Crucea comemorativa, aprobata de Parlamentul R. Moldova

de | ian. 16, 2012 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind instituirea crucii comemorative „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)”.

Crucea ComemorativaParlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală proiectul de lege privind instituirea crucii comemorative „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)”.
Ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a prezentat documentul duminică, în şedinţa plenară a legislativului. Distincţia va fi conferită cu ocazia celor 20 de ani de la începutul conflictului armat pentru apărarea integrităţii şi independenţei R. Moldova şi va fi înmânată în semn de apreciere a contribuţiei pentru apărarea integrităţii ţării. Pentru confecţionarea distincţiei nominalizate, a legitimaţiei şi a cutiei capitonate aferente acesteia, din fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocate fonduri în valoare de aproximativ 5 milioane de lei.
Crucea comemorativă va fi acordată celor aproximativ 28.000 de participanţi la acţiunile de luptă. Distincţia va fi oferită militarilor aflaţi în serviciul activ, rezerviştilor chemaţi la concentrare, voluntarilor şi colaboratorilor organelor afacerilor interne. Totodată, Crucea comemorativă va fi înmînată colaboratorilor securităţii statului, sistemului penitenciar, incluşi în efectivul unităţilor militare şi structurilor speciale aflate pe poziţii de luptă, dar şi celor delegaţi în aceste unităţi pentru îndeplinirea unor misiuni speciale în scopul eficienţei acţiunilor de luptă.

Descrierea decoraţiei

Crucea comemorativă „Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)” se confecţionează din tombac patinat de culoare cenuşie.  Aceasta reprezintă o cruce cu braţele egale emailate alb, având extremităţile labate în unghi, înscrisă într-un cerc imaginar cu diametrul de 35 mm. Crucea are în centru un medalion rotund emailat alb, înconjurat de o cunună de stejar, cuprinzând compoziţia aurită a Stemei de Stat a Republicii Moldova, păstrând cromatica originală a stemei doar în scutul central (tăiat, roşu şi albastru, cu un cap de bour broşând, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, jos în dextra de o roză heraldică, iar jos în senestră de o semilună conturnată.
La conflictul armat din 1991 – 1992, au participat aproximativ 29.000 de persoane, dintre care 286 au decedat, iar alte 284 au rămas invalide cu gradele I, II şi III. În Armata Naţională activează în prezent 64 de veterani ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei R. Moldova. La 2 martie 2012, se împlinesc 20 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Ziua de 2 martie a fost proclamată Ziua Memoriei de către Parlamentul Republicii Moldova în anul 2011.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *