Croatia. Referendum pentru aderarea la UE

, , ,
 

Croatia UECroaţia va organiza pe 22 ianuarie referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat preşedintele Ivo Josipovici.
„Apreciem că mesajele necesare pot fi transmise rapid şi în mod eficient cetăţenilor”, a declarat Josipovici. „Sperăm că procesul de ratificare a tratatului de aderare va fi finalizat cât mai curând posibil”, adaugă el. Potrivit sondajelor de opinie, circa 60 la sută dintre croaţi intenţionează să se pronunţe în favoarea aderării, la acest referendum.
Croaţia a semnat pe 9 decembrie tratatul de aderare la UE, care în mod normal ar urma aibă loc în iulie 2013, dacă documentul va fi aprobat prin referendum de cetăţeni şi ratificat de cele 27 de state membre UE. După o noapte lungă de negocieri la Bruxelles, liderii europeni au parafat, în absenţa remarcată a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, tratatul de aderare cu premierul croat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovic, finalizând astfel cei şase ani de negocieri de aderare. Franţa a fost reprezentată de ministrul pentru afaceri europene Jean Leonetti.
„Sunteţi călduros bineveniţi în familia europeană”, le-a spus liderilor croaţi preşedintele UE Herman Van Rompuy, adăugând însă că acesta ‘nu este încă sfârşitul drumului pentru Croaţia’. „Reformele trebuie să continue înainte de data aderării”, a subliniat el. „Asistăm la un eveniment istoric care, măsurat în funcţie de importanţa sa pentru poporul croat, nu are egal decât în declaraţia de independenţă a ţării noastre”, a afirmat preşedintele croat, pe 9 decembrie.

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *