De ce tragi sforile, „Mitica” Rogozin?

de | sept. 24, 2012 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ca intr-o piesa de teatru cu papusi, vicepremierul rus Dmitri Rogozin trateaza cu mult dispret si ironie tot ce se intampla in Republica Moldova. Mai exact in dosarul conflictului transnistrean. Acesta nu are nicio misie in a rezolva acest diferend pe care Rusia daca il voia incheiat pana acum nu trebuia decat sa pocneasca din […]

Ca intr-o piesa de teatru cu papusi, vicepremierul rus Dmitri Rogozin trateaza cu mult dispret si ironie tot ce se intampla in Republica Moldova. Mai exact in dosarul conflictului transnistrean. Acesta nu are nicio misie in a rezolva acest diferend pe care Rusia daca il voia incheiat pana acum nu trebuia decat sa pocneasca din degete. Sa fim seriosi! Acest trimis special al Kremlinului pentru Transnistria nu face decat sa joace o carte a discordiei introducand pe agenda bilaterala dintre cele doua parti aflate in conflict noi teme de disputa. Ca in legenda mesterului Manole, ce contruieste UE in timpul zilei, darama Rusia pe timpul noptii. O munca sisifica fara un deznodamant. Una dintre probleme o reprezinta deschiderea unui consulat al Rusiei la Tiraspol, fapt ce ar echivala de facto cu stabilirea de relatii diplomatice intre cele doua „tari”. Argumentul Moscovei ca astfel vor fi mai bine tratati si reprezentati cetatenii rusi de pe aceasta parte a Nistrului, nu este decat o tema falsa. Cetatenii rusi de aici nu sunt deloc cetateni de mana a doua, asa cum nu sunt in niciun loc de pe teritoriul Republicii Moldova.

Revenind la „personajul Rogozin”, inca de la desemnarea sa in Republica Moldova intentiile Federatiei Ruse au fost clare. Asa cum ani de zile Rogozin nu a facut decat sa vocifereze la NATO, ca ambasador al Moscovei pe langa aceasta institutie internationala, un astfel de comportament prezinta acum si in Republica Moldova. Din ianurie 2008 si pana in decembrie 2011, atat timp cat a detinut postul de diplomat pe langa Alianta Nord-Atlantica, Rogozin nu a facut nimic concret pentru dezvoltarea relatiei Rusiei cu NATO. Din contra, a tunat si a fulgerat isteric de fiecare data cand a avut ocazia. Un trimis al discordiei, atitudine pe care Moscova si-a dorit-o dintotdeauna vizavi de NATO, blocul militar rival al defunctului Tratat de la Varsovia ale carui haturi de detinea. Principala tema de scandal a lui Rogozin a reprezentat-o scutul american antiracheta amplasat in Europa. Mutarea lui Rogozin de la NATO in Transnistria trebuie citata in cheia presiunii pe care Rusia o pune pe NATO in problema transnistreana. Mai pe romaneste: amplasati scutul aici la Marea Neagra, dosarul transnistrean nu va fi niciodata rezolvat si veti avea la granita UE un conflict inghetat nerezolvat care va compromite avansul UE inspre Rasarit. In ciuda eforturilor facute prin intermediul Parteneriatului Estic, instrument al UE de penetrare economica in acest spatiu ex-sovietic care actioneaza in nu mai putin de sase foste republici astfel de republici.

Inca de dinainte sa desanteze in „cotet”, asa cum a numit el acest spatiu, Rogozin s-a aflat intr-un real „conflict de interese” din pozitia sa de fost mercenar in conflictul de pe Nistru din 1992. Acesta a luptat cu arma in mana impotriva Republicii Moldova si a aparat separatismul rusofil al Tiraspolului. Ori, la doua zeci de ani distanta, cineva ar trebui sa isi inchipuie ca un astfel de personaj isi va pastra impartialitatea de mediator in dosar. Tot jocul lui Rogozin in acest spatiu este unul de distractie si intoxicare, similar cu unul de papusar care se joaca cu niste marionete trase cu niste sfori. Interventiile sale sunt mai degraba pe platforme de socializare moderne precum Facebook si Twitter, de acolo unde jurnalistii se grabesc sa ii redea comentariile ca declaratii oficiale. Un joc pe care Rogozin il joaca abil facand un joc dublu astfel incat la Chisinau nu se intelege exact cand Rogozin vorbeste in nume personal si cand o face in cel al Rusiei. Cand ii spune „presedinte” lui Evgheni Sevciuk si cand isi sterge „din greseala” postarile de conturile sale de socializare. Ultima postare a sa din aceasta categorie este un misto aruncat in directia lui Ghimpu, politician de la Chisinau care ii sta in coaste lui Rogozin. Acesta a declarat, fara a pune ghilimele, ca acesta este un „politician curajos si prevazator”. Declaratia a fost facuta in contextul in care Ghimpu a spus ca deschiderea unui consulat rus la Tiraspol „va clatina serios Alianta”. In fapt, Ghimpu transmitea un mesaj catre partenerii sai de alianta – Filat si Lupu – carora le spunea voalat ca sprijinirea unui astfel de demers al Rusiei ar putea echivala cu iesirea Partidului Liberal din AIE.

Un lucru care ar bucura Rusia din prisma revenii la putere fara niciun dubiu a comunistilor lui Voronin. Asta dupa ce Filat a declarat in recenta sa vizita la Moscova ca un astfel de demers nu contravine bunelor relatii dintre Republica Moldova si Federatia Rusa. Amuzat de declaratia lui Ghimpu, Rogozin a avut din nou o interventie ironica care ii confirma rolul prestabilit de Moscova in Republica Moldova. De a fi un fel de Eris care nu conteneste sa arunce marul discordiei in mijlocul tentativei de nunta dintre Chisinau si Tiraspol, in ciuda faptului ca mesenii europeni isi fac planuri in diverse formate alambicate prin castele occidentale despre cum ar trebui sa arate luna de miere a celor doi miri.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *