Crucea Mantuirii Neamului Romanesc va fi sfintita la Nisporeni

, , ,
 

Crucea Mantuiri Neamului - NisporeniDuminică, 28 august 2011, în oraşul Nisporeni se va desfăşura ceremonia de inaugurare a complexului “Crucea Mântuirii Neamului Românesc”, proiect iniţiat cu ani în urmă şi adus la finalitate acum cu bunăvoinţa Domnului şi prin contribuţia numeroasă şi generoasă a populaţiei din Republica Moldova şi România, anunta Radio Vocea Basarabiei. Primul eveniment – slujba de sfinţire a Crucii, a Capelei, a Clopotniţei şi inaugurarea oficială a Complexului – va începe la ora 16.00, în Dealul Zghihara, înălţime care domină Nisporenii dinspre răsărit; cel de-al doilea va avea loc pe stadionul din localitate la ora 20.00 şi va consemna momentul solemn de Aprindere a Luminilor Crucii, urmat de un concert. Invitat să participe la slujba de sfinţire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a binecuvântat în această misiune pe ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, PS Corneliu, Episcop al Episcopiei Huşilor. La eveniment au fost invitaţi să participe deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova care fac parte din Alianţa pentru Integrare Europeană, Preşedintele interimar al Republicii şi Preşedintele Parlamentului, Primul Ministru al Guvernului Republicii Moldova, miniştri, personalităţi ale vieţii publice din Republica Moldova şi din România. Crucea Mântuirii Neamului Românesc este fabricată din bare de metal, are o înalţime de 35 de metri şi este instalată la o cotă de 316 metri de-asupra nivelului mării. Sistemul de iluminare este bazat pe LED-uri – ultima realizare tehnologică a timpului în domeniu. Sistemul este compus din diode emiţătoare de lumină de înaltă fiabilitate care consumă energie electrică de 10 ori mai puţin decât lămpile incandescente, au o durată de exploatare de cel puţin 10 ani şi nu produc căldură. Lungimea emiţătoarelor de lumină montate pe toate cele patru laturi ale Crucii este de 140 de metri bandă cu diode flexibile. Intr-o scrisoare deschisă, adresată recent premierului Vlad Filat, 40 de personalitati din R. Moldova au cerut invitarea oficială, de către autorităţile de la Chişinău, a PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române:

Stimate Dle Prim-ministru,

Crucea-Mantuiri-Neamului-Nisporeni-2-voceabasarabiei.net_Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova, asociaţie neguvernamentală, de cultură şi drept, cu peste 250 mii de aderenţi din Republica Moldova şi din afara ei, se adresează către Dvs. cu rugămintea să binevoiţi a face demersurile de rigoare privind invitaţia Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru a sfinţi Complexul „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” de la Nisporeni, care a fost construit din donaţia familiei Dohotaru din Oneşti, România, şi din fonduri colectate prin intermediul radiodonurilor de la radioascultătorii postului de radio „Vocea Basarabiei”.

Crucea Mântuirii…” se înalţă pe una dintre cele mai înalte coline (316 m.) din Republica Moldova, în preajma oraşului Nisporeni. Ea va putea fi văzută pe o rază de 10 kilometri pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcţiei elemente luminiscente de mare putere. „Crucea Mântuirii…” este împrejmuită de un parc, în perimetrul căruia se ridică o Capelă, unde se vor putea oficia diverse ceremonii religioase şi civile. Întregul ansamblu constituie, împreună cu Cimitirul Eroilor Români şi Mănăstirea Vărzăreşti, situate în acelaşi spaţiu geografic, un loc de pelerinaj, de omagiu şi de rugă pentru poporul nostru.

Se preconizează ca inaugurarea Complexului „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” să fie un eveniment de importanţă naţională pentru românii de pretutindeni.

Ziua sfinţirii Complexului „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” a fost fixată pentru data de 28 august, de Ziua Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară Maria.

Participarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la acest eveniment va conferi dimensiunea spirituală pe care o merită, dar mai cu seamă se va constitui într-un act de mângâiere sufletească pentru toţi cei care se identifică români în spaţiul Republicii Moldova.

Dle Prim-ministru,

Am fi foarte bucuroşi şi recunoscători, dacă Dvs. personal, inclusiv autorităţile statului Republica Moldova, veţi binevoi a participa la acest eveniment unic. Vă invităm şi Vă aşteptăm participarea.

Totodată, reiterăm că participarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rămâne a fi pentru noi, românii basarabeni, un vis pe care l-am dori împlinit şi vom aprecia foarte mult dacă veţi contribui în acest sens.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *