CSAT trimite mai putini militari romani in iadul Afganistanului

, , ,
 

Soldatii romani raman in iadul afgan

Soldatii romani raman in iadul afgan

CSAT a decis, luni, ca fortele si mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispozitie pentru misiuni in afara teritoriului statului român in 2012 sa scada cu 106 militari fata de anul in curs, se arata in comunicatul de presa al Presedintiei de la Bucuresti. Totodata, Ministerul roman al Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2012, un numar de 357 de militari. “Ministerul Administratiei si Internelor va pune la dispozitia Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2012, un numar de 357 de militari, care vor actiona in teatrele de operatii din Afganistan si Balcanii de Vest”, se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale remis mass-media de la Bucuresti. Potrivit sursei citate, in cadrul sedintei, Ministrul Apararii Nationale a solicitat aprobarea continuarii activitatii de testare si validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul României a resurselor materiale si umane apartinând guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre si catre Afganistan in sprijinul operatiei NATO – ISAF si a operatiei de coalitie Enduring Freedom.
In acelasi timp, membrii Consiliului au avizat Carta Alba a Apararii, document elaborat de catre Ministerul Apararii Nationale, urmând ca acesta sa fie supus aprobarii Parlamentului, conform legislatiei in vigoare.

Modificari institutionale

CSAT a avizat in sedinta de luni proiectul de hotarâre pentru modificarea Hotarârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica si efectivele Ministerului Administratiei si Internelor. “Astfel, conform propunerii, Departamentul Schengen se va transforma in Departamentul Schengen, Afaceri Europene si Relatii Internationale, casa de pensii sectoriala va fi prevazuta ca structura in subordinea M.A.I., la nivelul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale va fi operata o reducere de 96 de posturi, iar la nivelul Arhivelor Nationale numarul maxim de posturi va fi redus cu 451. Numarul de posturi aferente fiecarei structuri a Ministerului urmeaza sa fie aprobat prin ordin de ministru”, se arata in comunicatul de presa transmis dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
La sedinta, care a fost condusa de presedintele Traian Basescu, au participat primul-ministru al României, Emil Boc, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Economiei, Comertului si Mediului de afaceri, Ion Ariton, ministrul Justitiei, Catalin Marian Predoiu, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, adjunct al directorului Serviciului Român de Informatii, Ioan Grosu, seful Statului Major General, general-maior Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, consilierul prezidential Anca Ilinoiu, sef al Departamentului Relatii Internationale, secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprisor si purtatorul de cuvânt al Presedintelui României, Valeriu Turcan.

Militar roman, ranit in Afganistan

Reamintim ca in cursul dupa-amiezii zilei de joi, 16 iunie, plutonierul Nicusor Bica, din Batalionul 26 Infanterie, aflat in misiune in Afganistan, a fost ranit usor in zona ochilor. Subofiterul executa o misiune de cercetare terestra pentru securizarea unei cai de acces, moment in care s-a produs deflagratia unui dispozitiv exploziv improvizat. In urma suflului exploziei, i-au fost afectati ochii, fiind necesara interventia echipei medicale si evacuarea acestuia la Spitalul Militar din Kandahar pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate. In prezent, starea de sanatate a militarului este stabila, nefiindu-i pusa in pericol viata, transmite MApN. KARADENIZ PRESS reaminteste ca, pe 10 mai, caporalul Catalin-Ionel Marinescu, din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, a cazut la datorie, in jurul orei 06.00, in Provincia Zabul, Afganistan. In timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost grav ranit, fiind transportat de urgenta cu un elicopter echipat MEDEVAC la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Marinescu a decedat. Militarul, in vârsta de 28 de ani, era necasatorit. Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Catalin-Ionel Marinescu, care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savârsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan. De asemenea, ministrul apararii nationale a inaintat Presedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Catalin-Ionel Marinescu cu Ordinul National „Steaua României” in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi. Miercuri, 11 mai, la ora 08.00, in toate unitatile militare din tara si in cele dislocate in afara teritoriului national, vor fi organizate ceremonii militare si religioase, in semn de recunostinta, pretuire si deplin respect pentru eroul Catalin-Ionel Marinescu. Ministrul apararii nationale Gabriel Oprea si conducerea armatei isi exprima profundul regret pentru pierderea vietii sublocotenentului (p.m.) Catalin-Ionel Marinescu si sunt alaturi de familia greu incercata.

Mai, o luna sangeroasa pentru militarii romani din Afganistan

Pe 5 mai, caporalul Constantin-Laurentiu Lixandru, din Batalionul 26 Infanterie ‘Neagoe Basarab’, a cazut la datorie, in Provincia Zabul, Afganistan. Potrivit Ministerului Apararii Nationale, in timpul desfasurarii unei misiuni de patrulare pe autostrada A1, militarul executa cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor. In urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, caporalul a fost ranit grav, fiind evacuat de urgenta la Spitalul Militar din baza Lagman pentru ingrijiri medicale. Cu toate eforturile depuse de personalul medical pentru salvarea vietii sale, caporalul Lixandru a decedat. Militarul, in vârsta de 30 ani, era casatorit si nu avea copii. Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a caporalului Constantin-Laurentiu Lixandru, care si-a sacrificat viata sub culorile Drapelului national, savârsind acte de devotament exceptional in timpul executarii misiunii in teatrul de operatii din Afganistan. De asemenea, ministrul Apararii Nationale a inaintat presedintelui României propunerea de decorare a sublocotenentului post-mortem Constantin-Laurentiu Lixandru cu Ordinul National ‘Steaua României’ in grad de Cavaler, pentru militari, cu insemn de razboi. De asemenea, duminica, 1 mai, patru militari romani au fost raniti in Afganistan. In jurul orei 05.30, un autovehicul blindat, tip MRAP, aflat in misiune cu militari din Batalionul 26 Infanterie “Neagoe Basarab”, pe autostrada A1 in Provincia Zabul, Afganistan, a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat. Desi cantitatea de explozibil utilizata in atac a fost foarte mare, fapt care a dus la rasturnarea vehiculul tip MRAP, gradul ridicat de protectie asigurat de blindajul masinilor de lupta folosite de fortele NATO in Afganistan a dus la salvarea vietilor militarilor romani. In urma deflagratiei, care a provocat rasturnarea vehiculului MRAP, locotenentul George Olteanu a suferit leziuni in zona spatelui si la muschii piciorului stang, plutonierul major Marius Apostol are glezna piciorului stang fracturata si caporalul Daniel Riza a suferit o ruptura de ligamente la genunchiul stang, starea lor fiind stabila. Al patrulea militar aflat in vehicul, caporalul Nicolae Barbu, care a acuzat doar lovituri superficiale, si-a reluat activitatea in Baza Lagman. Locotenentul Olteanu, plutonierul major Apostol si caporalul Riza au fost evacuati catre Spitalul Militar din Kandahar, pentru investigatii suplimentare si tratament de specialitate.

MRAP – blindate oferite de americani

Din 2003 si pana in prezent, zeci de militari romani si-au pierdut viata in misiune in Afganistan, alte zeci fiind grav raniti. In anul 2010, Statele Unite ale Americii au oferit spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP – “Mine Resistant Ambush Protected Vehicles”) trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Aceste vehicule, superioare in configuratia blindajului fata de HUMVEE, asigura o protectie sporita a militarilor la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic. Vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri.” Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor, preciza atunci un comunicat al Ambasadei, care accentua ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.

Stabilizarea Afganistanului

Una dintre cele mai dificile operatiuni ale Aliantei este cea care se desfasoara in prezent in Afganistan sub mandatul ONU. Principalele provocari sunt reprezentate de opozitia grupurilor de insurgenti extremisti si de necesitatea de a raspunde nevoilor Afgaistanului privind crestea nivelul de dezvoltare, imbunatatirea manierei de guvernare, crearea de forte armate bine echipate si pregatite, stabilirea de relatii de buna vecinatate ale Afganistanului cu vecinii sai. De finalizarea cu succes a acestei operatiuni depinde atat posibilitatea cetatenilor Afganistanului de a trai in conditii de pace si libertate, dar si securitatea in regiunea respectiva si siguranta statelor membre ale NATO. Pentru sprijinirea operatiunii din Afganistan NATO acorda o atentie speciala si dezvoltarii unei cooperari mai stranse cu statele vecine Afganistanului, cu Pakistanul si statele partenere din Asia Centrala. Succesul acestei operatiuni nu poate fi obtinut numai prin mijloace militare. De aceea, interventia militara este completata de sprijinul oferit de Alianta pregatirii si echiparii corespunzatoare a fortelor armate ale Afganistanului. Obiectivul urmarit este acela ca armata afgana sa poata prelua in mod progresiv principalele activitati de stabilizare indeplinite in prezent de catre ISAF.

Jandarmi romani pentru Afganistan

Ceremonia Apelului Solemn al Detasamentului de Jandarmi care va fi dislocat in Afganistan, unde va executa misiuni de instruire a fortelor de ordine publica din aceasta tara, sub egida NATO, a avut loc la sfarsitul lunii aprilie 2011 la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane. Detasamentul roman va executa operatiuni de instruire a Politiei Nationale Afgane si va ocupa functii de stat major in cadrul Combined Training Advisory Group –Police al misiunii. Durata misiunii este de aproximativ sase luni, iar jandarmii vor fi dislocati in trei locatii: Spin Boldak, Wardak si Costall, unde sunt situate cele trei centre de pregatire ale Politiei Afgane. Principalele misiuni ale jandarmilor romani din Afganistan vor consta in pregatirea politistilor sau viitorilor politisti afgani in ceea ce priveste modul de actiune pentru prevenirea sau aplanarea conflictelor, predarea legislatiei ce sta la baza desfasurarii misiunilor de ordine publica si instruirea asupra modului de folosire a armamentului din dotare. Jandarmii care alcatuiesc contingentul provin din toate unitatile Jandarmeriei Romane si au fost selectionati in urma promovarii tuturor testelor la care au fost supusi (cunostinte de specialitate, verificarea medicala – pentru a certifica faptul ca sunt apt fizic si psihic sa indeplineasca misiunea, verificarea fizica, probe de limba straina –limba engleza, iar un aspect important l-a constituit experienta acumulata in domeniul ordinii publice). Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat participarea Romaniei cu 66 de jandarmi (dintre care 23 ofiteri si 43 subofiteri) la misiunea de instruire NATO Training Mission – Afganistan, pana la incheierea acesteia (Hotararea C.S.A.T. nr. 29 din 22.03.2011). Aceasta este prima misiune desfasurata de Jandarmeria Romana sub egida NATO – pana in prezent jandarmii au actionat in misiuni internationale sub egida O.N.U. (in Kosovo – pana in anul 2008) si sub egida Uniunii Europene, in Kosovo si Georgia – si care se inscrie in responsabilitatile ce revin Romaniei ca urmare a aderarii la Alianta Nord-Atlantica. “Cu siguranta nu va fi o misiune usoara si stiu din proprie experienta ca este dificil sa fi departe de familie si de cei dragi pentru o lunga perioada de timp. Doresc sa va asigur ca inteleg foarte bine responsabilitatea, efortul, daruirea si nu in ultimul rand sacrificiul de care va trebui sa dati dovada in misiunea pe care o veti indeplini”, a afirmat chestorul de politie Ioan Dascalu, adresandu-se jandarmilor care urmeaza sa plece in Afganistan. De asemenea, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica i-a asigurat pe membrii detasamentului de intreaga sustinere din partea conducerii MAI pentru activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare, multumindu-le pentru promptitudinea cu care au raspuns acestei solicitari si le-a urat sa se intoarca sanatosi acasa.

Aeroportul din Kabul se afla sub comanda romaneasca

Fortele Aeriene Romane au preluat oficial comanda Aeroportului International din Kabul (KAIA), Afganistan, de la Fortele Aeriene Ungare. La ceremonia prezidata de loctiitorul comandantului Componentei Aeriene a Comandamentului Intrunit al ISAF, general-maior Joachim Wundrak, au participat seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-maior Carnu Fanica, si o delegatie a Statului Major General, condusa de generalul-maior Alexandru Rus. Dupa intonarea imnurilor nationale ale Afganistanului, Ungariei si Romaniei, drapelul KAIA a fost preluat de catre generalul de flotila aeriana Victor Strimbeanu, comandantul detasamentului Fortelor Aeriene Romane, si a fost semnat protocolul de predare-primire a misiunii. In mesajul ministrului Apararii, transmis cu ocazia ceremoniei de plecare in Afganistan a militarilor detasamentului KAIA, acesta i-a indemnat sa urmeze exemplul colegilor care au indeplinit in urma cu cinci ani aceeasi misiune, in care au obtinut rezultate excelente si au probat, o data in plus, profesionalismul si seriozitatea pentru care aviatorii militari sunt renumiti in tara si peste hotare. Cei 75 de militari romani au luat in primire, de la contingentul maghiar, rolul de natiune conducatoare a aeroportului afgan, incadrand functii din structura administrativa si din cea de comanda ale aeroportului. Detasamentul romanesc isi va desfasura activitatea in cadrul Fortei de Asistenta de Securitate din Afganistan, ISAF, aflata sub comanda operationala a NATO. Activitatea militarilor romani se va desfasura intr-un mediu multinational, avand in subordine si colaborand cu militari din alte state. Acestia vor trebui sa asigure, impreuna cu ceilalti participanti la Forta Internationala de Asistenta de Securitate, executarea unor misiuni complexe, care vor acoperi toata gama de activitati caracteristice domeniului, de la comanda si sprijinul operatiilor aeriene pana la asigurarea protectiei fortelor ce tranziteaza cel mai important nod aeroportuar al Afganistanului. Aeroportul deserveste zilnic intre 450 si 500 de zboruri diferite, intr-o zona aflata in permanenta sub semnul amenintarilor teroriste. La finalul ceremoniei de la Kabul, generalul maior Wundrak a declarat ca este convins ca echipa romaneasca este entuziasta si profesionista, fiind “unul dintre cele mai bine pregatite detasamente nationale care isi asuma coordonarea KAIA, de la debutul operatiunii ISAF. Va multumesc pentru tot ceea ce faceti aici pentru poporul si natiunea afgana.” Romania este prima tara care preia comanda Aeroportului International din Kabul pentru o perioada de un an (prin rotirea a doua detasamente la un interval de sase luni), in cadrul Fortei de Asistenta de Securitate din Afganistan, aflata sub comanda operationala a NATO, perioada in care militarii vor ocupa functii-cheie in cadrul structurilor administrative si de comanda ale aeroportului. Printre misiunile principale pe care militarii romani le vor indeplini la conducerea aeroportului se numara coordonarea operatiilor aeriene zilnice, procesare aeroportuara sau prelucrarea informatiilor meteo. De asemenea, militarii romani vor asigura sprijinul logistic al operatiunilor de pe aeroport, precum si protectia fortei – securitate aeroportuara, control acces, politie militara, descoperire si neutralizare dispozitive explozive improvizate.

TBT 8×8, pentru militarii romani

Romania a lansat joi, 17 martie, programul national „Transportor blindat pentru trupe 8×8”. Zeci de militari au murit in misiunile din Afganistan si Irak, iar alte zeci au fost mutilati pe viata. Cauza principala este detonarea dispozitivelor explozive improvizate, la trecerea vehiculelor blindate in care acestia isi executau misiunile. Cu ocazia evenimentului de la Uzina Automecanica Moreni, a fost prezentat proiectul de cercetare-dezvoltare a noului produs, potrivit cerintelor operationale formulate de Armata Romaniei pentru realizarea transportorului blindat. Mai ales ca, asa cum afirma MApN, siguranta militarilor romani si asigurarea conditiilor optime de desfasurare a misiunilor atat pentru militarii din teatrele de operatii, cat si pentru cei care desfasoara misiuni in tara constituie directii prioritare de actiune ale conducerii ministerului. Transportorul blindat pentru trupe (TBT 8×8) va fi un vehicul blindat de transport si lupta, proiectat sa asigure protectia (la nivel minim 3) a grupei de infanterie impotriva schijelor, gloantelor, armamentului usor de infanterie, precum si impotriva efectelor CBRN (chimice, bacteriologice, radiatii nucleare), pe timpul executarii misiunilor specifice. Platforma produsului de baza TBT 8×8 este proiectata pentru:
-Posibilitatea configurarii in diferite variante: transport trupe, punct comanda, vehicul de recuperare, ambulanta, cercetare NBC, sau masina de lupta echipata cu diferite sisteme de arme (mitraliera calibru 12,7 mm, tun calibru 25 mm si mitraliera calibru 7,62 mm, aruncator calibru 120 mm, rachete sol-aer sau anti-tanc).
-Integrarea echipamentelor compatibile NATO si Comunitatea Europeana, fabricate de industria romaneasca, implicarea in programele NATO, crearea de parteneriate strategice, suport logistic pentru Armata Romaniei pe termen indelungat.
-In vederea indeplinirii misiunilor ce ii revin, TBT 8×8 asigura si satisface o serie de cerinte grupate in urmatoarele categorii: mobilitate, capacitate de supravietuire, putere de foc proprie, comanda, control si comunicatii.
“Programul ‘Transportor blindat pentru trupe 8×8 este primul dintre proiectele concepute pentru revigorarea industriei nationale de aparare, asigurand, in acelasi timp, dotarea Armatei Romaniei cu un produs performant, cu grad de protectie, mobilitate si capacitate de lupta ridicate, competitiv pe plan mondial, un produs pe care dorim sa-l si putem exporta, in beneficiul statului roman”, a declarat ministrul Apararii Nationale. La evenimentul organizat la Uzina Automecanica Moreni, au mai participat presedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Costica Canacheu, senatori si deputati, presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu, seful Statului Major General, generalul-maior Stefan Danila, reprezentanti ai unor structuri centrale din M.Ap.N. La finalul activitatii, a avut loc o demonstratie de manevrabilitate si flotabilitate a doua prototipuri de transportoare amfibii blindate produse in ultimii ani de Uzina Automecanica Moreni.

Problema blindatelor din teatrele de operatii

Anul trecut, agentia de presa KARADENIZ PRESS va propunea sa cititi un documentar care incearca sa scoata la lumina principalele cauze care au dus la aparitia unui numar atat de mare de victime in randul militarilor romani care au participat si participa la misiuni internationale in Irak si, bineinteles, Afganistan.  In luna august 2008, Ministerul Apararii Nationale anunta ca intentioneaza sa inlocuiasca, din 2009, vechile TAB-uri folosite in Afganistan cu transportoare Piranha, aflate atunci in faza de testare. Deja, opt militarii romani murisera in Afganistan, incepand din 2005, de cand Romania participa la misiunea internationala, iar alti 24 fusesera raniti. Alimentata din plin cu informatii cu dedicatie, presa din Romania acuza vehement ca TAB-urile folosite de militarii romani nu le ofera acestora protectia maxima. “Tehnica de lupta va fi imbunatatita rapid, avand in vedere ca Ministerul Apararii acorda o atentie deosebita celor sase programe majore de investitii pentru toate categoriile de forte. In ceea ce priveste Fortele Terestre, care sunt angajate cu trupe in teatrele de operatii, prioritatea pe care o urmarim este achizitia de transportoare blindate si de autovehicule de teren cu grad ridicat de protectie. O parte dintre transportoarele amfibii aflate in prezent in dotarea trupelor din Afganistan va fi inlocuita treptat cu transportoare Piranha, cel mai probabil la inceputul anului viitor”, declara atunci secretarul de stat din MApN, Georgeta Ionescu. Masura a fost luata dupa numeroasele decese inregistrate de militarii romani aflati in clasicele TAB-uri de conceptie sovietica, dar de fabricatie romaneasca. Decizia luata de autoritati a fost nu numai proasta, dar si in detrimentul industriei nationale de aparare, aflata oricum cu ambele picioare in groapa. In loc sa se gandeasca la imbunatatirea blindajului de pe TAB-uri, Armata romana a fost fortata sa fie mai interesata de transportoarele Piranha produse de elvetienii de la MOWAG si ASV-ul M1117 Guardian Armored Security Vehicle (ASV), vehiculul M1200 Armored Knight aflat in dotarea US Army, si un model de Armored Personnel Carrier – APC de lungime mai mare produse de Textron Marine & Land Systems.

Cum a murit Pirahna pe uscat

In anul 2008 se spunea ca 600 de transportoare blindate Piranha ar urma sa inlocuiasca, pina in 2025, toate TAB-urile romanesti. Esec total, inca de la inceput. Ziarul ZIUA a semnalat in premiera faptul ca transportoarele livrate de elvetieni au probleme grave. Pentru primul lot de blindate, livrat in Romania in perioada 23-25 aprilie 2008, specialistii Armatei au constatat existenta a peste 20 de nereguli grave, care au facut imposibila continuarea sau indeplinirea misiunilor. Chiar si asa, conducerea SMG a hotarat sa trimita in Afganistan, in septembrie 2008, sase transportoare blindate 8×8 Piranha III C defecte. Cu toate ca cei de la MOWAG au incercat remedierea defectiunilor semnalate de MAPN, din luna iulie pana in decembrie 2008, desi o parte dintre blindate fusese deja trimisa in Afganistan, totusi, nu a fost rezolvata decat jumatate din problemele semnalate. Lotul al doilea de transportoare PIRANHA a fost livrat de producatorul elvetian catre MApN avand o serie de modificari fata de configuratia tehnica a produselor livrate in primul lot, atat asupra subsistemelor mecanice cat si asupra software-ului sistemului de armament. Comisia Departamentului pentru Armamente din MApN a sesizat ca sunt situatii in care tragatorul de pe transportor trebuie sa utilizeze mansa de actionare cu ambele maini, fapt ce ar impiedica si actionarea simultana a diferitelor butoane de comanda, dar aflate pe monitorul acestuia. In situatia in care tragatorul ar lua mana de pe mansa de actionare, nu ar mai exista posibilitatea actionarii acesteiai, au constatat specialistii militari. Totodata, au fost semnalate situatii in care mecanicul conductor nu avea vizibilitate in mers, intucat o parte a campului sau vizual era obturata cu diferite piese metalice montate pe transportor”. In iunie 2009, Viorel Oancea, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, declara ca defectiunile transportoarelor blindate PIRANHA urmeaza sa fie remediate de o echipa a Elbit Systems din Israel, costurile fiind suportate de aceasta. “Au fost cateva defecte (la PIRANHA, n.r.). Urmeaza ca o delegatie sa mearga in teatre pentru a vedea in ce constau defectiunile si sa le remedieze. Si-au luat angajamentul ca in doua luni rezolva problema”, a declarat secretarul de stat. “Dupa cele doua luni, cat au termen sa repare, vom vedea daca prelungim contractul sau nu, pentru ca nici asa nu merge. Trebuie sa fim foarte clari. Trebuie sa luam o tehnica ce este standard, care este buna pentru americani, enlgezi si francezi si care este buna si pentru noi. Sa nu venim cu inovatii, pentru ca, in general, se vine cu inovatii si asta da un pic de nesiguranta si nefiabilitate a tehnicii”, a subliniat secretarul de stat.

Experienta HUMVEE si salvarea MRAP

A urmat apoi dotarea militarilor romani din teatrele de operatii cu clasicele HUMVEE, care capatasera deja porecla de “widow maker” , in randul militarilor americani. Bineinteles, efectul a fost dramatic. Din nou morti si raniti in randul militarilor romani, in urma atentatelor cu DEI. Salvarea a venit in 2010, in urma unei donatii nesperate din partea SUA. Confruntat cu o retragere masiva a aliatilor sai din Afganistan, Washingtonul s-a gandit ca mai bine ii doteaza pe cei ramasi, astfel incat sa nu mai dea apa la moara celor care erau pregatiti sa-si aduca acasa trupele, din cauza numarului mare de victime. Asa au primit si romanii MRAP – vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor. “Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP) trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, anunta Ambasada SUA, in luna iulie, 2010. Aceste vehicule, superioare in configuratia blindajului fata de HUMVEE, vor asigura o protectie sporita a militarilor la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic. Ministrul Apararii Nationale a dispus, de asemenea, masuri ca, in acest an, achizitiile de tehnica militara si armament sa se faca prioritar pentru dotarea trupelor din teatrele de operatii si pentru cresterea gradului de protectie a militarilor romani. Vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri.” Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor, se precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.

SAUR I, solutia romaneasca

Potrivit Info Mondo Militar, spre sfarsitul lunii mai 2010, specialistii de la U.A. Moreni au testat prototipul noului transportor auto blindat denumit SAUR I. Testarea s-a produs pe unul din lacurile de langa Pitesti fiind efectuat astfel si ultimul test, cel de flotabilitate. TAB-ul este un concept suta la suta romanesc si indeplineste toate standardele NATO. Potrivit oficialilor de la Moreni, transportorul este mult mai performant decat cele din dotarea actuala a armatei. Este total computerizat, poate transporta 11 militari si i se pot instala o gama larga de sisteme de armament. Uzina de la Moreni intentioneaza sa-l produca pentru dotarea militarilor romani dar si pentru export. De altfel, oficiali din cadrul U.A. Moreni, au declarat ca in ultimii 10 ani, prin efort financiar propriu uzina din Moreni a produs mai multe tipuri de transportoare blindate, dar a lipsit vointa celor care ar fi trebuit sa se gandeasca la economia romaneasca sa le promoveze, ba chiar in multe cazuri au facut tot posibilul pentru a impiedica pe orice cale acest lucru. Caracteristicile tehnico-tactice ale Transportorului Amfibiu Blindat 8 x 8 SAUR 1(Standard) sunt urmatoarele: Date generale:- tip pe roti,8×8,amfibiu; -carcasa blindata, etansa; – acces echipaj,usi de acces: 2 in spatele transportorului; – trape de acces: 4;sofer,comandant,echipaj; – nivel de protectie(STANAG 4569) nivel 1,nivel 2 – cu blindaj aditional.  Dimensiuni:- lungime 7800 mm; – latime 2800 mm; -inaltime 2200 mm; – ampatament 4400 mm; – ecartament 2460 mm; – garda la sol 450 mm. Mase: – masa proprie 13000 kg; – masa totala 14000 kg. Echipaj: – 12 membri inclusiv sofer ,comandant ,tragator. Armament: – turela; – tip: RCWS-RO 12,7 mm / 7,62 mm; optional: – se poate monta orice fel de turela la cererea clientului. Sisteme de protectie: – instalatie de filtroventilatie: cu rotocompresor si filtru absorbant activ; – instalatie automata de stins incendiu: lichid de racire ecologic; – sistem de alimentare cu aer a echipajului in timpul tragerilor: tubulatura si racord cuplare masca; – sistem centralizat de umflare a rotilor din mers; -innstalatie de aer conditionat.  Mijloace de comunicatii: – statie radio: tip Harris 5800; – intercom: integrat cu statia radio. Aparatura de observare: – comandant : pe timp de zi/noapte tip Sagem, model MPS; – sofer : pe timp de zi/noapte periscop fix incalzit cu filtru anti-laser si aparatura de vedere pe timp de noapte de tip pasiv; – echipaj periscoape fixe, incalzite cu filtru anti-laser; – turela pe timp de zi / noapte camera CCD cu display pentru; – operator,protejata prin blindaj, telemetru laser / camera termala fara racire. Alte echipamente specifice: – sistem de avertizare la iluminarea laser si radar SAM; – troliu hidraulic. Motor: – tip diesel euro 3; – puterea specifica 20,3 cp/t; -puterea maxima 285 cp; -cuplu maxim 970 nm;- cutie de viteza automata. Performante: – Vmax. pe sosea 100 km/h;- Vmax. pe apa 10 km/h; -trece pante longitudinala max 32 grade; – trece panta transversala max 25 grade; – raza minima de viraj, pe axa unei roti ext 13200 mm; -trece sant latime maxima de 2 m; -trece banchete inalte de 0,5 m; -raza de actiune 700 km. Sistem de mascare: -instalatie lansare grenade fumigene corelat cu sistemul de avertizare la iluminarea laser si radar.

Afganistan, reduta romaneasca

Romania a contribuit la procesul de stabilizare a Afganistanului inca din 2002, cand s-a alaturat coalitiei conduse de SUA, avand ca scop reinstaurarea libertatii in Afganistan si inlaturarea terorismului din aceasta tara. Dupa preluarea de catre NATO a operatiei ISAF in 2003, Romania si-a sporit gradual contributia la efortul Aliantei, in paralel cu continuarea participarii la operatia “Enduring Freedom”, condusa de SUA. Cei aproximativ 1.800 de militari romani contribuie la realizarea obiectivelor NATO in Afganistan de sprijinire a extinderii si exercitarii autoritatii guvernului afgan pe tot teritoriul tarii si de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitatile de stabilizare si reconstructie.
Prezenta ANA se face simtita acum in aproape fiecare provincie actionand in cooperare cu fortele NATO/ISAF/PRT in misiuni specifice de patrulare dar si cu fortele locale de politie pentru sprijinul actiunilor acestora din urma. Fiecare batalion ANA beneficiaza de o echipa de mentori pentru instruire. Iar plata salariilor se face prin aportul financiar, in cea mai mare parte, al SUA. Nivelul de pregatire si echipare nu permite inca unitatilor ANA sa execute misiuni majore fara asistenta fortelor de coalitie, mai ales la nivel mai mare de batalion.
Responsabilitatea majora instruirii armatei afgane revine echipelor de insotire, Embaded Training Teams (ETT), echipelor operationale de consiliere si legatura, Operational Mentoring Liaison Teams (OMLT) si echipelor de sprijin logistic, Logistic Support Teams (LST).

Noua echipa OMLT

O echipa formata din 40 de militari romani s-a deplasat in teatrul de operatii din Afganistan pentru a participa la instruirea militarilor Armatei Nationale Afgane (ANA) si ii vor consilia pe acestia in linia planificarii operationale si a intrebuintarii fortelor in diferite tipuri de actiuni militare, urmarind obtinerea unui nivel de operationalizare care sa permita ANA executarea misiunilor independent, fara asistenta militarilor din Forta Internationala de Asistenta de Securitate (ISAF), informeaza un comunicat de presa al Ministerului Apararii, preluat de KARADENIZ PRESS. Ceremonia militara de plecare in teatrul de operatii din Afganistan a unei Echipe Operationale de Consiliere si Legatura (OMLT), tip batalion, a avut loc in data de 30 iulie 2010, la sediul Comandamentului Brigazii 1 Mecanizata “Vasile Lupu”, in prezenta ministrul Apararii, Gabriel Oprea care le-a urat succes militarilor in misiunea incredintata si le-a cerut sa abordeze fiecare misiune cu seriozitate, cu deplina responsabilitate si cu profesionalism, si sa actioneze in baza mandatului primit. “Echipa OMLT tip batalion se afla la a treia rotatie, fapt care demonstreaza profesionalismul si determinarea personalului diviziei si brigazii din care faceti parte, dar este, mai ales, o dovada ca Armata Romaniei isi respecta angajamentele asumate in cadrul NATO, cu rezultate remarcabile”, a declarat ministrul Oprea. De asemenea, ministrul Apararii Nationale le-a transmis militarilor echipei OMLT ca, la finalul celor sase luni de consiliere si instruire, misiunea acestora va contribui la ridicarea nivelului de pregatire a militarilor Armatei Nationale Afgane, astfel incat misiunile incredintate fortelor romanesti, afgane si aliate sa fie indeplinite in conditii foarte bune. Ministrul i-a asigurat ca acasa familiile militarilor vor beneficia de tot sprijinul colegilor din brigada, iar in teatrul de operatii le vor fi asigurate conditiile corespunzatoare ducerii la bun sfarsit a mandatului incredintat.

Contributie substantiala

“Romania si-a sporit substantial contributia militara in Afganistan, care va ajunge la sfarsitul anului 2010 la 1.800 de militari. De asemenea, avem oameni si in misiunea EUPOL Afganistan, condusa de Uniunea Europeana si intentionam ca si pe acest palier prezenta noastra sa sporeasca”, a declarat recent ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, in timpul unei intrevederi cu noul comandant ISAF, generalul David Petraeus. Baconschi a reiterat, totodata, angajamentul ferm al Romaniei, afirmand ca “nu este vorba doar de vorbe, ci de fapte”.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la Bucurest, ministrul roman a avut recent o intrevedere bilaterala cu generalul David Petraeus, in contextul participarii la Conferinta de la Kabul privind Afganistanul. Ministrul roman de Externe l-a felicitat pe noul comandant al ISAF pentru preluarea functiei si l-a asigurat de intregul sprijin al Romaniei pentru succesul misiunii NATO in Afganistan. Conform sursei citate, cei doi oficiali au avut un substantial schimb de idei asupra situatiei actuale din Afganistan, cu un accent special asupra celei de securitate si pregatirii conditiilor pentru asigurarea tranzitiei tuturor responsabilitatilor catre autoritatile afgane, in functie de conditiile concrete inregistrate in teren.

Blindate SUA

“Statele Unite ale Americii ofera spre utilizare 60 de vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor trupelor terestre romane desfasurate in Afganistan. Primele 40 de vehicule vor sosi in Afganistan in scurt timp, celelalte 20 urmand a ajunge in toamna. Dupa verificare, vehiculele vor fi predate trupelor romane, urmand a fi folosite de acestea pentru antrenament si misiuni in teatrul de operatiuni, pe durata prezentei in Afganistan”, a anuntat serviciul de presa al Ambasadei SUA din Romania. „Asigurarea protectiei tuturor aliatilor nostri este una dintre prioritatile noastre. Romania este un aliat ferm al Statelor Unite, trupele terestre romane luptand alaturi de noi in provincia Zabul si in alte zone din Afganistan”, a declarat si Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein. „Aceste vehicule blindate MRAP vor fi de mare ajutor soldatilor romani in misiunile lor de patrulare, protejandu-i de bombele improvizate plasate pe drumuri” a mai adaugat ambasadorul american. „Fiecare dintre tarile care sustin misiunea NATO in Afganistan are responsabilitatea de a oferi trupelor sale cel mai bun echipament si cele mai bune mijloace de protectie. Ca si in Irak, in Afganistan, Statele Unite ale Americii fac eforturi substantiale pentru a sprijini toate tarile partenere in operatiuni si pentru a suplini lipsa de echipament si de mijloace de protectie. SUA au furnizat deja acestora vehicule blindate Humvee, iar cele de tip MRAP vor asigura protectie sporita soldatilor”, se mai precizeaza intr-un comunicat al Ambasadei, care accentueaza ca Romania este un valoros partener si aliat in cadrul NATO, iar trupele sale isi indeplinesc misiunile din Afganistan in mod remarcabil.
Reamintim ca vehiculele blindate MRAP sunt variante ale vehiculului MaxxPro, menite sa reduca numarul de raniti si sa asigure supravietuirea soldatilor in urma exploziilor minelor, a dispozitivelor explozibile improvizate si a atacurilor cu armament de calibru mic. Caroseria in forma de V protejeaza echipajul de impactul exploziei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *