Delfinii „spetsnaz”, noua arma secreta a Kremlinului

, , ,
 

Delfinii din Marea Neagra, noua arma secreta a Kremlinului

Flota militara rusa din Marea Neagra antreneaza delfini pentru razboi

Rusia va folosi din nou animalele marine, in special delfinii, pentru apararea bazelor sale militare, o practica abandonata dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, relateaza mass-media rusa, citata de agentiile de presa de la Bucuresti. Potrivit mass-media locala, reluarea acestei activitati are legatura cu decizia Pentagonului de a asigura, incepand cu 2010, apararea submarinelor sale nucleare cu ajutorul delfinilor si al leilor de mare in regiunea Kitsap (statul Washington).
“Am vrea ca animalele noastre sa actioneze in aceeasi maniera cu leii de mare americani”, a declarat directorul Institutului de biologie marina din Murmansk, cunoscutul om de stiinta Ghenadi Matimov, pentru cotidianul rus Izvestia. Cu ajutorul “leilor de mare americani se plaseaza mine pe instalatii, se filmeaza fundul marii inamice si se inregistreaza radiatiile”, a precizat cercetatorul.
Ghenadi Matimov antreneaza in prezent 10 specii pentru a localiza mine, a plasa obiecte pe suprafete si a-i ajuta pe scafandri. Acestia vor fi capabili de asemenea sa ucida un inamic daca li se ordona sa faca acest lucru, noteaza Izvestia. Cercetatorul a refuzat sa dezvaluie exercitiile la care sunt supusi “elevii” sai. Programul de antrenare a animalelor marine este considerat strict secret, similar perioadei sovietice, adauga sursa citata. Cercetarile lui Ghenadi Matimov sunt finantate de Academia de Stiinte a Federatiei Ruse, Flota militara rusa, precum si un numar de companii private, apropiate servicilor secrete de la Moscova.

Precedent american

Practica antrenarii mamiferelor marine pentru aparare militara a fost folosita de americani in timpul celui de-Al doilea Razboi Mondial, aminteste mass-media rusa. Succesul american i-a determinat pe sovietici sa recurga la randul lor la animale marine pentru a-si apara principalele baze militare navale, in special cea de la Sevastopol, situata in peninsula Crimea din Marea Neagra.
La randul lor, ca parte integranta a razboiului mondial impotriva terorismului, fortele navale americane antreneaza lei de mare pentru a localiza mine marine si a detecta scafandri. Experti ai marinei americane au facut, luna trecuta, demonstratii ale abilitatilor animalelor in fata personalului NATO din Europa. Totodata, armata americana se pregateste sa foloseasca foci la una din principalele baze navale din statul Washington pentru a face patrula, parte a unui program lansat dupa 11 septembrie.
In cadrul unei recente demonstratii la Centrul de cercetare subacvatica al NATO din orasul italian La Spezia, un leu de mare a demonstrat cum poate asista delfinii si scafandrii marinei in cautarea minelor. Acesta se scufunda si ataseaza un carlig de dispozitivele periculoase pentru a fi preluat de ingrijitori. In timpul antrenamentelor, leii de mare sunt obisnuiti sa recunoasca diferite forme de mine. In situatii de lupta, precum operatiunile din Irak, delfinii au fost folositi pentru a pune emitatoare langa minele subacvatice. Animalele mai pot fi dotate cu camere video sau o lesa speciala pentru a fi urmarite de ingrijitori. De asemenea, cand nu ajuta delfini si oamenii la detectarea explozibililor, leii de mare patruleaza porturile pentru a incerca sa gaseasca scafandri dusmani. In plus, sunt antrenati sa puna “catuse” pe gleznele acestora.
Armata americana are acum in serviciu 28 de lei de mare, 80 de delfini si o beluga. Mamiferele au inceput sa fie antrenate de SUA in anii 1960 si au intrat in serviciu in timpul razboiului din Vietnam.

Delfinii antiteroristi

Marina Militara a SUA a anuntat anterior formarea unei unitati speciale antiteroriste alcatuite din 30 de delfini, care va seconda patrula Puget Sound din Seattle in misiunea sa de aparare a bazei navale militare de Kitsap-Bangor. Conform mass-media americana, programul include mai multe specii de mamifere marine precum leii de mare, focile, morsele si balenele. Acestea au fost integrate in foarte elaborate sesiuni de “antrenament” si apoi testate in cadrul Navy’s Marine Mammal Program din cadrul Space and Naval Warfare Systems Center (SPAWAR) din Point Loma, San Diego. In urma testelor s-a dovedit ca mamiferele marine pot invata sa comunice cu oamenii. De asemenea delfinii s-au dovedit capabili sa citeasca anomaliile mentale ale oamenilor putand identifica cu o precizie destul de mare tipul de intentie imediata al acestora.
Delfinii sunt antrenati sa identifice explozibilii si poarta permanent o camera video prin care le filmeaza, oferind date in timp real partenerilor lor umani. Apoi, mamiferele pot indrepta un fascicul de lumina catre orice inotator sau dispozitiv suspect. Daca imaginile pe care delfinii le transmit indica un pericol iminent, teroristul sau bomba sunt indepartate de orice obiective militare. Misiunea e deosebit de periculoasa, atat pentru animale, cat si pentru partenerii lor umani, insa Marina pretinde ca nu exista nici o alta modalitate mai sigura de a impiedica actele teroriste pe mare. Cat despre descoperirea minelor submarine, chiar si in ape maloase si cu vizibilitatea aproape zero, aceasta e o joaca pentru delfini. La baza Point Loma, ei au hrana din belsug, spatiu de joaca mai mare decat orice animale similare aflate in captivitate, fiind ingrijiti si iubiti de peste 200 soldati, inclusiv veterinari militari. Mamiferele sunt calificate drept „cel mai bun lucru pe care l-am creat vreodata” de catre oamenii de stiinta ai Marinei, citati de mass-media, care spun ca, cel putin pana in 2022, acesti inediti specialisti antitero vor ramane in serviciul SUA. Desi Pentagonul da asigurari ca sanatatea animalelor e monitorizata pemanent si ca „ei nu sunt antrenati sa atace, sa injunghie” (lucru de care, teoretic, sunt capabili), organizatiile pentru apararea animalelor cer neincetat „lasarea la vatra” a delfinilor si a leilor de mare.

Evadati periculosi

Programul american de cercetare a provocat controverse intense, cand, in urma uraganului Katrina, un numar de circa 40 de “delfini ucigasi”, special antrenati de fortele militare ale SUA pentru a face inofensivi teroristii subacvatici, au scapat dintr-o zona din Golful Mexic, unde se afla baza lor de antrenament. Controlati de la distanta cu ajutorul unor cipuri implantate sub piele si prevazuti cu un fel de zgarda care contine sageti minuscule toxice, cu ajutorul carora teroristii pot fi adormiti, delfinii erau antrenati sa emita un semnal anume atunci cand zaresc o silueta ,suspecta” imbracata in costum de scafandru autonom. In acel moment, de la baza se da ,ordinul” declansarii sagetilor.
Conform mass-media americana, oficialii de la Pentagon au refuzat sa dea publicitatii detalii privind numarul de delfini recuperati, invocand secretul militar.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *