Cutremur politic la Bucuresti: principalul partid de guvernamant, in mijlocul unui razboi intern total

de | oct. 22, 2014 | Federatia Rusa, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Peisajul politic din Romania se deterioreaza in plina campanie electorala pentru Palatul Cotroceni. Principalul partid de guvernamant – PSD – are pana in prezent cele mai mari sanse sa dea noul presedinte in persoana actualului premier Victor Ponta. Numai ca scandalurile se tin lant in ceea ce priveste liderii acestui partid, iar avantajul fata de […]

psd-congresPeisajul politic din Romania se deterioreaza in plina campanie electorala pentru Palatul Cotroceni. Principalul partid de guvernamant – PSD – are pana in prezent cele mai mari sanse sa dea noul presedinte in persoana actualului premier Victor Ponta. Numai ca scandalurile se tin lant in ceea ce priveste liderii acestui partid, iar avantajul fata de competitorii din zona dreptei ar putea fi surmontat de cei din urma. Pentru inceput, Victor Ponta a fost acuzat ca ar fi colaborat in trecut (1997-2001) cu Serviciul de Informatii Externe (SIE) si ca asta l-ar fi propulsat in lumea mare a politicii, fapt neconfirmat pana in prezent. Au urmat apoi un alt scandal legat de „ideologul din umbra” al partidului, Viorel Hrebenciuc, acuzat de trafic de influenta si alte fapte asociate cu fenomenul coruptiei pentru diverse interventii pe care le-ar fi facut in favoarea unor politicieni si oameni de afaceri. Nu in ultimul rand, PSD este tot mai divizat intre grupurile de interese din interior, analistii de la Bucuresti vorbind despre un adevarat razboi intre „noile gasti” si cele cu state vechi in randul social-democratilor.

Polul principal de putere din PSD se afla in mainile unui grup format din Viorel Hrebenciuc – Victor Ponta – Sebastian Ghita – Liviu Dragnea – Dan Sova, iar de cealalta parte se afla un grup al nemultumitilor de actuala conducere, formata din fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, vicepresedintele PSD, Marian Vanghelie si primarul sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoita. Cel de-al doilea grup incearca acum sa profite de moment si sa ii scoata din ecuatie pe mai multi membri influenti din acest prim grup. Ideologul si „papusarul” Hrebenciuc are deja cateva dosare de urmarire penala la DNA, astfel ca acestia din urma vor sa elimine si principalul finantator al grupului, pe Sebastian Ghita, a carui avere se ridica anul trecut undeva la 100-125 de milioane de euro la numai 32 de ani. Marti dupa-amiaza, dupa toate aceste scandaluri, Ponta a convocat de urgenta o sedinta in care a anuntat ca va face curatenie in randul PSD. Acesta a batut cu pumnul in masa si a facut o serie de mutari, mai mult de imagine, prin care a suspendat sau a fortat autosuspendarea celor implicati in acest clinci intern.

„Noaptea cutitelor lungi”, varianta rosie

PSD are abilitatea de a fi cel mai bine organizat partid din Romania, cu o structura buna teritoriala si cu o disciplina interna ce aminteste mai degraba de ordinea pastrata in Partidul Comunist condus in trecut de Nicolae Ceausescu. Luptele interne se dau de obicei in esalonul de la varf, in functie de cum protagonistii acestor ambitii politice reusesc sa capaciteze influenta „baronilor”, lideri locali pereni care sunt de neclintit unii deja de decenii. Asa s-a intamplat si in 2010, imediat dupa ce PSD a pierdut prezidentialele, iar Victor Ponta, cel putin a treia optiune la sefia PSD, a fost ales surprinzator presedinte al acestui partid printr-o „circulara a biletelor” cu numele sau, lansata in sala de sefii din umbra de atunci ai partidului, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase. Baronii s-au aliniat si au cerut, pe linia ierarhica in jos, ca ceilalti voteze atunci ca „tanara speranta”, Victor Ponta, un lider pe care, sperau ei, sa-l poata manipula cu usurinta. Numai ca in ultimii ani, justitia si-a facut treaba si in cazul influentilor baroni ai PSD, treptat acestia ajungand in faza de urmarire penala, judecata sau condamnare cu executare. Premierul Ponta a mimat mai mult interventii politice asupra justitiei si a lasat ghilotina acesteia sa taie pe rand capetele hidrei numita Partidul Social Democrat.

Chiar si cel care a pus umarul la urcarea sa in ierarhia partidului, Viorel Hrebenciuc, dar si unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, Dan Sova, se afla acum in pozitii cu iz penal, in presa fiind publicate o serie de stenograme prin care se dovedeste ca Hrebenciuc avea planuri sa influenteze decizia politica astfel ca, dupa ce Ponta ajungea la Cotroceni, sa lase partidul pe mainile lui Sova. In ceea ce ii priveste pe Ghita si Vanghelie, tensiunile au izbucnit recent cand acesta din urma a folosit un limbaj plin de invective la adresa lui Ponta si Ghita despre care a spus ca vor ajunge in inchisoare. „O sa ma bat cu el pâna la ultima picatura de sânge. Pe derbedeul (Ghita) asta nu il las”, ar fi spus Marian Vanghelie in sedinta conducerii social-democratilor, lansând in acelasi timp o avertizare cum ca liderul UNPR (partid aliat conjuctural PSD-ului) si nasul premierului Victor Ponta, Gabriel Oprea, face tuturor oponentilor acestuia dosare de urmarire pentru viitoare santaje politice.

Ordine cazona

In urma acestor scandaluri, Dan Sova (purtator de cuvânt PSD si vicepresedinte), Marian Vanghelie (vicepresedinte PSD) si Sebastian Ghita (membru al Comitetului Executiv National) s-au suspendat marti din toate functiile detinute in partid pentru problemele de imagine aparute in perioada campaniei electorale. „Fiind in campanie electorala, evident ca si problemele de imagine sunt importante si sunt mai acute decât in celelalte momente neelectorale. in ultimele 24 de ore au fost atacuri de imagine, pe o parte dintre colegii nostri din conducerea partidului, am discutat foarte clar, si cei care au aparut in opinia publica, dl. vicepresedinte sova, dl vicepresedinte Vanghelie, dl deputat Ghita, toti trei se vor suspenda din toate functiile din partid. si, la primul Comitet executiv vom discuta daca actiunile lor au prejudiciat in vreun fel sau altul campania electorala. insa e foarte clar ca exista slabiciuni de imagine, oamenii astia sunt colegii nostri, dar trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru lucruri care nu au de-a face cu campania electorala in mod direct, si ca din acest punct de vedere sunt suspendati din toate functiile din partid. Este o decizie pe care a luat-o BPN. Evident ca am propus acest lucru si am discutat cu acesti colegi ai mei, pentru ca vreau ca PSD sa fie in continuare nu doar cel mai puternic partid din tara, dar si cel mai disciplinat, cel mai ordonat, cel mai responsabil”, a declarat Ponta.

Creditat cu prima sansa, in cazul in care Ponta ajunge la Cotroceni, vicele PSD, Liviu Dragnea, face momentan un pas in lateral, spunand ca nu mai este sigur ca vrea sa preia partidul, el fiind deja subiectul unui dosar pentru fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea presedintelui prin crearea unui sistem informatic ilegal si influentarea votului alegatorilor. ”Eu cred ca e in regula decizia de autosuspendare. Dar, nu sunt fericit cu decizia asta. Nu sunt fericit ca am ajuns in situatia asta. Sper ca astfel de evenimente sa nu influenteze campania lui Victor Ponta. Daca vor continua lucrurile asa, nu ma mai intereseaza sefia partidului.”, a declarat Dragnea dupa BPN al PSD in care s-au transat aceste probleme printr-o varianta de compromis la nivel imagologic. Cert este ca tot acest cumul de scandaluri diminueaza din pozitia hegemonica detinuta de PSD in cursa prezidentiala si poate crea un culoar mai liber pentru zona de dreapta in randul celor indecisi care pot inclina balanta scrutinului. Imaginea de ansamblu a PSD este, in general, a unui partid nereformat intern, plin de oameni corupti care vor sa puna capat influentei crescande a justitiei prin principalele instrumente de cercetare si acuzare DNA si ANI, dar si a curajului crescut al judecatorilor de a dicta pedepse cu executare in randul unor oameni politici de top implicati in fapte de coruptie. Pericolul real pentru statul democratic din Romania este concentrarea in mainile PSD a puterilor legislativa si executiva prin toate cele trei componente (majoritate din Parlament, conducere a Guvernului si Presedintie). Astfel, subordinarea celei de-a treia puteri in stat – Justitia – nu va fi decat o chestiune de timp pe care certatii cu legea din PSD nu vor ezita nicio clipa sa o duca la bun sfarsit. Ramane de vazut daca Romania va ramane un stat democratic de tip occidental cu un echilibru al puterilor in stat, cu o justitie performanta si o opozitie puternica sau va aluneca usor in categoria balcanico-rasariteana a Europei inspre ceea ce americanii numesc „failed state”, mai ales in acest moment ale istoriei cand Romania poate fi o placa turnanta intr-o zona intesata de interese geopolitice de prima mana, un adevarat vulcan care fie poate sa erupa, fie va fi ingradit si rostogolit in matca sa fireasca.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *