Curtea Constituțională dă undă verde modificării Constituției pentru orientarea strategică proeuropeană a R. Moldova

, , , ,
 

Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că proiectul de modificare a Constituției care prevede în textul Legii supreme integrarea europeană ca orientare strategică a R. Moldova poate fi adoptat de Parlamentul R. Moldova. Orientarea spre spațiul valoric democratic european este un element definitoriu al identității constituționale a Republicii Moldova”, se arată în hotărârea Curții Constituționale.

La rândul său, președintele Curții, Tudor Panțâru, a precizat care au stat la baza deciziei. „Curtea reține că indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spațiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituțională”, a declarat Panțâru.

Dodon se opune vehement

La scurt timp după anunțarea deciziei Curții Constituționale privind introducerea unor paragrafe ce țin de orientatea proeurpeană a R. Moldova. Igor Dodon a făcut interpretat politic Legea Supremă, susținând mai degrabă o variantă politizată a sa, decât un act cu valoare juridică.

Președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu a anunțat că proiectul va fi înregistrat în Parlament săptămâna aceasta.

Decizia de astăzi a Curţii Constituţionale confirmă încă o dată faptul că această instituţie nu este la straja Constituţiei, ci a intereselor guvernării”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Ca și în cazul introducerii singtagmei de limbă română în Constituție, Dodon a spus că va face tot ce poate pentru a obstrucționa deciziile din Parlamentul și ale Curții Constituționale. „De menționat că această inițiativă, conform legislației, poate fi votată doar după 6 luni și voi face tot posibilul să nu se ajungă la adoptarea acesteia în de catre Parlament legislatura actuală”, a conchis Dodon.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *