Decretul lui Ghimpu prvind ocupatia sovietica a fost declarat neconstitutional

, , , , ,
 

Curtea-Constitutionala-a-Republicii-Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat luni neconstitutional decretul presedintelui interimar Mihai Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice. In motivarea judecatorilor se precizeaza ca presedintele a incercat, prin decretul sau, sa dea o nota juridica evenimentelor istorice.
Prezent la Curte, reprezentantul deputatilor comunisti, care au sesizat instanta privind constitutionalitatea decretului, a mentionat ca decizia luata de magistrati este „logica si previzibila”. „Decretul a fost emis cu incalcari ale Constitutiei Republicii Moldova. Autoritatile emit acte incalcand legea. Sper sa fie o lectie pentru viitor”, a spus juristul PCRM, Sergiu Sarbu, citat de Jurnal.md.
La randul sau, reprezentantul Guvernului, Oleg Efrim, a declarat ca „decizia a fost luata si trebuie respectata. Decretul va fi anulat”. Inainte de inceperea sedintei Curtii Constitutionale, Efrim afirmase: “Daca anulam acest decret, ar trebui sa declaram neconstitutionala si Declaratia de Independenta, ceea ce este absurd”. “In ceea ce priveste ultimul punct, nu este nicidecum o indicatie data unui stat strain. In calitate de garant al suveranitatii, presedintele nu a facut nimic altceva decat sa aminteasca Federatiei Ruse sa-si respecte angajamentele internationale si sa-si retraga armata si avea tot dreptul s-o faca”,  declarase, pentru Stireazilei.md, reprezentantul Guvernului, facand referire la cerea adresata Federatiei Ruse de a-si retrage trupele din Transnistria.
“Niciun punct din sesizarea deputatilor comunisti nu are argumente juridice, sunt doar declaratii politice. In Constitutie nu este scris nicaieri ca ziua de 28 iunie inseamna altceva. Mai mult decat atat, in preambulul Legii Supreme, se face referire la Declaratia Independenta, care la randul sau, spune clar ca pe 28 iunie 1940, teritoriul Basarabiei, Bucovinei de Nord si Tinutului Hertei, fara consultarea populatiei, au fost anexate la URSS”, a declarat Mihai Ghimpu luni, inaintea inceperii sedinteii Curtii. “Si Academia de Stiinte a Moldovei confirma ca pe 28 iunie 1940 a avut loc ocupatia sovietica. Si pe plan international exista multiple documente si rezolutii care confirma ocupatia. Pentru ca avem toate dovezile, si juridice, si stiintifice, aceasta zi poate fi comemorata. Prin acest decret nu sunt depasite competentele presedintelui deoarece seful statului este garantul independentei, suveranitatii, unitatii si integritatii Republicii Moldova”, a continuat presedintele R.Moldova.

Desi membrii Academiei de Stiinte au fost de acord cu faptul ca ziua de 28 iunie 1940, cand Basarabia a fost rupta de Romania, poate fi calificata drept zi a ocupatiei sovietice, colegii lui Mihai Ghimpu din Alianta pentru Integrare Europeana au primit cu rezerva initiativa acestuia.
In plan extern, Rusia a reactionat cu vehementa, Ministerul de Externe de la Moscova, dar si Duma de Stat, calificand decretul lui Mihai Ghimpu drept “sacrilegiu” si „aventurism”. Mai mult, intr-un gest transparent, Rusia a blocat in vama cateva mii de sticle cu vin moldovenesc, invocand proasta calitate a vinurilor, transmite RRA. Adunarea Parlamentara a OSCE a adoptat vineri la Oslo o declaratie prin care a anuntat ca sustine cererea presedintelui interimar Mihai Ghimpu privind retragerea trupelor si armamentului rusesc din Transnistria

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *