Danemarca revine in Schengen

, , ,
 

Danemarca revine in Schengen

Danemarca revine in spatiul Schengen, dupa controversata decizie de reintroducere a controalelor vamale din vara anului 2011

Premierul social-democrat danez Helle Thorning Schmidt a anunţat, la inceputul acestei saptamani, cu ocazia prezentării programului său, că Executivul va anula controalele vamale permanente la frontierele regatului, o măsură controversată a Guvernului aflat la sfârşit de mandat. „Guvernul va combate eficient criminalitatea transfrontalieră în cadrul cooperării Schengen”, a declarat premierul. Guvernul conservator al lui Lars Loekke Rasmussen a restabilit în mai 2011, la presiunea formaţiunii populiste Partidul Poporului Danez, un control vamal permanent la frontierele ţării, generând reacţii din partea partenerilor europeni, care au denunţat o măsură ce încalcă principiul liberei circulaţii în spaţiul Schengen. Programul lui Schmidt prevede consacrarea a zece miliarde de coroane (1,8 miliarde de euro) pentru relansarea economiei, creşterea taxelor pe tutun şi alimentaţia sănătoasă.

Decizie controversata

Decizia autoritatilor daneze a dus la desfasurarea a zeci de agenti vamali la frontierele Danemarcei cu Germania si Suedia, guvernul danez estimand costurile acestui proiect la peste 36 de milioane de euro.
Comisia Europeana a reactionat imediat la decizia Danemarcei, anuntand ca va verifica daca masurile vamale avute in vedere de Copenhaga sunt in conformitate cu normele Schengen, spatiul fara frontiere din interiorul UE. „Comisia va verifica compatibilitatea acestor masuri cu acquis-ul Schengen”, a declarat atunci pentru mass-media internationala Michele Cercone, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.
Sub presiunea Partidului Poporului Danez (PPD, de extrema dreapta), Danemarca a anuntase anterior, fara nicio consultare prealabila cu alte tari vizate, intentia sa de a reintroduce controalele vamale permanente la frontierele sale nationale cu Germania si Suedia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.