Cursa pentru Kremlin. Vladimir Putin, favorit in sondaje

, ,
 

putinPremierul rus Vladimir Putin, candidatul favorit al alegerilor prezidenţiale din 4 martie, va fi ales preşedinte din primul tur de scrutin cu 58,6% din voturi, relevă un sondaj realizat de Centrului rus de sondare a opiniei VŢIOM.
„Conform prognozelor VŢIOM, alegerile se vor desfăşura într-un singur tur, iar Putin va învinge cu 58,6% din sufragii. El va fi urmat de (candidatul comunist) Ghennadi Ziuganov, care va obţine doar 14,8% din voturi. Serghei Mironov (liderul Rusiei Juste, de centru-stânga) este creditat cu 7,7% din intenţiile de vot”, a detaliat directorul VŢIOM, Valerii Federov. Acesta nu a menţionat procentajul pe care l-ar obţine ultranaţionalistul Vladimir Jirinovski şi miliardarul Mihail Prohorov. Potrivit studiului precedent, din 10 februarie, ei erau creditaţi cu 8,2%, respectiv 4,6% din opţiunile electoratului.
Federov a precizat că aproape o cincime – 18% – dintre ruşi pun la îndoială corectitudinea scrutinului. Sondajul de opinie a fost efectuat în perioada 10-12 februarie pe un eşantion de 1.600 de persoane din 46 de regiuni ale Rusiei, cu o marjă de eroare de 3,5%.

Mitinguri pro-Putin, la comandă

Zeci de mii de ruşi au demonstrat sâmbătă în mai multe oraşe din Federaţia Rusia în favoarea premierului Vladimir Putin, candidatul cu primă şansă la prezidenţialele din 4 martie, în încercarea de a contracara un val fără precedent de proteste împotriva acestuia. Cel puţin 50.000 de persoane au participat la mitinguri în Rusia europeană, în Siberia şi Extremul Orient în sprijinul primului ministru care vrea să se întoarcă la Kremlin pentru un al treilea mandat, după precedentele două în perioada 2000-2008.
După organizarea unei ample manifestaţii pro-Putin la 4 februarie, în aceeaşi zi cu un marş al opoziţiei, numărul simpatizanţilor regimului continuă să crească odată cu apropierea datei scrutinului, transmite Agerpres. La Sankt Petersburg, fosta capitală imperială şi oraşul natal al lui Putin, aproximativ 10.000 de oameni au ieşit în stradă fluturând pancarte „Da schimbărilor, nu revoluţiei!” sau „Împreună cu Putin pentru o Rusie puternică”.
Evenimente similare au avut loc în mai multe oraşe mari din Rusia, cu excepţia Moscovei. Peste 20.000 de persoane au participat la demonstraţii în Orientul Îndepărtat Rus şi Siberia, conform estimărilor poliţiei. 12.000 de oameni au demonstrat la Habarovsk (Extremul Orient), scandând „Avem ce proteja!”. Aproximativ 3.000 de persoane au participat la un miting pro-Putin la Vladivostok (oraş port la Pacific), 7.000 în Irkutsk (Siberia) şi 3.000 au înfruntat frigul la Novosibirsk. Un miting uriaş în sprijinul lui Putin este programat pentru 23 februarie la Moscova, sub sloganul „Noi apărăm ţara!”, organizatorii sperând la participarea a peste 200.000 de manifestanţi.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.