă nu am semnat nici un acord, puteţi să consideraţi că totul este disputabil sau ar putea deveni disputabil”. Cu românii am avut întotdeauna două feluri de negocieri: pentru demarcarea frontierei pe Dunăre şi pentru delimitarea zonelor maritime, a mai spus diplomatul.
Guvernele Bulgariei şi României ar trebui să aibă cel puţin de două ori pe an şedinţe în cadrul cărora să se discute o serie de priorităţi esenţiale. Cele două ţări ar trebui să atingă gradul de apropiere al Germaniei şi Franţei. Trebuie să acţionăm împreună în cât se mai multe domenii cu putinţă. Acest lucru ne-ar fi făcut mai puternici atât în planul NATO şi UE, cât şi pe scena internaţională, consideră Solon Passy.
Faptul că românii au făcut public un subiect important şi confidenţial înseamnă că sunt gata să intre într-o procedură de arbitraj şi au şanse excelente s-o câştige. Ei au acumulat o experienţă foarte preţioasă în diferendul cu Ucraina, au angajat cei mai buni avocaţi internaţionali şi, cel mai probabil, au decis că au puterea să câştige şi acest litigiu pe plan internaţional. Ei au văzut că politica externă bulgară condusă personal de premierul Boiko Borisov este într-o poziţie destul de defensivă şi au decis să-şi folosească superioritatea diplomatică pentru a-şi testa puterile, susţine diplomatul.
Cristian Diaconescu a declarat săptămâna trecută, într-o emisiune la Digi 24, că “există o zonă în litigiu” între România şi Bulgaria în ceea ce priveşte frontiera de stat, ceea ce a generat o serie de reacţii la Sofia. “Există o zonă în litigiu (cu Bulgaria – n.r.) în ceea ce priveşte chiar frontiera de stat, marea teritorială dintre cele două state. Este drept, este vorba de 17 km pătraţi, nu de foarte mult, dar între state europene, state cât se poate de cooperante în foarte multe planuri, cu interese comune în foarte multe domenii, nu văd de ce, foarte rapid, aceste lucruri nu pot fi rezolvate”, a afirmat Cristian Diaconescu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *