Damasc, Mecca diplomatică pentru liderii regiunilor separatiste pro-ruse de la Marea Neagră. Mercenari caucazieni, recrutați pentru frontul sirian

, , , , , , ,
 
Liderul sirian, Bashar Al Assad, recunoaște independența Abhaziei și Oseției de Sud, aliate strategice ale Moscovei în Caucaz

Liderul sirian, Bashar Al Assad, recunoaște independența Abhaziei și Oseției de Sud, aliate strategice ale Moscovei în Caucaz

Serghei Aksenov, așa-zisul premier al regiunii Crimea, provincia ucraineană anexată de Rusia în 2014, urmează să efectueze o vizită de două zile la Damasc, capitala Siriei, relatează ziarul pro proguvernamental al-Watan, citat de mass-media internațională.

Reamintim că Moscova este, alături de Iran, un aliat-cheie al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, din punct de verede militar, economic și diplomatic, în conflictul care afectează Siria de peste şapte ani.

Alianțe strategice

Liderii altor două regiuni separatiste georgiene, Osetia de Sud şi Abhazia, au efectuat de asemenea vizite la Damasc în cursul acestui an, pe fondul intensificării relațiilor dintre aceste entități și Siria. În cursul războiului din statul arab, sute de voluntari din cele două regiuni au participat, inclusiv ca membrii ai companiilor private militare ruse (ex: Wagner), la efortul militar al regimului de la Damasc.

Siria a recunoscut anterior independența republicilor separatiste Osetia de Sud și Abhazia și a stabilit relații diplomatice cu aceste teritorii ocupate de Rusia. Până în prezent, doar Rusia, Venezuela, Nicaragua și Nauru au recunoscut independența celor două republici autoproclamate – Osetia de Sud și Abhaziei. Georgia a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia după agresiunea militară ruseasca din august 2008, fiind demrațai pași similari și în privința relațiilor cu Siria.

Anunț așteptat

”Ministerul de Externe” al Osetiei de Sud a declarat, la sfârșitul lunii mai 2018, că „Republica Osetia de Sud și Republica Arabă Siria, afirmând angajamentul lor față de principiile de bază ale dreptului internațional (…) anunța recunoașterea reciprocă și stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări la nivel de ambasador“, se arata în comunicatul citat. Un anunț similar a fost dat publicității și de autoritățile de la Suhumi, care au anunțat și vizita iminentă a liderului sirian în mica republică caucaziană.

Recunoașterea de către Siria a independenței Abhaziei și Oseției de Sud fost speculată periodic de către mass-media, având în vedere că Damascul este una dintre puținele state care a recunoscut anexarea Crimeei de către Moscova, principalul său aliat militar și economic.

Sute-de-mercenari-din-Abhazia-și-Oseția-de-Sud-luptă-pe-frontul-sirian

Sute-de-mercenari-din-Abhazia-și-Oseția-de-Sud-luptă-pe-frontul-sirian

Legături militare

Relațiile dintre Siria și cele două regiuni caucaziene sunt mult mai ample decât pare la prima vedere, au declarat surse diplomatice abhaze în exclusivitate pentru Karadeniz Press. Astfel, în afară de relațiile comerciale, în Abhazia s-au stabilit câteva sute de etnici abhazi și din alte etnii caucaziene, originari din comunitățile din Siria, unde au fost colonizați pe timpul Imperiului Otoman, când ambele regiuni erau sub stăpânirea fostului imperiu.

Concomitent, sursele citate au mai declarat că un număr de câteva sute de abhazi participă la războiul din Siria în calitate de angajați ai forțelor militare ruse ori ai organizației de securitate privată Wagner, parte a efortului de război rus de pe frontul sirian. Sursele citate au mai declarat că aroximativ 50 de abhazi au decedat pe frontul sirian în ultimii ani. Concomitent, autoritățile ruse și siriene duc o campanie intensivă de recrutare a unor cadre active ale armatei ori serviciilor de securitate abhaze, pentru a lupta în Siria.

Serghey Aksyonov, liderul pro-rus la Crimeei, în pelerinaj diplomatic la Damasc

Serghey Aksyonov, liderul pro-rus la Crimeei, în pelerinaj diplomatic la Damasc

Zilele Crimeei în Siria

„În perioada 12-16 octombrie 2018, în diferite orașe siriene vor fi organizate Zilele Republicii Crimeea (nr: Damasc, Latakia). O delegație oficială a Republicii Crimeea condusă de Serghei Aksenov se va deplasa la Damasc pentru aceste evenimente”, a declarat organizatorul vizitei Copreședintele Asociației „Delovaia Rossia”, Andrei Nazarov. Conform sursei citate, delegația va mai include președintele Consiliului de Stat din Crimeea, Vladimir Konstantinov, miniștrii din Crimeea și Sevastopol (considerat subiect federal de legislația rusă) și reprezentanți ai comunității de afaceri.

„Sunt planificate o serie de întâlniri cu conducerea de vârf a țării. Un eveniment de afaceri cheie va fi sesiunea de vizită a celui de-al cincilea aniversar al Forumului Economic Internațional de la Yalta”, a adăugat el.

În cadrul vizitei, se intenționează, de asemenea, „continuarea dialogului privind reconstrucția economică a Siriei și stabilirea unei cooperări depline”.

„În aprilie, aceste subiecte au fost discutate în cadrul Conferinței de la Yalta, iar sarcina noastră este acum să trecem de la cuvinte la fapte, în special în ceea ce privește acordurile încheiate anterior, una dintre ele implicând crearea unei societăți mixte de transport maritim, pentru a facilita logistica „, a explicat el.

Nazarov a menționat că un alt proiect își propune deschiderea unei reprezentanțe comerciale a Republcii Crimeea în Siria, unde vor fi comercializate produse din Crimeea.

Menționăm că peninsula Crimeea este vizată de sancţiuni occidentale de la anexarea sa de către Rusia, în 2014. (Mihai Isac)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.