"Crucea comemorativa" pentru participantii la conflictul armat de pe Nistru

, , ,
 

veterani NistruParticipanţii la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova din anii 1991-1992 vor primi medalia “Crucea comemorativă”, la 20 de ani de la începutul conflictului armat.
O iniţiativă legislativă în acest sens a fost aprobată, miercuri, şi va fi transmisă de Guvern în Parlament, pentru a fi examinată în următoarea şedinţă, transmite Moldpres. Igor Panfile, viceministru al Apărării, a comunicat, în şedinţa de Guvern, că distincţia va fi oferită militarilor aflaţi în serviciul activ, rezerviştilor chemaţi la concentrare, voluntarilor şi colaboratorilor organelor afacerilor interne, ai instituţiilor de securitate ale statului şi ai sistemului penitenciar, incluşi în unităţile militare şi structurile speciale aflate pe poziţii de luptă, dar şi persoanelor civile delegate în unităţile respective, cu misiuni speciale.
Potrivit viceministrului, pentru confecţionarea medaliei nominalizate şi pentru cheltuieli aferente acesteia, pentru 28 de mii de participanţi la acţiunile de luptă, sunt necesare circa 5 milioane de lei, bani ce urmează să fie alocaţi din fondul de rezervă al Guvernului.
Miercuri, peste 300 de locuitori ai satelor de pe Nistru au cerut astăzi autorităţilor scoaterea posturilor de pacificatori din Zona de securitate. Protestatarii s-au adunat pe podul, unde la 1 ianuarie 2012, tânărul Vadim Pisari a fost împuşcat de un pacificator rus şi au demontat însemnele rutiere şi bariera metalică de lângă oraşul Vadul lui Vodă.
La grupul de organizatori a protestelor a aderat şi primarul oraşului Vadul lui Vodă, dar şi membri ai asociaţilor de veterani. După miting, locuitorii satelor de pe Nistru au trecut în coloană pe partea dreaptă a podului ce leagă cele două maluri, unde au smuls indicatoarele rutiere. De asemenea, protestatarii au înlăturat barierele de metal, iar doi cetăţeni s-au luat la harţă, nemulţumiţi că nu li s-a permis să scoată şi celelalte instalaţii de metal.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *